Dünya basınından manşetler - 1 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 1 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 10:46

İşte dünya basınından manşetler:

GUARDIAN: ABD Suudi radikalcilerin peşinde
Haberin Devamı

ABD kargo uçaklarıyla bomba iletmeye çalışma planlarının El Kaide’nin Yemen’deki koluna bağlı Suudi radikalciye ait olduğu düşünülüyor. Bu militanın aynı zamanda geçtiğimiz yıl Noel günü ABD’nin Detroit kentine giden uçağı havaya uçurmak için kullanılmak istenen bombayı üreten kişi olduğu düşünülüyor.

 

Bu kişini, El Kaide’nin en radikal militanlarından Hasan El Asiri olduğu tahmin ediliyor. Diğer yandan, bombaların Dubai ve İngiltere’de ortaya çıkarılmadan önce Katar Havayollarına ait iki uçağa konduğunun anlaşılması, İngiliz yetkilileri alarma geçirdi. Yetkililer, El Kaide’nin bombaları saklamak için en üst güvenlik önlemlerini aşacak cihazlar ürettiklerini düşünüyor.

 

Haberin Devamı

Obama yönetiminden yetkililer, bombaların yazıcı kartuşu olarak gizlenmesinin oldukça akıllı bir yöntem olduğunu belirtti. Asiri’nin yaptığı bombada PETN materyali kullandığı belirtilirken, bombanın x-ray cihazında bir yazıcı kartuşu gibi gözükecek şekilde hazırlandığı ifade edildi. Katar Havayolları, Dubai’de bulunan bombanın, buraya gelmeden önce Doha’ya giden uçağa konduğunu, bu uçağın ise Yemen’in başkenti Sana’a’dan geldiğini belirtti.

 

Havayolu yetkilileri, FedEx ile Chicago’ya gönderilmek istenen kargonun kendi tarama sorumluluklarının dışında olduğunu ancak çok iyi gizlenmiş bombanın x-ray veya kokuya duyarlı köpekler tarafından tespit edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 

DAILY TELEGRAPH: AB önlem alamadan göçmenler Türkiye’den Yunanistan’a geçti

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’den gelen göçmenleri durdurması için Yunanistan sınırına konuşlandıracağı hızlı müdahale ekipleri göreve başlamadan yeni bir göçmen grubu Yunanistan’a geçiş yaptı.

 

Hızlı müdahale ekiplerinin sınırda göreve başlamasına iki gün kala Türkiye’den giriş yapan yasadışı göçmenler Yunanistan’ın kuzey doğusundaki Orestiada kasabasının civarındaki yerleşimlere ulaşabilmek için donmuş vaziyetteki tarlaları aşmayı göze aldı.

 

Haberin Devamı

AB’ye göç eden yasadışı göçmenlerin yüzde 90’ının giriş yaptığı Yunanistan, mevcut göçmenlerle baş edemediğini ve daha fazla göçmeni kaldıracak durumu olmadığını belirtmişti. AB’nin sınır güvenlik kurumu Frontex, göçmenlerin sınırdan geçişini engellemek için 175 kişiden oluşan hızlı müdahale ekibi gönderecek.

 

Denizden yapılan yasadışı göç girişimlerinin Yunan ve Türk sahil güvenlik birimleri tarafından engellenmesine rağmen, Yunanistan 2010 yılının ilk altı ayında 45 bin yasadışı göçmenin sınırlarından giriş yaptığını belirtti.

 

BBC Türkçe: Bağdat'ta rehine kurtarma operasyonu kanlı bitti

Irak güvenlik güçlerinin Bağdat'taki bir Katolik kilisesinde rehin tutulanları kurtarmak için düzenlediği operasyonda 37 kişi öldü.

 

Haberin Devamı

Ölenlerden 25'inin kilisede rehin tutulanlardan, 7'sinin Irak güvenlik güçlerinden, en az 5'inin de saldırganlardan olduğu bildirildi.

 

Akşam saatlerindeki ayin sırasında Katolik kilisesine giren silahlı kişiler içerideki yaklaşık 100 kişiyi rehin almıştı.

 

Saldırganların rehineleri serbest bırakmak için hapisteki El Kaide militanlarının salıverilmesini talep ettiği öğrenildi.

 

El Bağdadiye televizyon kanalı, kendilerine telefon eden ve saldırganlardan biri olduğunu söyleyen kişinin, "Irak'taki El Kaide"nin de içinde bulunduğu "Irak İslam Devleti" adlı şemsiye örgütten olduklarını ifade ettiğini aktardı.

 

Bazı haberlerde ise saldırganların Iraklı değil başka Arap ülkelerinden olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Saldırganların ilk olarak borsa binasına girmeyi denediği ve buradaki güvenlik güçleri ile çatıştıkları belirtiliyor.

 

Buna göre saldırganlar başarısız olunca yolun karşı tarafındaki kiliseyi hedef seçtiler.

Saldırganların kapıdaki güvenlik görevlileri ile çatışarak içeri girmeyi başarmasının ardından Irak güvenlik güçleri kilisenin etrafını sardı ve bölgeyi boşalttıktan sonra operasyon düzenledi.

 

Görgü tanıkları kilise içerisinden iki patlama ve yoğun silah sesi duyduklarını aktardı.

Operasyona resmen katılıp katılmadıkları açıklık kazanmasa da Amerikan askerlerinin de olay yerinde görüldüğü öğrenildi.

