Dün dündür Demirel hergündür

Güncelleme Tarihi:

Dün dündür Demirel hergündür
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Binlerce habere ve makaleye konu olan Demirel hakkında 30 tane de kitap yazıldı...

Süleyman Demirel siyasetin en popüler ve en zirvedeki ismi. Yarım asra yaklaşan bir süredir sürekli Türkiye'nin gündeminde yeraldı. AP Genel başkanlığına seçildiği 1964 yılından bu yana en çok tartışılan isim oldu. Çalkantılı siyaset arenasında altı kez gidip yedi kez geri gelmeyi başardı. Adnan Menderes'in genç bir bürokratı olarak girdiği siyasette 40 yıl sonra zirveye çıktı ve Çankaya'ya oturdu. Seveni kadar muhalifi de çok oldu. Siyasi literatüre kazandırdığı kavramlar uzun süre tartışıldı.

Demirel'in görev süresi Mayıs ayında doluyor. Gerekli yasal değişiklikler yapılırsa yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin önünde hiçbir engel yok. Hükümeti oluşturan partilerin tümü Demirel'li bir döneme daha sıcak bakıyorlar. 76 yaşındaki Demirel, yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilse de seçilmese de bundan sonra da yine çok konuşulacak.

İLGİNÇ ANEKTODLAR

40 yıla yaklaşan siyasi yaşamı boyunca Demirel basına en çok malzeme veren lider oldu. Bugüne kadar Demirel'le ilgili onlarca yazı dizisi, yüzlerce karikatür, binlerce köşe yazısı kaleme alındı. Miting meydanlarında ve Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaları içeren yüzlerce kitapcık yayımlandı. Yakın siyasi tarihi inceleyen yüzlerce kitapta ağırlığı Demirel'li dönemler oluşturdu. 12 Eylül darbesinden sonraki yasaklı yıllarında dostlarına yazdığı mektuplar bile kitaplaştırıldı.

Ancak tüm bunlara rağmen Demirel'le ilgili bugüne kadar fazla kitap yazılmadı. 76 yıllık ömrünün yarısından fazlasını lider olarak geçiren böylesi bir siyasi kişilikle ilgili bugüne kadar yazılan kitapların sayısı 30'u geçmedi. İsminin gündemden düşmediği şu günlerde tozlu arşivlere ve kütüphanelere girerek Demirel kitaplarını araştırdık. Siyasete bu kadar zengin malzemeler veren bir liderle ilgili yazılmış kitapları tek tek gözden geçirdik. 30'a yakın kitapta Demirel'in yaşamına ilişkin ilginç ve çarpıcı anektodlar bulduk.

İÇ DÜNYASI

Demirel'le ilgili biyografilerin çoğu kendisinin yasaklı olduğu yıllarda kaleme alındı. Ankara kulislerinin Demirel'e yakınlığıyla tanınan tecrübeli kalemleri Demirel biyografilerine imza attılar. Yavuz Donat'ın ‘‘Demirel'in Yokluk Yılları’’, Hulusi Turgut'un ‘‘Güniz Sokağı’’, Demirel'in Cumhurbaşkanı seçildiği ilk yıllarda ona danışmanlık yapan Cüneyt Arcayürek'in kitapları, Demirel'i daha yakından tanımamıza imkan sağlayan kitaplar olarak dikkat çekti. 1985 yılında Demirel'in siyasi yasakları sürerken Nimet Arzık tarafından kaleme alınan ‘‘Demirel'in İçi-Dışı’’, 50 yıllık bir mücadelenin arka planını ve Demirel'in iç dünyasını gözler önüne serdi.

Bu kitapların önemli bölümü yazarlarla Demirel arasında günlerce süren röportajlar sonucunda yazıldı. Bir dönem Demirel'le aynı saflarda siyaset yapmış ancak daha sonra yolları ayrılmış birçok politikacı da, Demirel'e ilişkin çarpıcı anılar bıraktılar. Eski bakanlardan Mehmet Turgut'un ‘‘Siyasetten Portreler’’ kitabı Demirel'le ilgili anı kitaplarının içinde en dikkat çekeni.

