Guardian'dan Irak Başbakanı'na "hakaret" tazminatı

Güncelleme Tarihi:

Guardiandan Irak Başbakanına hakaret tazminatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2009 11:44

Bağdat’taki mahkeme Guardian gazetesinin Irak Başbakanı Maliki’ye 130 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--Irak mahkemesi Guardian gazetesinin Maliki’ye rekor tazminat ödemesine karar verdi (The Guardian)

Bağdat’taki mahkeme Guardian gazetesinin Nisan ayında yayımlanan bir haberden ötürü Irak Başbakanı Nuri el Maliki’ye 100 milyon dinar (52 bin sterlin, ya da yaklaşık 130 bin TL) tazminat ödemesine karar verdi.

 

Guardian gazetesinin Irak muhabiri Ghaith Abdul-Ahad haberinde ülkede artan baskıyla ilgili bazı yorumlara yer vermişti.

 

Mahkeme, Irak Gazeteciler Sendikası’ndan üç uzmanın makalenin hakaret ya da aşağılama içermediği yönündeki ifadelerini dikkate almazken gazete yetkilileri temyize başvuracaklarını açıkladı.

 

Haberin Devamı

 Kararın Irak’ın zaten güç durumda olan haber basınına vurulan yeni bir darbe olarak görülürken İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband medya özgürlüğü ile ilgili olarak kaygılarını ifade etti.

 

Guardian gazetesinin editörü ise kararın Maliki’nin yeni ve özgür bir Irak inşa etmeye çalıştığı bu süreçte hayal kırıklığı yaratan bir gelişme olduğunu belirtti.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

FINANCIAL TIMES

--Türkler ve Kürtlerin işbirliğini öğrenirken yeni bir çağ başlıyor

Türkiye ve Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetiminin çıkarları şu an örtüşüyor ancak her iki taraf da diğerinin asıl çıkarlarına anlayış göstermedikçe işbirliği çabaları sonuçsuz kalabilir. Türkiye PKK sorununda ilerleme göstermeden her iki taraf da bugünün olumlu eğilimlerinden fayda sağlayabilecektir.

 

ASBAREZ NEWS

--McCain soykırım iddialarını kabul etti

Voice of America’nın Gürcistan kanalıyla geçtiğimiz günlerde yaptığı bir röportajda John McCain “Ermenilere karşı soykırım yapıldığını” gösteren “yeterince belge olduğunu” söyledi.

 

JERUSALEM POST

Haberin Devamı

--Türkiye Tel Aviv’e resmi mektup gönderdi

İsrail Meclis Başkanı Reuven Rivlin’e Ankara’daki mevkidaşından gelen mektup Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak meşruiyetini sorguluyor.

 

WASHINGTON NOTE

--ABD müttefiklerine ne sunabilir?

Elbette ki Türkiye’nin ya da başka herhangi bir ülkenin bazı kırmızı çizgileri geçmesi halinde ABD’nin politikaları değişecektir. Ancak Türkiye henüz bu kırmızı çizgilerin çok uzağında. Türkiye hem bir NATO üyesi hem de stratejik olarak hayati öneme sahip bir müttefik olduğu için ABD’nin gücünden faydalanmaya devam ederken bağımsız bir dış politika sürdürebileceğini biliyor.

 

THE GUARDIAN

--İngiltere Kıbrıs görüşmelerini canlandırmak için topraklarından vazgeçiyor

Haberin Devamı

İngiliz hükümeti Kıbrıs’ta Rum ve Türk tarafı arasındaki görüşmelerin canlandırılması için adada kendisine ait toprakların yarısına yakınından vazgeçebileceğini açıkladı.

 

THE TIMES

--ABD daha fazla NATO askeri istiyor

Üst düzey yetkililer Başkan Obama’nın 30 binden fazla askeri Afganistan’a yollama kararı aldığını belirtirken, Başkan diğer NATO güçlerinin de desteğini istiyor. Bugüne kadar sadece İngiltere ve Türkiye daha fazla asker göndermeyi önerdi. Başka ülkelerin böyle bir harekette bulunma ihtimali zayıf görünüyor.

 

AL-ARABIYA

--Esad’ın beklenmedik tavsiyesi

Suriye Cumhurbaşkanı’nın söyledikleri tamamen doğruydu. Eğer Ankara bölgenin sorunlarında ve barış sürecinde etkin rol almak istiyorsa Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini bozarak kazandığı popülerlik işe yaramaz.

