Dünya basınından manşetler- 13 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 13 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2010 12:08

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

--Türkiye: Taliban ile barışta aracı olabiliriz (The Times)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün yaptığı açıklamada, Afganistan ile tarihi, kültürel ve etnik yakınlıktan dolayı, Türkiye’nin Taliban ile yapılacak görüşmelerde önemli bir rol oynayabileceğini dile getirdi.

          

Times gazetesinin köşe yazarı Michael Binyon'un Davutoğlu ile yaptığı röportaj sonrasında kaleme aldığı makalede ise, Davutoğlu'nun, , Afganistan'daki gruplar arasında barış olmadan uzlaşma sağlanamayacağını söylediğini belirtti ve, "Türkiye'nin Taliban'ı şiddeti sona erdirmesi ve seçimlerde yer alması konusunda ikna etmek için hazır olduğu"yorumunu yaptı.

      

Haberin Devamı

 Binyon Türkiye'nin, 28 Ocakta Londra'da yapılacak Afganistan'la ilgili konferanstan iki gün önce İstanbul'da bir konferans düzenleyeceğine dikkat çekerek, Davutoğlu'nun, Türkiye'nin Afganistan'la 10. yüzyıldan bu yana ilişki içinde olduğunun altını çizdi.

 

Hem Afganistan, hem de Pakistan liderlerinin 25 Ocakta İstanbul'a davet edileceğini, ertesi gün de Çin, İran ve Körfez ülkelerinden yetkililerin katılımıyla bir toplantı yapılacağını belirten Binyon, Afganistan konusunun uluslararası boyutunun ise Londra'daki konferansta ele alınacağını ifade etti.

    

THE WALL STREET JOURNAL  

--Exxon ve Petrobras, Türkiye’nin ulusal petrol şirketiyle anlaşma yolunda

ABD’nin en büyük petrol şirketi Exxon Mobile ve Brezilya devletinin sahip olduğu Petroleo Brasileiro S.A, Türkiye’nin ulusal petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Karadeniz’de bir petrol arama çalışmaları gerçekleştirmek için bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

  

BUSINESSWEEK

-- Türkiye, 2010’da 11 milyar dolarlık yabancı yatırım alabilir

Ekonomik araştırmalar yapan BGC Partners’a göre, Türkiye bu yıl 11 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekecek. Ülke bu şekilde cari açığının yarısına yakınını finanse edebilecek.

Haberin Devamı

 

NEWS. AM 

--Andrey Areshev: Türkiye’nin Rusya ile işbirliği içinde olması gerekiyor

Rusya Stratejik Kültür Kuruluşu’nun Yardımcı Direktörü Andrey Areshev, Güney Balkanlar’daki sorunlarda Türkiye’den gelecek her türlü önerinin önemli olduğunu ancak bölgede başarıya ulaşmak için Türkiye’nin Rusya ile işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. 

 

TRENDNEWS

Erdoğan, Moskova’daki Türk işadamlarıyla buluştu  

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin ekonomisinin 2010’da hızlı bir şekilde iyileşeceğini söyledi.

 

ITAR TASS

Medvedev ve Putin, Erdoğan ile bir araya gelecek

Bugün bir araya gelecek devlet adamlarının gündemini, stratejik ortaklık, ticari ve ekonomik işbirliği ve enerji sektörüne odaklanma gibi konular oluşturacak.

Haberin Devamı

 

 DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Her ikisini de vergilendirin

Washington finansal destek için harcanan 120 milyar doları telafi etmek için hem büyük bankalar, hem de diğer büyük primler üzerinden iki ayrı vergi almalı.

 

--Ayaklanmaların ardından İtalyan kentinin cephesine bakış

İtalya’da hafta sonu yaşanan ayaklanmaların en şiddetlisine tanık olan Rosarno kenti o kadar fakir ki, kentte yaşayan yerel halk ile göçmenler rakip durumda.

 

--Afganistan’daki ölümcül protesto geçmişi hatırlattı

ABD’li ve Afgan güçlerin bir eve düzenlediği baskının ardından gerçekleşen sokak gösterisinde en az sekiz sivil hayatını kaybetti.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Diplomatik gerginlik İsrail-Türkiye ilişkilerini zora soktu

Pazartesi günü Türkiye’nin İsrail elçisinin İsrail Dışişleri Bakanı Danny Ayalon ziyaretinde bilerek daha alçakta duran bir koltuğa oturtulmasının ardından Ankara’nın Salı günü özür talep etmesiyle İsrail-Türkiye ilişkileri yeni bir açmaza girdi.