Söylemiyle ve üslubuyla mizahımıza da ciddi katkılar yapan Demirel'le ilgili bir karikatür albümünün yayımlandığını Demirel kitaplarını araştırırken öğrendik. Tonguç'un ‘‘Sülüname’’ adlı albümü belki de Türkiye'de bir liderle ilgili derlenmiş tek karikatür albümü.

DEMİREL KİTAPLARI

Demirel'in Yokluk Yılları Yavuz Donat

Güniz Sokak Hulusi Turgut

Demirel Dönemi 12 Mart Darbesi

Cüneyt Arcayürek

Devr-i Süleyman Ahmet Kahraman

Demirel ve Çankaya Uğur Mumcu

Zincirbozan Günleri Muammer Yaşar

Demirel'in Liderlik Sırları Celal Kazdağlı

Demirel'in İçi-Dışı Nimet Arzık

Demirel GAP'ı Anlatıyor Derleme

Kalkınmanın Manevi Yönü Derleme

Demirel Demokrasiyi Anlatıyor Derleme

Binaenaleyh Hatıratımdır Hayrettin Bulut

Türk Demokrasisi Meydan Okuyor Derleme

Demirel'in Hikayesi Hayrettin Bulut

Süleyman Demirel Yesevizade

Demirelizm Çetin Özaçıkgöz

Demokrasi Dönemecinde Üç Adam Cüneyt Arcayürek

Çoban Sülü Ergin Konuksever

Türk Demokrasisi İçinde S. Demirel

Fürüzan Tekil

27 Mayıs'tan 12 Mart'a Kurtul Altuğ

Silahların Gölgesinde Demirel Sırrı Y. Cebeci

Zincirbozan Mektupları Nazlı Ilıcak

Siyasetten Portreler Mehmet Turgut

Sülüname (karikatür albümü) Tonguç

BİYOGRAFİ REKORU CUMHURBAŞKANI’NDA

Hulusi Turgut'un

Güniz Sokağı'ndan

Baba beni eversene

Demirel'in evi denilince hemen akla Güniz Sokağı gelir. Ankara'nın Kavaklıdere semtindeki bu ikametgahın önü, tam bir 'ziyaretgah' gibidir. Yurdun dört bir köşesinden gelen kimi Anadolu insanı, Demirel'den aş ve iş ister. Kimisi de 'Baba, beni eversene' diye kulağına fısıldar. Süleyman Demirel, kapısını çalan 'her Allah'ın kulu'nun derdine derman olur.

Ahmet Kahraman'ın Devr-i Süleyman'ından

Şarka özgü siyasetçi

Büyük bir kalem ustası olan Çetin Altan '30 yıldan geriye ne kaldı, Demirel'den?' sorusunun yanıtını çizdiği portrenin içinde yediriyordu: 'Süleyman Bey'den ne kalacak ki doktora tezlerine. Sadece Şarka özgü bir siyasetçi portresi...'

Celal Kazdağlı'nın Demirel'in Liderlik Sırları'ndan

Demirel günün adamıdır

Süleyman Demirel hiç kuşkusuz bir lider. Son 50 yıldır önce mühendis ve bürokrat. Sonra politikacı ve nihayet Cumhurbaşkanı olarak ülkenin kaderinde söz sahibi olması büyük bir liderlik başarısı. Ama Demirel'in başarısı bununla sınırlı değil. Onun asıl başarısı Türkiye'nin değişimi ile birlikte kendi değişimini de gerçekleştirmesi. Toplumun psikolojisini çok iyi anlaması ve onunla aynı süreci yaşaması. Demirel'in asıl başarısı bence bu. Demirel’i lider yapan özelliklerden biri de toplumun ve siyasetin değişim hızına uygun davranması.

