Duatepe'de Sakarya Meydan Muhaberesi canlandırıldı

Güncelleme Tarihi:

Duatepede Sakarya Meydan Muhaberesi canlandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 18:21

SAKARYA Meydan Muharebesi zaferinin 93’nci yıl dönümü nedeniyle Ankara’nın Polatlı İlçesinde tören düzenlendi. Törende, Duatepe semalarında Türk Yıldızları gösteri uçuşu yaparken, öğrenciler zaferi canlandırıldı.

Haberin Devamı

Sakarya Meydan Muharebesi Zaferinin 93’nci yıl dönümü nedeniyle Dua Tepe’de düzenlenen törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, CHP Ankara Milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Levent Gök, MHP Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topçu ile çok sayıda rütbeli asker ile vatandaş katıldı.
Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı ise Anadolu Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Uygulama Merkezi Öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Güneş yaptı. Prof. Dr. Güneş, şunları söyledi: "Çağını anlamayan insanların dağınıklığı, ileriyi görememesi Osmanlı’nın yakılışını hızlandırmıştır.

GÖSTERİDEN FOTOĞRAFLAR

Osmanlı devletinin büyük umutlarla girdiği birinci dünya savaşından yenik ayrılması teslim senedi olarak nitelenen Mondros mütarekesi devletin varlığını sona erdirmiştir. Bu durum Osmanlı coğrafyasında yeni bir savaşın sebebi olmuştur. Yıkıcı ve bölücü faaliyetler hız kazanmıştır. O zamanın yöneticileri çağdaş dünyayı algılayamamıştır. Bulundukları mevki makamı korumaktan başka bir şey düşünmemişlerdir. Ancak devletsiz kalmamış hiçbir milletin egemenliği altına girmemiş olan Türk milleti yeniden örgütlenmeye başlanmıştır. Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri adı altında halk örgütü oluşmuş ve köylere kadar uzanmıştır. Bu örgütlenme işgallere yönelik tepkileri artırmıştır. Milli Mücadele tüm halkın katıldığı bir savaştır. Topyekün savaştır ve nefsi müdafaadır. Emperyalizmden kurtulmanın teorisyeni ise Gazi Mustafa Kemal’dir. 1919’da başlayıp 1922 yılına kadar yapılan savaş vatan kurtarmasıdır, onur savaşıdır. O nedenle parolası ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ olmuştur. Sakarya Savaşı düşmanın durdurulduğu yerdir. Yunan ordusu buradan İzmir’de denize dökülmüştür. 5713 şehidin verildiği Sakarya’dan sonra kurulan ve bize üniter yapı olarak devredilen Türkiye’yi gelecek kuşaklara üniter bir şekilde devretmek zorundayız."

SAKARYA SAVAŞI CANLANDIRMASI

Konuşmanın ardından Duatepe’deki törende askerler ve lise öğrencileri Türk ordusunun Viyana gerilemesinden sonra aldığı ilk tepe olan Duatepe’nin düşmandan alınışını canlandırdı. Bu canlandırma izleyenlerden büyük alkış aldı. Tören, Türk Yıldızları'nın gösteri uçuşunun ardından sona erdi.

Haberin Devamı

Duatepede Sakarya Meydan Muhaberesi canlandırıldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!