Dünya basını Türkiye'deki terörü böyle gördü

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını Türkiyedeki terörü böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 11:34

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde PKK'lı teröristlerin, Irak sınırındaki askeri birliği düzenlediği saldırı, dünya basını ve yabancı ajanslarda yer almaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İşte dünya basınından kanlı saldırıya tepkiler:

 

NEW YORK TIMES

Son aylarda düzenlenen en ağır saldırıda en az 8 Türk askeri hayatını kaybederken, 14 askerin de yaralandığı belirtildi. Saldırının ardından Türk savaş uçakları sınır bölgesini bombaladı. Yaz aylarında Kandil Dağı'ndaki üslerinden Türkiye sınırına yönelik saldırılarını artıran teröristlere yönelik kara ve hava operasyonunda en az 12 PKK’lı öldürüldü.

 

Türk ordusu, Mart ayından bu yana yaşanan çatışmalarda en az 130 teröristin öldürüldüğünü, 43 askerin de hayatını kaybettiğini açıklarken, son aylarda sınır bölgesindeki tansiyon giderek yükseldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidar partisi AK Parti, Türkiye'de yaşayan yaklaşık 12 milyon Kürt için demokratik ve kültürel haklar sunmuştu.

 

Ancak Erdoğan Kürtlerin etnik kimliklerinin anayasal çerçevede tanınması ve PKK’lılar için genel af ilan edilmesi taleplerini reddetmişti. Erdoğan, artan şiddet olaylarının hükümetin başarısız politikalarına işaret ettiği görüşünü kabul etmedi ve PKK ile silah lobilerinin hükümetin gösterdiği demokratikleşme çabalarını ortadan kaldırma girişimi olarak gösterdi.

 

CNN

Cumartesi günü Türkiye-Irak sınırında Türk ordusu ve PKK’lılar arasında yaşanan çatışmada en az 8 asker hayatını kaybederken, 12 PKK’lının öldürüldüğü açıklandı.

 

Ordu Mart ayından bu yana 130 PKK'lının öldürüldüğünü açıklarken, General Fahri Kır, 20 Mayıs tarihinde Kuzey Irak sınırının ötesinde terörist noktalarına düzenlenen hava saldırısında yaklaşık 100 PKK'lının öldürüldüğünü belirtti.

 

Hayatını kaybeden askerler için cenaze töreni düzenlendi. Bu esnada ordunun internet sitesinde bir askerin de Elazığ'da hayatını kaybettiği bilgisi verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, yeni 'şiddet döngüsüne' boyun eğmeyeceklerini söyledi. Erdoğan bu tür saldırıların Türkiye'yi yolundan saptıramayacağını ve güçlü, saygı gören bir ülke olmasını engelleyemeyeceğini belirtti.

 

BBC

Türkiye’nin Irak sınırındaki düzenlenen saldırıda, 11 Türk askeri hayatını kaybederken, 14 asker yaralandı. Türk ordusundan yapılan açıklamada PKK üyeleri’nin Hakkâri’nin Şemdinli ilçesindeki bir karakola bir baskın düzenlediklerini belirtti.

 

Baskından sonra gerçekleşen çatışmalarda ise 12 PKK'lının hayatını kaybettiği belirtildi. Türk uçakları da saldırının ardından PKK’nın Irak’taki mevkilerini bombaladı. Diğer yandan, Türk ordusu Çarşamba günü PKK’nın bölgedeki sınır karakollarına başarısız saldırılar düzenlemesinin ardından, Irak’ın kuzeyine geçmiş ve yapılan çatışmada dört PKK'lı öldürülmüştü.

Haberin Devamı

 

Bununla birlikte PKK üyelerinin son aylarda Türkiye’deki saldırılarını artırdığı görüldü.

 

Erdoğan: Sonuna kadar savaşacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11 askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından PKK ile teröristlerin tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar mücadele edeceklerini belirtti. Saldırıları "korkakça" olarak niteleyen Erdoğan, Türkiye'nin 'sonuna kadar' savaşmaya olan kararlılığının değişmediğini ifade etti.

 

Ordu ise yaptığı açıklamada helikopterler ile takip edilen teröristlerden 12 tanesinin öldürüldüğünü belirtti. Cuma günü, ordu Mart ayından bu yana 120 teröristin öldürüldüğünü, 43 askerin ise hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

 

REUTERS

Türk güvenlik yetkililerinin Reuters haber ajansına bildirdiğine göre, Türkiye’nin güneydoğusunda Türk ordusuna yönelik bir saldırı gerçekleşti.

 

Haberin Devamı

PKK üyeleri tarafından, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde gerçekleştirilen bu saldırı, bölgedeki çatışmanın son zamanlarda yeniden arttığını gözler önüne serdi.