 

Haberin Devamı

BBC

--Türkiye’nin PKK ile barış planı ertelendi

Türkiye’deki muhalefet partileri hükümetin Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğu Anadolu bölgesindeki sorunu sonlandırma planının ertelenmesine sebep oldu.

 

HAARETZ

--Mofaz Türkiye, Ürdün ve Mısır’ın büyükelçileriyle görüşecek

İsrail’in Kadima Partisi’nden milletvekili Şaul Mofaz Türkiye, Ürdün, Mısır ve Rusya’nın büyükelçileriyle görüşecek. Bu görüşmenin Savunma eski Bakanı olan Mofaz’ın Filistin Devleti’nin kuruluşunu ulusal çıkarlarla uyumlu olarak gördüğü fikrine işaret ettiği belirtiliyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Obama’nın üst düzey danışmanı Afganistan’a 30 bin asker daha göndermeye eğilimli

Haberin Devamı

Başkan Barack Obama’nın ulusal güvenlik ekibi Afganistan’a en az 30 bin yeni asker gönderilmesi fikri üzerinde birleşiyor.

 

--Suudi Arabistan ve Mısır etkilerinin azalmasından rahatsız

Siyasi analistler ABD’nin Arap dünyasındaki en yakın iki müttefikinin bölgede azalan etkileri dolayısıyla sıkıntıda olduklarını ifade ediyor.

 

--Blackwater’ın 17 sivil öldüğü olaylardan sonra Irak yetkililerine rüşvet verdiği söyleniyor

ABD’nin askeri nitelikli sivil güvenlik şirketi Blackwater’ın 17 sivilin öldüğü olaylardan sonra eleştiri seslerini kesmek ve destek toplamak için Iraklı yetkililere 1 milyon dolar önerdiği iddia ediliyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Afganistan’da Taliban El Kaide’yi geride bırakıyor

Afganistan’da şiddet olayları artarken isyancı gruplar arasındaki güç dengeleri değişiyor. ABD askeri ve istihbarat kaynaklarına göre gün geçtikçe zayıflayan El Kaide, insan gücü ve güvenlik için Taliban’a yükleniyor.

 

--Kuzey, Güney Kore savaş gemileri arasında çatışma

Obama’nın bu hafta içinde bir ziyarete hazırlandığı bölgede yaşanan olaylarla ilgili Kuzey ve Güney birbirlerini suçladı. Bölgede yedi yıl içinde ilk kez bir çatışma yaşanıyor.

 

--Dodd’un teklifi ABD Merkez Bankası’nı hedef alıyor

Connecticut’ın Demokrat Parti’li senatörü Christopher Dodd’ın sunduğu reform paketi ABD Merkez Bankası (Fed)in bankaların üzerindeki denetleme yetkisini neredeyse sıfıra indiriyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Euro Bölgesi ekonomileri zayıf bir görünüm sergiliyor 

Euro bölgesindeki bazı büyük ekonomilerin endüstriyel üretim ve piyasa duyarlılığına dair zayıf raporlar açıklaması bölgenin ekonomik iyileşme sürecinin kırılgan olduğuna işaret etti.

 

--Obama’nın yeni Afganistan planı

ABD Başkanı Barack Obama, gelecek yıl Afganistan’a sayıları 30 bin ile 35 bin arasında değişen asker göndermek için yeni bir uzlaşma planı üzerine çalışıyor

 

--Çin’in sanayi üretimi yüzde 16.1 yükseldi

Çin’in sanayi üretimi Ekim ayında son bir yılın en hızlı yükselişini yaşarken, ülke ekonomisine dair yayınlanan diğer veriler Çin’in ekonomik iyileşmesinin devam ettiğini gösterdi.

 

FINANCIAL TIMES

--AB’den Yunanistan’a bütçe açığı uyarısı

Avrupa Komisyonu, Atina hükümeti mali yapısını yeniden canlandırmak için yapması gereken şeyleri yerine getiremediği için, Yunanistan’ı cari açığıyla mücadele eden, Fransa, İspanya ve İngiltere gibi diğer ülkelerden ayıracağını açıkladı.

 

--ABD, Ortadoğu vaatlerini yerine getiremedi

Ülkedeki üst düzey diplomatlar Washington hükümetinin Arap dünyasıyla İsrail arasındaki tartışmayı sona erdiremediği ve Tahran’ın büyük bir ihtimalle uzlaşma teklifini geri çevireceği gerçeğini kabul etti.