Yavuz Donat'ın Demirel'in Yokluk Yılları'ndan:

Bir yarbay

Güniz Sokak-31. Üniformalı bir yarbay. Demirel'in karşısında topuklarını vuruyor ve esas duruşa geçiyor. Demirel:

- Nasılsın Nuri?

-Sağolun Sayın Başbakanım.

Herkesin Demirel'den kaçtığı bir dönemde, bir yarbay, üstelik üniformasıyla evde ve 'Başbakanım' diye konuşuyor.

Bu yarbay (daha sonra albaylığa yükseldi ve emekli oldu) Nuri Alagöz'dür. 1991 seçimlerinde DYP'nin Kars adayıydı. Bir gün Demirel'in evine, paketler dolusu 'yasağa hayır' broşürleri ile gelecektir.

Demirel:

- Bunları nerede bastırdın Nuri?

- Harp Okulu matbaasında Sayın Başbakanım!..

Demirel bu subayı 12 Eylül döneminde tanımıştır.

Cüneyt Arcayürek'in Demokrasi Dönemeci'nde Üç Adamı'ndan:

‘Dağa mı çıktı Çankaya’ya mı?’

Cumhuriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Yalçın Doğan, 1982'de Anayasa'nın referandumla kabul edilmesinden sonra 'yasaklı' Demirel'i Güniz Sokak'taki evinde ziyaret etti.

Demirel'in çalışma odasında Hüsamettin Cindoruk'la ziyarete gelen başkaları vardı.

Yalçın Doğan, olası gelişmelerden söz açıyor. Yasaklar yakın bir tarihte kalkabilir. Demirel, DYP'ye Genel Başkan seçilir.

Olası bir genel seçimden Demirel zaferle çıkabilir. Başbakanlığı sözkonusudur.

Görevi verecek olan Evren Paşa ise Cumhurbaşkanı.

Oysa Demirel, Çankaya'ya ateş püskürüyor.

'Başbakan adayı olmak veya parti lideri olarak görüşmek için Çankaya'ya çıkmayacak mısınız?'

Demirel, birdenbire müthiş bir tepki sergiliyor. Odanın pencerelerine önlem olarak konulan demir parmaklıkları göstererek;

'Parmaklıkları kırarım' diyor ve ekliyor:

'Ama Çankaya'ya çıkacağıma dağa çıkarım!'

Yalçın Doğan, hiç beklemediği bu tepkiyi o yıl yazmıyor. Ne ki yasalar kalkıyor. Demirel, 27 Eylül 1987'de DYP Genel Başkanı seçiliyor.

Ve.. 6 Ekim 1987 Salı günü saat 11.00'de Çankaya'ya çıkıyor ve Cumhurbaşkanı Kenan Evren'le 55 dakika süren bir görüşme yapıyor.

Yalçın Doğan'ın yazısı bu görüşmeden sonra anılan başlıkla Cumhuriyet'te yayımlanıyor.

Ve.. Yazının yayımlandığı gün telefon çalıyor.

Demirel, Yalçın Doğan'a şunu söylüyor:

'Ben, Çankaya'ya Süleyman Demirel olarak çıkmadım. Doğru Yol Partisi Genel Başkanı olarak çıktım.'

Aramızda sorun yok

Cumhurbaşkanlığı Basın Müşavirliği'nin açıklaması

Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel, gazetenizin 9 Ocak 2000 tarihli Bayram ekinde yayımlanan ‘‘Sırtımdan Hançeri Çıkar Necmi’’ başlıklı yazıyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

‘‘Necmettin Cevheri, benim dava arkadaşımdır. Kendisi ile münasebetlerimde hiçbir kopukluk yoktur. Aramızda karşılıklı sevgi ve muhabbet mevcuttur. Herhangi bir sorun yoktur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!