 

Yetkililer, PKK’dan büyük bir grubun Cuma gecesi, Irak sınırındaki karakola füzelerle saldırdıklarını belirtti.

 

Bir saldırı daha

Pazar günü Elazığ'da bir güvenlik noktasına düzenlenen saldırıda bir Türk askeri hayatını kaybetti.

 

ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından terör örgütü kabul edilen PKK, kendilerine yönelik askeri operasyonlar nedeniyle bu ay tek taraflı ateşkesi sonlandırdıklarını açıklamıştı.

 

ASSOCIATED PRESS

PKK üyeleri Cumartesi günü ülkenin Irak sınırındaki bir askeri karakola saldırı düzenledi. Saldırıda 11 Türk askeri hayatını kaybederken, 14 asker de yaralandı. PKK’da ise 12 üye öldürüldü ve 4 terörist yaralandı.

Haberin Devamı

 

Türk savaş uçakları, saldırının ardından Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine saldırı düzenledi. Kaçan teröristlerin takip edilmesi sırasında yaşanan mayın patlamasında ise iki asker daha hayatını kaybetti.

 

Özel eğitimli birlikler sınır bölgesini takviye güç olarak gönderilirken, çatışmalarda en az 14 askerin yaralandığı belirtildi.

 

PKK son aylarda Türkiye'ye yönelik saldırılarını artırırken, dünyanın tanık olduğu en uzun gerilla savaşlarından birini sonlandırmayı hedefleyen hükümete meydan okudu. Cuma günü ordudan yapılan açıklamada ise, Mart ayından bu yana 40'tan fazla askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Van'a giderek hayatını kaybeden 11 asker için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Erdoğan, "Hiç bir zaman kazanamayacaklar. Hiç bir şey elde edemeyecekler. Kendi kanlarında boğulacaklar" dedi.

 

AGENCE FRANCE PRESSE

Türk ordusundan yapılan açıklamada, ülkenin Irak sınırındaki bir askeri karakola PKK üyeleri tarafından bombalı saldırıda bulunulduğu belirtildi. Saldırıda 10 Türk askeri hayatını kaybederken, 12 teröristin öldüğü ifade edildi. Ordudan yapılan açıklamada, bu gelişmenin ardından savaş uçaklarının Irak’ın kuzeyindeki PKK mevkilerini bombaladığı da belirtildi.

Haberin Devamı

 

Türk ordusu Kuzey Irak'a girdi

Bir güvenlik yetkilisi, yaşanan saldırıların ardından birliklerin Kuzey Irak sınırından 10 kilometre içeri girdiğini belirtti. Aynı yetkili, Kandil Dağı civarındaki saldırıda üç kişinin öldüğünü ancak ölenlerin sivil mi yoksa terörist mi olduğunu belirtmedi.

 

Bu saldırıyla Türk ordusu son beş gün içinde ikinci kez Kuzey Irak sınırından giriş yapmış oldu. Çarşamba günü yapılan ilk sınırötesi harekâtta, Türk ordusu iki yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Irak'a girmişti.

 

EL CEZİRE

Türk ordusu ile PKK üyeleri arasında çıkan çatışmalarda en az 22 kişi hayatını kaybederken, bu kişilerden 10'unun Türk askeri olduğu belirtildi. Hakkâri’nin Irak sınırına yakın bir ilçesinde gerçekleşen saldırıda, 12 PKK üyesinin de öldürüldüğü vurgulandı.

Haberin Devamı

 

Çatışma, PKK üyelerinin sınırı bekleyen askeri karakola yaptığı saldırıdan sonra başladı. Bu bombalama sırasında 14 asker de yaralandı.

 

CORRIERE DELLA SERA

Corriere della Sera Gazetesi internet sayfasında yayınlanan haberde, “Türkiye ile ayrılıkçı Kürtler arasında çatışma” başlığı kullanıldı. Haberin devamında, “Kuzey Irak’taki PKK üslerine düzenlenen operasyonların bilançosu, Mart ayından beri 130 asi öldürüldü”, “Cezaevinden Öcalan: Diyalogu durdurun” alt başlıkları yer aldı.

 

Son günlerde saldırıların şiddetlendiği belirtilen haberde, “Son saldırı Cuma günü oldu. Askerlerin PKK’nın saldırı planını ortaya çıkarmasıyla 3 asi Erzincan bölgesinde öldürüldü. İki gün önce ise 2 asi Şırnak’ta öldürüldü” ifadesi kullanıldı.

 

Makalenin devamında, “Türkiye’nin Güneydoğusu’nda, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevinden, Ankara Hükümeti’yle barış adına diyalog kurmak yönündeki çabalarını durdurduğunu bildirmesiyle saldırılar şiddetlendi. Türkiye, ABD ve AB, PKK’yı terörist bir organizasyon ve çoğu Kürt en az 40 bin ölümün sorumlusu kabul ediyor” yorumu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!