DTP'den dokunulmazlık tepkisi:Artık savunma yok

Güncelleme Tarihi:

DTPden dokunulmazlık tepkisi:Artık savunma yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 14:33

Adalet Anayasa Karma Komisyonu üyelerinden oluşan hazırlık komisyonları, milletvekili dokunulmazlık dosyaları için çalışmalarına devam ediyor. 3 numaralı hazırlık komisyonu, haklarında 26 dokunulmazlık dosyası bulunan 18 milletvekilinin sözlü ve yazılı ifadelerine başvurdu. “Suçu ve suçluyu övme” gerekçesiyle 13 DTP’li milletvekiline ait 20 dosya bulunuyor.

AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Samsun Milletvekili Suat Kılıç, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz’dan oluşan 3 numaralı hazırlık komisyonu Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanarak milletvekillerinin yazılı ve sözlü ifadelerine başvurdu. Komisyon haklarında 26 dosya bulunan 18 milletvekilinin yazılı ve sözlü ifadelerini aldı.

Komisyona sözlü ifade vermek için gelen DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parti olarak yeni bir karar aldıklarını ve bundan böyle dokunulmazlıkları hakkında Meclis komisyonlarına savunma vermeyeceklerini söyledi.

Hakkında “Suçu ve suçluyu övme” gerekçesiyle bir dosya bulunan ve komisyona sözlü ifade veren Kaplan, gazetecilere yaptığı açıklamada “Savunma vermedim. Tavrımızı ortaya koydum. Bundan sonra da prensip olarak Yargı dahil, Meclis hazırlık komisyonlarına savunma vermeyeceğiz. Mahkeme kapılarında ifade vermek için beklemeyeceğiz” dedi.

Kaplan, “Anayasa’nın 83. maddesi çerçevesinde eşitlik haklarının kullanılmasını istiyoruz. Dokunulmazlık konusunda herkese uygulanan eşit hakların bize de uygulanmasını istiyoruz. Fikir hürriyetimizi kullandık. Ben İzmir’de Anayasa konusunda fikirlerimi söyledim. Bunun için hakkımda fezleke hazırlanmış. Kılıç kuşanmadım, silah çekmedim” diye konuştu.

Kaplan şöyle devam etti; "Artık dokunulmazlık dosyaları için savunma değil, tavır koyacağız. Dışardan açılan davalara gitmeyeceğiz. Düşüncelerimizden dolayı mahkeme kapılarında beklemeyeceğiz. Dışarda hakkımızda açılan davalara gitmeyeceğiz. Biz yasama faaliyetlerine bakacağız, hakkımızda başlatılan kampanyalarla mı uğraşacağız.”

Edinilen bilgilere göre haklarında "Suçu ve suçluyu övme” gerekçesiyle fezleke hazırlanan 12 DTP’li milletvekili de komisyona gönderdikleri yazılı ifadelerinde savunma yapmadılar, tepkilerini “Anayasa’nın 83. maddesi gereği eşitlik istiyoruz. Fikir Hürriyetimizi kullandık. Suç işlemedik. Dokunulmazlık konusunda eşitlik istiyoruz, dokunulmazlığımızın kaldırılmasını gerektiren ortada işlenmiş bir suç yok” dediler.

AKP’LİLER DOKUNULMAZLIKLARININ KALDIRILMASINI İSTEDİ

AKP Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, komisyona verdiği sözlü ifadede, dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında bir dokunulmazlık dosyası bulunan AKP Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya ve “görevi kötüye kullandığı” gerekçesiyle hakkında iki dosya bulunan AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Birinci de komisyona gönderdikleri yazılı ifedede dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istediler.

3 numaralı hazırlık komisyonunda bulunan milletvekilleri ve haklarındaki 26 dosya şöyle:

DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna (3)

DTP Van Milletvekili Özdal Üçer (3)

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk (1)

DTP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş (2)

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan (1)

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis (2)

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır (2)

DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş (1)

DTP İstanbul Milletvekili Sebehat Tuncel (1)

DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici (1)

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan (1)

DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman (1)

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız (1)

AKP İstanbul Milletvekili Necat Birinci (2)

AKP Konya Milletvekili Abdullah Cetinkaya (1)

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel (1)

AKP Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan (1)

AKP Artvin Milletvekili Ertekin Çolak (1)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!