 

-- UEA: Karbon ücretlendirmeleri iki katına çıkmalı

Uluslararası Enerji Ajansı, iklim değişikliği sorununa getirilen çözümlerin ekonomik olarak çekici olması gerektiğini ve doğaya daha fazla zarar veren enerji kaynaklarını kullananlarının cezalandırılması gerektiğini açıkladı.

 

THE GUARDIAN

--“Güçlü adam” diktatörün esintisinden kaçınmaya çalışıyor

Bağımsız Irak mahkemesi görülen davada Nuri el Maliki’yi zarar gören taraf olarak göstermedi ancak kendisine görülmemiş miktarlarda tazminat ödenmesi kararını verdi.

 

--Kriz asıl eski komünist ülkeleri vurdu

Serbest piyasa ekonomisini benimseyen yeni hükümetler yıllar süren hızlı büyümenin ardından şimdi çok derin bir kriz yaşıyor.

 

--Cameron “büyük toplum” görüşünü savunuyor

İngiltere’de muhafazakarların lideri David Cameron İşçi Partisi’nin büyük devlet politikalarının toplumdaki nezaketi ve sosyal sorumluluğu götürdüğünü savundu. 

 

HAARETZ

 --ABD: İran, Hizbullah savaşçılarına silah taşıdı

ABD, silah nakliyatı sorununu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne taşıdı. Birleşmiş Milletler ise her iki tarafından BM 1701 Kanunun ihlal ettiğini iddia etti.

 

--Peres’den Esad: İsrail'i doğrudan barış görüşmelerine çek

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Brezilya parlamentosunda konuştu. Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin Brezilya ile İran arasında gelişmekte olan ilişkilerle mücadele etmek amacı güttüğü ifade edildi.

 

--Netanyahu, Abbas’ı barış görüşmelerine ikna etmesi için Obama’ya ekstra jestler sundu

ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun yaptığı görüşmelerin ardından, Beyaz Saray toplantının olumlu ya da iyi bir havada geçtiğine dair bir açıklama bile yapmadı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--GM patronu Henderson özür diledi

Opel'i son anda satmaktan vazgeçen ABD otomotiv devi General Motors'un patronu Henderson, Alman hükümetinden özür dileyerek kasım sonuna kadar, Merkel hükümetinden aldıkları kredileri geri ödeyeceklerini açıkladı. Henderson, zor dönemlerinde kendilerine büyük destek veren Alman hükümetine ayrıca çok teşekkür ettiğini de belirtti.

 

DIE WELT

--Milli kaleci Enke'nin trajik ölümüne yas

Robert Enke'nin, Alman Milli Takımı'nın birinci kalecisi olarak Dünya Kupası'na gitme şansı vardı. Ancak 32 yaşındaki ünlü kaleci hayatını kaybetti. Hannover 96 takımının kalecisi Enke salı akşamı hayatına son verdi. Enke futbol hayatında birçok yenilgi yaşadı ancak onu yıkan üç yıl önce yaşamını kaybeden küçük kızı oldu.

 

 EKONOMİ BASINI

 BLOOMBERG

--Çin'de sanayi üretimi ve perakende satışlar hızlandı

Çin'de sanayi üretimi ve perakende satışlardaki artış Ekim'de hız kazanarak bir yıldan daha uzun bir süre içinde ilk defa bir çeyrekteki büyüme oranını yüzde 10'un üzerine çıkacağına dair beklentileri artırdı. Ülkede Ekim ayı sanayi üretimi geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 16.1 oranında artarken, aynı dönemde perakende satışlardaki artış yüzde 16.2 oldu.

 

--Çin'de kredi kullanımındaki büyüme Ekim'de yavaşladı

Çin'deki kredi kullanımındaki büyüme, yetkililerin kredi koşullarını sıkılaştırmak ve varlık fiyatlarında oluşan balonların önüne geçmek için daha fazla tedbirler almayı düşündüğü Ekim ayında yavaşladı.

 

--Optimal'ın eski yöneticisi Madoff yatırımlarındaki kayıp nedeniyle suçlandı

Banco Santander SA'a ait Optimal Investment Services yatırım şirketinin Cenova'daki biriminin eski yöneticisi Manuel Echeverria, müşterilerine ait kaynakları Bernard Madoff'un başını çektiği dolandırıcılık organizasyonunda kullandığı gerekçesiyle kötü yönetim ile suçlandı.