 

Çok geçmeden operasyonu yürüten polis yetkilisi operasyonun sona erdiğini ve tüm rehinelerin kurtarıldığını açıkladı.

 

Haberin Devamı

CNN: Merapi Yanardağı tekrar faaliyete geçti

Pazartesi günü tekrar lav püskürtmeye başlayan Merapi Yanardağı, bulunduğu noktanın 1.5 kilometre güneyine doğru toz bulutu oluşmasına neden oldu. Endonezyalı yetkililer küllerin Central Java eyaletindeki Boyolali bölgesini de etkilediğini belirtti.

Geçen hafta yanardağın civarındaki evlerini terk eden ve çiftlik ile hayvanlarını kontrol etmek için geri gelen Endonezyalılar, Pazartesi günü tekrar bölgeyi terk etmeye başladı. 3 bin metre uzunluğundaki Merapi Yanardağı, geçtiğimiz hafta yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından faaliyete geçmiş ve 31 kişinin ölümüne neden olmuştu.

 

JERUSALEM POST: İsrail’den Rusya’ya İran uyarısı

İsrail, Venezüella’nın S-300 hava savunma sistemi alacak olmasından dolayı, aynı sistemin bu ülkeden İran’a ulaşabileceği konusunda Rusya’yı uyardı. Rusya’nın satışını yapacağı sistem, dünyanın oklu hedeflere karşı kullanılan en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri. Aynı anda 100 hedefi takip edebilen sistem aynı anda 12 hedefi vurabiliyor.

 

200 kilometre menzili olan ve 27,5 km irtifadaki hedefleri vurabilen sistemi satın almak için İran 2007 yılında Rusya ile anlaşmıştı. Ancak Haziran ayında kabul edilen İran yaptırımlarının ardından Rusya bu satıştan vazgeçti. Ancak Venezüella’nın Rusya’dan bu sistemi alaca olması İsrail’i yeniden endişelendirdi.

 

Bazı İsrailli yetkililer, sistem İran’ın eline ulaşacak olsa bile elektronik savaş sistemleriyle S-300’ün etkisiz hale getirilebileceğini savunuyor. Ancak birçok yetkili İran-İsrail yakınlaşmasından endişe duyuyor. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, stratejik ilişkileri geliştirmek amacıyla İran’a sekiz ziyarette bulundu.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Medvev’in ziyareti Japonları öfkelendirdi

Japonya ile Rusya arasında onlarca yıldan beri tartışma konusu olan Kuril Adaları’nı ziyaret eden ilk Rus Devlet Başkanı olan Dimitri Medvedev, Japonların öfkelenmesine neden oldu. Medvedev’in ziyareti, bu ayın sonlarında düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi için Japonya’ya yapacağı ziyaretin öncesinde yaşandı.

 

Japonya Başbakanı Naoto Kan, “Kuzey Adaları’ndan dört tanesinin Japonya’ya at olduğunun belirtilmesine rağmen Rusya Devlet Başkanı’nın yaptığı ziyaret çok üzücü bir şey” dedi. Dışişleri Bakanı Seiji Maehara da, Medvedev’in ziyaretinin “Japon halkının duygularını incittiğini ve son derece üzücü” olduğunu söyledi.

 

Medvedev’in, Rusya’nın güneyinde kalan dört adadan biri olan Kunaşir’i ziyareti, Moskova’nın yaklaşık 19 bin kişinin yaşadığı adalardan vazgeçmediği anlamına geliyor. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ziyaretin ilişkileri bozmaması gerektiğini ifade etti. Lavrov, Medvedev’in Rusya genelinde bağımsızca iç geziler düzenlediğini söyledi.

 

Kuril Adalar’ının, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda varılan anlaşmayla iki ülkenin de yönetimi altına girmesi engellenmişti.

 

MSNBC: Anketler Demokratlar için yaklaşan fırtınayı gösteriyor

NBC News ve Wall Street Journal’ın yarın yapılacak ara seçimler öncesinde yaptığı ankete göre, seçmenlerin neredeyse yarısı Kongre’nin Cumhuriyetçilerin kontrolünde olduğunu görmek istiyor. Bu sonuç, iki hafta önce yapılan ve katılımcıların hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da Cumhuriyetçileri çoğunlukta görmek istediklerini belirten görüşünün değişmediğini ortaya koydu.

 

Aynı ankette, Demokrat seçmenler de dahil olmak üzere katılımcıların üçte ikisi Başkan Barack Obama’nın politikalarında değişiklik görmek istediklerini belirtti. Demokratlar, anket sonuçlarını “yıkıcı” kabul ederken, son iki yılda Demokrat Parti’nin gösterdiği yönetimin cezalandırıldığını belirtti.

 

Yapılan son ankette beliren diğer sonuçlar şöyle: Seçmenlerin yüzde 49’u Kongre’yi Cumhuriyetçilerin kontrol etmesini isterken, Demokratların kontrolünü devam ettirmesini isteyenler yüzde 43. Yüzde 40 Temsilciler Meclisi ve Senato’nun Cumhuriyetçilerin kontrolünde olmasının iyi bir şey olacağını söylerken, buna karşı çıkanlar yüzde 34. Bağımsız seçim raporları, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde 50-65, Kongre’de ise altı ile sekiz sandalye kazanacağını tahmin ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!