 

--Yuşçenko koltuğunu kaybedebilir

Pazar günü gerçekleşecek olan Ukrayna seçimlerinde en büyük kaybedenin beş yıl önceki Portakal Devrimi’nin ana figürü olan Devlet başkanı Viktor Yuşçenko olması bekleniyor.

 

--Google siber saldırılar ardından Çin’den çıkma uyarısında bulundu

Google Çin merkezli olduğunu düşündüğü büyük çaplı siber saldırılara maruz kaldı.

 

WASHINGTON POST

--Teşvikler 2009 sonunda etkisini yitirdi.

ABD’nin istihdam için öne sürdüğü teşvik paketi, 2 milyon kişinin işlerin devam etmesini sağlayıp, yeni iş olanakları yaratmasına rağmen, Beyaz Saray geride bırakılan çeyrekte teşviklerin etkisinin azaldığını belirtti.

 

--BM: Taliban Afganistan’da sivil ölümlerin artmasına neden oldu

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan savaşında, sivil ölümlerin geçen yıl en yüksek seviyeye çıktığını ve koalisyon güçlerinin neden olduğu ölümlerin ise yüzde 30 oranından azaldığına dikkat çekti.  

 

--Temsilciler Meclisi ve Senato sağlık yasası üzerinde uzlaşamadı

Temsilciler Meclisi ve Senato liderleri Çarşamba günü Başkan Barack Obama ile bir araya gelerek sağlık yasası yönetmeliği üzerindeki farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışacak.

 

FINANCIAL TIMES

--Avrupa Komisyonu Yunanistan’ı eleştirdi

Avrupa Komisyonu, kamu finansmanına yönelik yanlış bildirimde bulunması ve gerçekçi istatistiklere ulaşılmasını engellemesi nedeniyle Yunanistan’ı eleştirdi.

 

Haberin Devamı

--ABD'li ve İngiliz bankalar politik baskıyla karşı karşıya

ABD ve İngiltere hükümetlerinin ekonomik iyileşmeyi hızlandırmak için kendilerini etkileyecek kararlar alması, Atlantik’in her iki tarafındaki bankacıların öfkelenmesine neden oldu.

 

 --Yatırımcılar yeni gelen verilerle hayal kırıklığına uğradı

ABD’de şirketlerin çeyreksel rakamlarının kötü gelmesi ve Çin’in para politikasını sıkılaştırması, yatırımcıların riskli varlıklardan çekilmesine neden oldu.  

 

THE GUARDIAN

--ABD Çin’den Google’a yönelik siber saldırı iddialarını açıklamasını istedi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Cliton, Pekin’i arayarak internet güvenliği üzerindeki “ciddi endişelerini” ifade etti.

 

--Haiti depreminde çok fazla ölü olmasından korkuluyor

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’de binaların yıkılmasına ve insanların enkaz altında kalmasına neden olan sabah saatlerindeki depremin ardından büyük bir kurtarma operasyonu başladı.

 

--İranlı bilim adamının öldürülmesi ardından tartışmalar başladı

Tahran, muhalefet taraftarı olan nükleer fizikçinin öldürülmesinin arkasında Batı’nın olduğunu iddia etti.

 

Haberin Devamı

HAARETZ

--Dışişleri Bakanı yardımcısı Ayalon Türkiye büyük elçisinden özür diledi

Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon Salı akşamı yaptığı özel açıklamayla Pazartesi günü Türkiye büyükelçisi Ahmet Oğuz Çelikkol’a gösterdiği davranıştan dolayı özür diledi. Ayalon, Türkiye televizyonunda yayınlanan İsrail karşıtı yayın nedeniyle Çelikkol’u azarlamıştı.

 

--İsrail İranlı nükleer fizikçinin gizemli ölümünü araştırıyor

İranlı nükleer fizikçi Mesud Ali Muhammedi Salı günü Tahran’da gerçekleşen şiddetli bir patlama sonucunda hayatını kaybetmişti.

