Dünya alkışladı

Güncelleme Tarihi:

Dünya alkışladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermenistan ziyareti, uluslararası medyada geniş yer buldu. Yabancı ajans, gazete ve televizyonlar, ziyaretin "olumlu bir açılım" olduğu ve gerisinin geleceği konusunda hemfikir.

Haberin Devamı

Gül'ün Ermenistan ziyareti

İki ülke arasındaki sorunların aşılmasında futbol diplomasisinin önemli rol oynayacağı görüşünü savunan dünya medyasından bazı başlıklar şöyle:

AFP Türkiye ve Ermenistan, on yıllardır süren düşmanlığın üstesinden gelmeye söz verdi.

AP Birçok insan, futbol diplomasisi denen bu şeyin, iki komşu ülke arasında on yıllardır süren zıtlaşmayı çözmeye yardımcı olacağını düşünüyor.

Reuters Futbol diplomasisi, Gül’ü Ermenistan’a getirdi. İlişkilerin normale dönmesi, Türkiye’nin bölgesel bir güç olmasına katkıda bulunacak.

New York Times Gül’ün ziyareti, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yolunda sembolik bir jest oldu.

Amerika’nın Sesi Güzel bir oyun, barış yapıcılık için oynanıyor. Yüzyıllık husumeti futbolun bitirmesi umuluyor.

Euronews Bazı gözlemciler, buluşmanın, yakın gelecekte tam diplomatik ilişkilerin kurulmasına zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

Gürcistan tetikledi

Press TV (İran)
Rusya’nın geçen ay Gürcistan’a yaptığı müdahale, bu ülkeye komşu olan Türkiye ile Ermenistan’ı da, farklılıklarını bir yana bırakıp hemen harekete geçmeleri konusunda ikna etti.

El Cezire Abdullah Gül, Ermenistan’ı ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olarak yıllar süren husumet ve anlaşmazlıkların son bulabileceği umudunu aşıladı.

Xinhua (Çin) Dondurulmuş ilişkilerin yeniden canlandırılması için futbol diplomasisi bir fırsat sundu. İki devlet başkanı, düşmanlıkların aşılması konusunda uzlaştı. Ziyaret uluslararası toplum tarafından da desteklendi.

Gerisi gelir mi

Welt am Sonntag ’Kral Futbol,’ diplomat olarak yardımcı oldu. Kısa süre öncesine kadar böyle bir davet ve ziyaret her iki cumhurbaşkanı için de siyasi intihar anlamına gelirdi. Türkiye 2-0 kazandı, ama belki Ermenistan da kazanmıştır. Gollerden farklı bir şeyleri.

Il Giornale Buzların erime sürecini Gül’ün tarihi ziyareti başlattı. Ermenistan’la ilk temas olumlu geçti. Acaba devamı gelecek mi?

Corriere della Sera Bir futbol topu, buzların erimesine yetti ve meyvesini verdi. Maçın skoru ikinci planda kaldı.

Il Messaggero Elçilerin futbolu. Küba-ABD maçından sonra bu kez Türkiye, Ermenistan’a Cumhurbaşkanı ile çıkartma yaparak dost elini uzattı. Bu spor ve futbolun bir zaferi olarak algılandı.

Tarihi adım atıldı

La Gazzetta dello Sport Türkiye ıslıklar arasında buzların erimesi için Ermenistan’a çıkartma yaptı ve geçmişin hayaletleri, günümüzün kaygıları ile yarının tarihi barışı için büyük bir adım futbol sayesinde atıldı.

La Repubblica Barış buluşmasında Türk Ulusal Marşı ıslıklandı ama bu cılız tepki dışında her şey gelecek için güzeldi. Rövanş maçında da liderler bir araya gelecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!