Yunanistan kabinesi krize ilk kurbanını verdi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan kabinesi krize ilk kurbanını verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 09:17

Borç kriziyle boğuşan Yunanistan'da yaşanan vergi skandalı yüzünden Yunanistan Turizm Bakanı Yardımcısı Angela Gerekou istifa etti.

Haberin Devamı

SİNEMADAN SİYASETE ANGELA GEREKOU

BBC: Yunanistan kabinesi krize ilk kurbanını verdi
Vergi skandalı yüzünden Yunanistan’ın Turizm Bakan Yardımcısı Angela Gerekou istifa etti. Eleftherotipia gazetesinin Gerekou’nun popüler bir şarkıcı olan kocasının 5 milyon eurodan fazla ödenmemiş vergi ve ceza borcu olduğunu ortaya çıkarması üzerine Gerekou istifa etti.        

Bu durumun ortaya çıkması milyonlarca Yunanlıyı maaş kesintilerine ve vergi artırımlarına katlanmaya zorlayan Yunan hükümeti için büyük bir utanç kaynağı oldu. Yunanistan şu an uygulanan kemer sıkma politikalarıyla yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı dolayısıyla oluşan dev ulusal borcu kapatmaya çalışıyor.

Yunanistan’ın sosyalist hükümetinin 57 doktoru vergilerini ödemedikleri gerekçesiyle kamuoyu önünde rezil etmesinin birkaç gün ardından Eleftherotipia’da çıkan bu haber başbakan Yorgo Papandreu’nun çizmeye çalıştığı dürüst imajı yerle bir etti.

Haberin Devamı

Gerekou’nun eşi, yaşlı pop şarkıcısı Tolis Voskopulos’un milyonlarca euroluk ödenmemiş vergisi olduğunu ortaya çıkaran gazete, “Papandreu’nun adamı olarak bilinen Gerekou’nun da yıllar boyunca eşiyle ortak vergi beyannameleri doldurduğunu yazdı.

Muhafazakar muhalefet etik gerekçesiyle Gerekou’nun istifasını istedi. Kendisi de bir dönem çok ünlü bir film yıldızı olan Gerekou, birkaç saat içinde Başbakan’a istifasını sundu.

HAARETZ: İsrail Avrupalıları uyardı: Gazze’ye yardım getirmeyin
İsrail aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir grup Avrupalı devleti Gazze’ye gönderilen yardım konvoylarının girişine izin verilmeyeceği konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Direktörü Naor Gilon, Türkiye, Yunanistan, İrlanda ve İsveç’ten yetkililerle teker teker görüşerek gemiyle Gazze’ye gelmeyi planlayan vatandaşların daha kıyıya yanaşmadan önleneceklerini söyledi. Böyle bir misyonun provokatif bir hareket olduğunu ve İsrail yasalarını ihlal ettiğini söyleyen Gilon diplomatlara, “İsrail bu teknelerin Gazze’ye gitmesine izin vermeyi düşünmüyor” dedi.

Bu arada dün İsrail güvenlik güçleri bir süredir tutuklu bulunan Türk vatandaşı İzzet Şahin’i serbest bıraktı. Şahin’in sınır dışı edilmesi bekleniyor. İnsan Hakları Hareketi üyesi Şahin Batı Şeria’da tutuklanmış daha sonra hakkındaki incelemeler için Şin Bet’e teslim edilmişti.

Haberin Devamı

THE TIMES: Obama’nın halasının ABD’de kalmasına izin çıktı
Times gazetesi daha önce ABD Başkanı Barack Obama’nın halası Zeituni’nin yasadışı bir göçmen olarak ABD’nin Boston şehrinde yaşadığını ortaya çıkarmıştı. Zeituni Hala’ya dün ABD’ye sığınma hakkı verildi ancak bu durum yasadışı göçmenlerle ilgili tartışmayı daha da büyütecek gibi görünüyor.

Mahkeme, Obama’nın babasının Kenyalı üvey kardeşi Zeituni Onyango’nun 2004 yılındaki sınır dışı edilme kararını ihlal etmesine karşın ABD’de kalmasına izin verdi. Üç ay önce Boston’da yapılan mahkemenin ardından dün karar 57 yaşındaki tekerlekli sandalye mahkumu Onyango’ya postayla bildirildi. Ancak kararın gerekçesi açıklanmadı.

Haberin Devamı

Onyango daha önce kendi ülkesindeki şiddet dolayısıyla ABD’de sığınma hakkı talep etmiş ancak bu talep reddedilmiş ve Onyango’dan ülkeyi terk etmesi istenmişti.