 

--Türk Dışişleri Bakanı hiç bu kadar aşağılanmamıştı

Türkiye Dışişleri Bakanı, 3 ay önce olumlu niyetlerle ülkeye gelmişti. Son gelişmenin ardından bu iyimserliğin halen koruyor olduğunu düşünmek zor.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Google Çin’den çıkabilir

Dünyanın en popüler arama motoru Google, insan hakları aktivistlerinin e-posta hesaplarına yapılan korsan saldırılarının ardından, Çin’deki internet sitesini kapatabileceğini dile getirdi.

 

--Moodys’den Japonya’ya mali disiplin uyarısı

Moodys Yatırımcılar Servisi, Japonya’nın yeni Maliye Bakanı Naoto Kan’ın hareketlerinin Japonya'nın kamu borcunun azalmayacağına yönelik endişeleri artırdığını dile getirdi.

 

-- Soğuk hava petrol yatırımlarını artırdı

Soğuk havalar ham petrol ve yakıt fiyatlarını yükselttikçe, hedge fonlar ve diğer yatırımcıların petrol hisselerine ilgisi artıyor.

 

CNBC

-- Fed, ekonomi iyileştikçe faiz oranlarını yükseltmeli

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üst düzey yetkililerinden biri, Fed’in iyileşmekte olan ekonomiyi dikkate alarak, faiz oranlarını yükseltmek zorunda olduğunu söyledi.  

 

--İngiltere büyük yatırımcıları uzun vadeli düşünmeye zorluyor

İngiltere’nin ticaret bakanı Peter Mandelson, bugün ülkedeki kurumsal yatırımcılarla bir araya gelecek. Bakanın yatırımcılara kısa vadeli kazançların peşinden koşmak yerine, uzun vadeli düşünme çağrısı yapması bekleniyor.

 

-- Çin enflasyon korkusuyla para politikalarını sıkılaştırıyor

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Çin, bankaların likit varlık önlemlerini artırarak yatırımcıları şaşırttı. Ülke bu hamleyle, para politikasını sıkılaştırmak adına son zamanlardaki en ciddi adımını attı.

 

CNNMONEY

 

--Chrysler CEO’su: Borcumuzu ödeyeceğiz

ABD’nin önde gelen otomobil üreticilerinden Chyrysler’in İtalyan CEO’su Sergio Marchionne, finansal kriz sürecinden hükümetten aldıkları yardım paralarının hepsini geri ödeyeceklerini belirtti.

 

--Resesyon ABD’nin enerji üretimini vurdu

Ülke ekonomisinin yaşadığı tarihi düşüş, elektrik üretiminde 1938’den bu yana görülen en büyük düşüşün yaşanmasına neden oldu.

 

-- Google, siber saldırıdan sonra Çin’den çıkabilir

Dünyanın en büyük arama motoru Google, sitenin ağ alt yapısına yönelik korsan saldırının ardından, sitenin Çin versiyonunu kapatıp, ülkeden çıkabileceğini dile getirdi.

 

FORBES

 

--Obama, savaş için 33 milyar dolar daha istiyor

Obama yönetimi, Kongre’den Irak ve Afganistan’daki savaşlar için ek 33 milyar dolar daha istemeyi planlıyor. Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, gelecek yıl için 708 milyar dolar talebinde bulunmuştu.

 

-- Google: Çin’deki siteyi kapatabiliriz

Google Inc., ülkedeki insan hakları aktivistlerinin e-posta hesaplarına yapılan korsan saldırıların ardından, sitenin Çin’deki sayfasını kapatabileceklerini dile getirdi.

 

--Conan O'Brien: Gidebilirim  

ABD televizyonun en tanınmış yüzlerinden, dünyaca ünlü komedyen Conan O’Brien, “The Tonight Show” adlı programının gece yarısından sonraya alınması durumunda, NBC’den ayrılacağını açıkladı.

 

MARKET WATCH

--Cadbury olsun olmasın Kraft’ın durumu çok daha iyi

ABD’li gıda devi Kraft’ın CEO’su Irene Rosenfeld ‘Cadbury olsun olmasın’ başarılı olacaklarını söylerken, şirket hisse başına getirilerini analistlerin beklentisinden yukarı,2 dolara çıkardı.

 

--Asya batarken Çin yoluna devam ediyor

Çin’in para politikasını sertleştirmeye yönelik sürpriz kararının ardından Asya hisse piyasaları geniş ve keskin düşüşler yaşadı.

 

--İngiltere seçimleri belirsizlik vaat ediyor

Genel seçim yaklaştıkça İngiliz politikacıların piyasalarda büyük hareketlenmeler gerçekleştirmesi beklenmiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!