CNBC

-- ABD’nin doların düşüşünü durdurması için yapması gereken üç şey

ABD'de 2001 yılından bu yana göreve gelen dört Hazine Bakanı da “güçlü dolar politikalarını” ABD para birimine dair yaptıkları konuşmaların temel taşı haline getirdiler ancak o tarihten bu yana ABD doları yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti.Doların değer kaybını önlemek için yapılması gereken üç şey, söylemleri değiştirmek, ticaret açıklarını azaltmak için sürdürebilir bir plan oluşturmak ve ortaya çıkarılan politikayı Avrupa ve diğer yabancı merkez bankalarıyla işbirliği içinde yürütmek olarak sıralanabilir.

 

--Shell: Gelecek yıl global petrol projelerine yapılan yatırımlar azalacak

Dünyanın en güçlü petrol şirketlerinden biri olan Royal Dutch Shell şirketinin tepe yöneticisi Peter Voser Çarşamba günü yaptığı açıklamada 2010 yılında küresel petrol projelerine yapılacak yatırımların bu yılki 30-32 milyar dolar seviyesinden 28 milyar seviyesine gerileyeceğini belirtti.       

 

--Kredi kartı firmaları müşterileri sıkıştıracak

Bugünlerde kredi kartı işinden para kazanmakta zorlanan bankalar, cezayı müşterilerine kesiyor. Kredi kartı faizleri yükselirken, şirketlere verilen kredi hatlarında kesilmeler görülüyor ve en sorunsuz kart sahipleri bile bir takım yeni ücretler ödemeye zorlanıyor.

 

CNNMONEY

--ABD'de konut sayısı hâlâ çok fazla

ABD'de konut fiyatları soluksuz düşme döneminden çıkmış olsa da konut fazlası eritilmeden piyasanın toparlanmasını beklememek gerekiyor.

 

--Altın yeni bir tarihi zirvede

Altının Aralık vadeli ons fiyatı, doların 15 aylık dip fiyatından hafif yükselmesine rağmen düşük seviyesini korumasıyla ralliye devam ederek 1.102 dolar seviyesini gördü ve yeni tarihi zirvesini yakaladı.

 

--JPMorgan Chase 1.200 kişiyi işe alıyor

JPMorgan & Chase, ABD'de konut piyasasında istikrar işaretlerinin gelmesiyle mortgage kredi bölümünde çalışmak üzere bin 200 yeni çalışanı işe alacağını duyurdu.

 

FORBES

--Dodd yeni kapsamlı yönetim organları için çağrı yaptı

ABD Senatosu Bankacılık Komisyon Başkanı Christopher Dodd, yeni bir ekonomik çöküşü engelleyecek, tüketicileri koruyacak ve başarısız kurumları küçültecek yeni kapsamlı yönetim organları oluşturulması için çağrı yaptı.

 

--Medvedev Rus devlet şirketlerinin reformunu destekliyor

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ülkedeki başsavcının kamu şirketlerini, kaynakları "isabetsiz ve etkin olmayan" şekilde kullanmakla suçlamasının ardından, güçlü kamu şirketlerinin gözden geçirilmesi için şartlı destek verdi.

 

--Obama'nın Çin ajandası

ABD Başkanı Barack Obama'nın Perşembe günü başlayacağı ve Japonya, Singapur, Çin ve Güney Kore'yi kapsayacak olan bir haftalık turunda gündemini özellikle Çin ile görüşeceği korumacılık ve döviz konuları oluşturacak.

 

MARKETWATCH 

--Yatırımcılar Japonya'daki deflasyondan korkmasına gerek yok

Japon hisselerinde Çarşamba yaşanan yükselişlere rağmen ülkede deflasyonun kara gölgesi bariz şekilde görüldü. Ancak bazı analistler deflasyonun da kendisine özgü bir teselliyi birlikte getireceğini söylüyor.

 

--Dodd bankacılık reformu yasa tasarısını Cumhuriyetçilerin desteği olmadan açıkladı

ABD Senatosu Bankacılık Komisyon Başkanı Christopher Dodd, uzun zamandır beklenen bankacılık reformu yasa tasarısını Salı günü açıkladı. Yasa, 2008 yılında yaşanan küresel finans krizin sonrasında ortaya çıkan aksaklıkları gidermeyi amaçlıyor.

 

--ABD ve Japonya güçlü dolar için aynı tarafta

Hem bu hafta Japonya'nın başkenti Tokyo'ya bir ziyaret gerçekleştirecek olan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner hem de bu ülkedeki mevkidaşı Hirohisa Fujii, teşviklerin ülkelerinde yeni başlayan ekonomik toparlanmayı sürdürülebilir düzeyde kılacağını umuyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!