Onyango, Obama’nın hayatını anlattığı kitabında önemli bir yer tutuyor. Obama 2008’de başkan olduğu zaman Times tarafından Harvard Hukuk Fakültesi yakınlarında bir sakatlar evinde bulunan Onyango’nun kısa süre içinde ABD’de yasadışı olarak bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Bu arada Onyango Obama’nın senatör ve başkan olduğu zamanlardaki yemin törenlerine katıldı ancak Obama halasının ülkede yasadışı bir biçimde bulunduğunu bilmediğinde ısrar etti.

THE GUARDIAN: British Airways grev davasını kazandı
Dün yüksek mahkemenin 20 günlük British Airways kabin ekibi grevi aleyhinde karar alması üzerine İngiltere’nin en büyük sendikası “dev bir saldırının kurbanı olduğunu” söyledi. Unite sendikasını şaşırtan kararda sendika oylarının yüzde 81’i grev yanlısı olmasına rağmen Yargıç McCombe olumsuz karar verdi.

Haberin Devamı

British Airways personeli dört adet beş günlük grevlerinden ilkini bu gece yarısı başlatmaya hazırlanıyordu. Mahkeme bu grevin 1992 Ticaret Birliği Yasası’nın ihlali anlamına geleceğini çünkü Unite’ın üyeleri anket sonuçlarıyla ilgili bilgilendirmesinin yetersiz olduğunu söyledi. Grevlerin toplamda 1.8 milyon yolcuyu etkileyip şirkete 140 milyon sterline mal olacağı tahmin ediliyordu.

Şirket sözcüsü “Unite’ın aşırı ve meşru olmayan grev hamlesinin devam etmeyeceğini duymaktan müşterilerimiz adına mutluyuz” dedi ancak Heathrow yolcularının yine de bu hafta sonu etkileneceği çünkü düşük çalışan kapasitesine göre ayarlanan uçuşların sayısının bir anda artırılmasının mümkün olmadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST: ABD’li yetkililerin Pakistan ziyaretinde gündem terör saldırıları
ABD Başkanı Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı James L. Jones ve CIA direktörü Leon Panetta dün gece Times Meydanı saldırısıyla ilgili soruşturmayı konuşmak ve gelecekte yaşanması muhtemel terör olaylarıyla ilgili kaygıları dile getirmek için Pakistan’a gitti.

Yetkililer Obama yönetiminin Pakistan’ın şu ana kadar gösterdiği işbirliğinden memnun olduğunu ancak Jones ve Panetta’nın hedefinin Pakistan’ın federal yönetim altındaki aşiret bölgelerindeki el Kaide müttefikleriyle mücadelede öneminin altını çizmek olduğunu belirtti.

Bombalı saldırı girişimi Kongre’de Pakistan’ın radikal gruplarla mücadeledeki kararlılığıyla ilgili soru işaretlerine neden olmuştu. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Aşiret bölgelerinden hepimize yönelen tehditle ilgili son görüşümüzü bilmeleri çok önemli” dedi.

EL CEZİRE: ABD petrol sızıntısının araştırılması için komisyon kuruyor
ABD’de kurulacak başkanlık komisyonuyla BP’nin Meksika Körfezi’ndeki kuyusundan sızan petrolde sektörün hatalarının ve hükümetin denetiminin rolünün incelenmesi için bir komisyon kurulacak.

ABD Başkanı Barack Obama’nın yayımlayacağı kararnameyle kurulacak olan panelin resmi buyurusu bu hafta sonuna doğru yapılacak. Daha önce de 1986 Challanger uzay mekiği patlaması ve 1979’daki Three Mile Adası nükleer kazasıyla ilgili de benzer komisyonlar kurulmuştu.

Panel sızıntı ve sonrasıyla ilgili akıllardaki sorulara cevap bulmaya çalışacak. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili kuyu güvenliği, yerel ve eyalet ve federal düzeyde düzenleme uygulamaları  gibi konularda incelemeler yapılacağını söyledi.

BLOOMBERG: Avrupa’da kriz dolara yaradı
Avrupa mali krizi dolara dayalı varlıklara olan talebi artırdı. Mart ayında satılan tahvil ve değerli kağıtların toplamı 140.5 milyar dolara ulaştı.

Şubat’taki net 47.1 milyar dolarlık alıştan sonra gelen bu rakam ekonomistlerin beklentilerini ikiye katladı.

ABD’nin en büyük kreditörü olan Çin’in geçen Eylül’den beri elindeki varlıkları ilk kez artırmasıyla, hazine alımları Haziran’dan beri ilk kez yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!