Dünya basını ponpon kızları tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını ponpon kızları tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 11:03

Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye'nin maçlarında ponpon kızların gösteri yapmasına engel olunduğu yönündeki tartışmalar dünya basınına da yansıdı. FIBA kızların Türkiye maçlarına çıkmasının yasaklandığı yönünde bir açıklama yaptı. Ancak dün akşam oynanan Türkiye-Porto Riko maçında kızlar sahadaydı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Associated Press FIBA’nın ponpon kızlar ekibinin Türkiye’nin maçlarında kenara çekildiğini bildirdi.

 

FIBA'nın Çarşamba günü yaptığı açıklamaya dayandırılan haberde Kızıl Tilkiler’e kostümleri ve figürlerinin toplumu rahatsız edebileceği gerekçesiyle Türkiye’nin maçlarında gösteri yapmamaları söylendiği ifade edildi. FIBA kararın kendilerine ait olmadığını belirtti.

 

FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann, eğlencenin maçların bir parçası olmasını tercih ettiklerini ancak “Eğer küçük bir ayarlama gerekirse kendileri için sorun olmadığını” belirtti. Ancak açıklamada bunun FIBA’nın da kararı olmadığının altı çizilirken, “Dansçılar Ankara’da oynana diğer ülkelerin maçlarında gösteri yapmaya devam edecek” dedi.

 

Ukraynalı profesyonel bir dans ekibi olan Kızıl Tilkiler’in diğer maçlarda gösteri yapmaya devam edecekleri ifade edildi.

 

Baumann, “Dansçılar maçları seyredenleri çok eğlendiriyor, salonlarda çok hareketli bir ortam oluşturuyor” dedi.

 

"KÜLTÜRE SAYGI"

FIBA’nın açıklamasında yasağı kimin uygulamaya koyduğu ya da gerekçesi yer almadı. Bauman, “Bu kültüre saygı göstermekle basketbolun bütün hızı, heyecanı ve eğlenceyi izleyicilere vermesini sağlamak arasında bir denge tutturmaktır” dedi.

 

Açıklamada Erdoğan çiftinin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun maçlara geldiği bilgisi de yer aldı.

 

Reuters’a konuşan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü sözcüsü böyle bir yasakla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

 

Reuters, konuya yakın bir kaynağın hükümet yetkililerinin gayrı resmi bir şekilde AK Parti yetkililerinin izlediği maçlarda sahaya çıkmamasını talep ettiği yönündeki sözlerini aktardı.

 

ÇEŞİTLİ SPEKÜLASYONLAR VAR

New York Times ise konuyla ilgili olarak dekolte giyinen dansçıların devlet görevlilerinin önüne çıkmamaları için sahadan çekildikleri spekülasyonlarının yapıldığını belirtirken, asıl nedenin ne olduğu konusunda farklı yorumlar bulunduğunun altını çizdi.

 

Türkiye Basketbol Federasyon sözcüsü Sancar Sönmez ise “Kararla ilgili hükümetten ya da federasyondan gelen herhangi bir baskı olmadığı konusunda sizi temin ederim” dedi.

 

Dans grubunun çalıştırıcısı Elena Rozhkova, son üç Türkiye maçına “siyasi” nedenlerle çıkarılmadıklarını söyledi.

 

New York Times dün akşam oynanan Türkiye-Porto Riko maçında ponpon kızların gösteri yapmadığını Rozhkova’nın ise “Bu bir siyasi mesele, bu konuda yorum yapmıyorum” dediğini yazdı.

 

Adının açıklanmasını istemeyen eski bir milli basketbolcuya da söz veren gazete, oyuncunun “Türkiye gibi laik bir ülkede böyle bir şey yaşanmamalı” dediğini yazdı.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!