Dünya Afganistan'a tekrar baktı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Afganistana tekrar baktı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 21, 2002 11:37

Afganistan'ın yeniden yapılandırılması için Japonya'nın başkenti Tokyo'da başlayan konferansın ilk gününde, bu yıl için yapılacak yardım taahhütlerinin miktarı 2 milyar doları buldu. 5 yıl içinde yapılacak yardım ise 3.5 milyar doları aştı

Yarın sona erecek konferansta, 5 yıl içinde yapılacak yardımların miktarı ise şimdiden 3.5 milyar doları aştı. Afganistan için yardım vaadinde bulunan ülke, birlik ve kuruluşlarile yardım miktarları ise şöyle:

Avrupalı katılımcılar 5 yıl içinde 1.5 milyar dolar yardım vaat ederken, AB üyesi ülkeler bu yıl 318 milyon doları kendilerinden 182 milyon doları da Avrupa Komisyonu'ndan olmak üzere 500 milyon dolar yardım yapacak.

Avrupa Komisyonu ayrıca, 2002-2006 yıllarında Afganistan'ın başkenti Kabil'deki bir bürodan kendileri tarafından kullanımı sağlanacak 886 milyon dolarlık ek yardım için söz verdi.

Konferansın evsahibi Japonya ise toplam 500 milyon dolar yardım sözü verdi. Japonya, yardımın 250 milyon dolarını bu yıl, kalan kısmını ise ilk 2.5 yıl içinde verecek. ABD ise bu yıl için 296 milyon dolar vereceğini açıkladı. Amerikalı yetkililer, insani yardımlarla miktarın bu yıl 400 milyon doları bulacağını belirtiyor.

Suudi Arabistan, 2 yıl içinde 200 milyon dolar yardım yapacağını, Avustralya ise daha önce 9 milyon dolar olarak açıkladığı yardımı 20 milyon dolara çıkardığını bildirdi. Hindistan, 100 milyon doların yanısıra Afganlara 1 milyon ton buğday yardımı taahhüt etti.

Tokyo'daki konferansta şu ana kadar uluslararası mali yardım kuruluşlarından Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası da 2.5 yıl içinde 500 milyon dolar yardımda bulunacaklarını belirtirken, Dünya Bankası bu yıl için 50 milyon ila 70 milyon arasında acil bağışta bulunacağını bildirdi.

JAPONYA BAŞBAKANI KOİZUMİ, 500 MİLYON DOLARLIK  YARDIM SÖZÜ VERDİ
   Â
Afganistan`ın tekrar yapılanmasına hız kazandırmak ve finansman sağlamak amacıyla Japonya`nın başkenti Tokyo`da organize edilen konferans, bugün başladı.

Yaklaşık 60 ülke ve organizasyon temsilcilerinin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, iki yıl içinde tahsis edilmek üzere Afganistan`a 500 milyon dolara ulaşan yardımda bulunacaklarını söyledi. Koizumi, yardım miktarının yarısının, ilk yıl içinde verileceğini belirtti.

Konuşmasında, ``Japonya, elinden gelen yardımın en iyisini yapacaktır`` diyen Koizumi, göçmenlerin evlerine tekrar kavuşmasında, eğitim sisteminin oluşturulmasında, kadın haklarının sağlanmasında ve kara mayınlarının temizlenmesinde görev almak istediklerini kaydetti. Türkiye`yi Devlet Bakanı Edip Safder Gaydalı`nın temsil edeceği konferans, 2 gün sürecek.

Ä°NGÄ°LTERE Ä°LE ALMANYA'DAN, TOPLAM 564 MÄ°LYON DOLARLIK YARDIM
   Â
Japonya'nın başkenti Tokyo'da bugün başlayacak olan ve Afganistan'ın tekrar yapılanmasına olanak sağlayacak finansın elde edilmesini amaçlayan konferans öncesinde İngiltere ile Almanya, 282'şer milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.

Dünya Bankası'nın, ''Afganistan, tekrar yapılanması amacıyla 5 yıliçinde yaklaşık 10.2 milyar dolarlık yardıma ihtiyaç duyuyor'' şeklindeki açıklamasını parola olarak gören 60'dan fazla ülke ve organizasyonun yer alacağı konferans için Tokyo'da bulunan İngiltere  Uluslararası Gelişim Bakanı Clare Short, ''Afganistan'daki insanlara, 11 Eylül öncesinden iyi bir hayat sağlayacak yardım ve ümit taşıyabileceğimizden eminim'' dedi.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Afganistan'da, yaş ortalaması 44 ve her 4 çocuktan biri, 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Her 100 kız çocuğundan sadece 3'ü ilkokula gidiyor ve bu ülkede temiz su lüks olarak görülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!