Dünya basını Kaddafi'ye ateş püskürüyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını Kaddafiye ateş püskürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 11:53

Dünya basını, Libya Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının protestoculara ateş açmasını sert bir dille eleştirdi. En ağır yorumlar İngiliz basınında yer aldı.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor                 
Haberin Devamı

 

INDEPENDENT: Zalim, mağrur, kana bulanmış

Zalim, mağrur, kana bulanmış ve 40 yıldan fazla terör ve baskının ardından acaba şimdi kesinlikle gidiyor mu? Trablus'un zorbası silah sesleri ve alevler arasında çöktü.    

 

Kaddafi, İngiltere'nin konfor için biraz fazla sarıldığı bir lider. İngiltere-Libya ilişkileri 1984'te, Lonra'daki Libya Büyükelçiliği'nden açılan ateş sonucu bir İngiliz polisinin ölümünden sonra gerildi. İlişkiler 2004'te eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Libya ziyaretiyle yeniden düzeldi.   

 

TIMES: Lanet olası albay

Times gazetesi "Lanet olası Albay" manşetiyle, "Kaddafi rejiminin,göstericilere ateş açıp, daha fazla kan dökülmesi sözü vererek, zalimliğini gösterdiğini ve Batının Kaddafi'ye, gecikmeksizin görevi bırakması için baskı yapması gerektiğini" belirtti.

Haberin Devamı

 

Guardian, "Kaddafi, iktidarı elinden giderken, etrafa saldırıyor" derken,Daily Mail, "Zalim kaçışta", Financial Times ise "Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor" manşetlerini attı.

 

NEW YORK TIMES: Kaddafi’nin zayıflayan iktidarı savaş uçaklarıyla saldırıya geçti

Libya’nın diktatörü Albay Muammer Kaddafi’nin gücü giderek gücünü kaybeden iktidarı, helikopter ve savaş uçaklarıyla etrafı sarılan Trablus’taki protestoculara güvenlik güçleri ve milis kuvvetiyle karşılık verdi.

 

Görgü tanıkları, Pazartesi gecesi itibariyle Trablus sokaklarının Kaddafi’ye bağlı özel birlikler ve paralı askerlerle dolduğunu belirtti. Emirlerden muaf olarak etrafa ateş açan askerlerin yanı sıra, savaş uçakları şehri bombaladı, helikopterler protestocuları hedef aldı.

Milis kuvvetleri, Yeşil Meydana gelerek protestocuların üzerine ateş açarak dağılmalarını sağladı. Ardından, Kaddafi destekçileri meydana girdi. Trablus’taki halk artık evinden dışarı adım atmaya korkar bir hale geldi.

Haberin Devamı

 

EL CEZİRE: Güvenlik güçleri Libya’da protestocuları katlediyor

Libya’da protestocular, güvenlik güçlerinin savaş uçakları ve hakiki mühimmat kullanarak kendilerini “katletmeye çalıştıklarını” belirtti. Güvenlik güçleri, Kaddafi’nin iktidarını korumak için kanlı bir operasyon başlattı. Başkent Trablus ve diğer şehirlerde insanların üzerine ateş açılıyor.

 

Libya’nın Hindistan eski büyükelçisi Ali El Essavi ve görgü tanıkları, savaş uçaklarının protestocuların üzerine bomba yağdırdığını belirtti. El Cezire’ye konuşan Libyalılar, Salı günü savaş uçaklarının Trablus’u yeniden bombalamaya başladıklarını, paralı askerlerin şehir halkına ateş açtıklarını söyledi.

Haberin Devamı

 

XINHUA: Libya’da şiddet öldürücü seviyeye ulaştı

Dubai merkezli El Arabiya televizyonu, Libya güvenlik güçlerinin Trablus’ta hükümet karşıtı göstericiler üzerine el bombaları attığını, savaş uçaklarının ise askeri tesislere gitmekte olan protestoculara bomba yağdırdığını belirtti.

 

Televizyon, sadece Pazartesi günü yaşanan şiddet olaylarında ölen kişi sayısının 160 olduğunu belirtti. Bu arada, bazı askeri ve polis birliklerinin protestoculara katılmasıyla  Libya Muammer Kaddafi’nin üzerindeki baskı giderek arttı. Oysa, Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, ordunun hala babasının arkasında olduğunu belirtmişti.

 

Libyalı Müslüman bilginler ise fetva yayımlayarak tüm Müslümanların protesto hareketine katılmasını istedi.

Haberin Devamı

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!