DTP savunmasını sundu

Güncelleme Tarihi:

DTP savunmasını sundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 07:12

Demokratik Toplum Partisi (DTP) kapatma davasıyla ilgili esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sundu.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN....

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, parti avukatları Bayram Bahri Belen ve Fatma Mebuse Tekay, DTP'ye verilen bir aylık ek sürenin son gününde Yüksek Mahkeme'ye savunmalarını sundu.

Savunmayı verdikten sonra gazetecilere açıklama yapan Belen, esas hakkındaki görüşlerine ilişkin savunmalarının 172 sayfadan oluştuğunu belirtti.

Belen, savunmanın ayrıntılı olduğunu, DTP'nin yasal, Anayasal, hukuka uygun, demokratik, çağcıl bir parti olduğunu, bu partiyi kapatmanın hukuksal olanaklarının bulunmadığını açıkladıklarını söyledi. 

DTP'nin hem mecliste hem de toplumda “halkın muhalif sesi bir parti olduğunu” savunmalarında ifade ettiklerini bildiren Belen, “DTP'nin Türkiye'nin bütün sorunlarını çözmek için faaliyette bulunduğunu, bu arada Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan Kürt sorununun çözümü için de çaba sarfettiğini” açıkladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Belen, DTP'nin amaçlarını “demokratik ve barışçıl” yönden dile getirdiğini ileri sürerek, “DTP'nin Türkiye'de akan kanın durması için barışçıl çözüm yollarını arama mücadelesi verdiğini” savunmalarında anlatıklarını ifade etti.

“DTP, şiddetten, silahtan ve kandan yana değildir” diyen Belen, iddianamede yer alan 141 eylemin partinin kapatılması için dayanak gösterildiğini, bu eylemlerden 129 tanesinin “düşünce açıklaması eylemi” olduğunu savundu.

Bu tablonun davanın dayanağının sadece ifade ve düşünce özgürlüklerinin kullanılmasından ibaret olduğunu gösterdiğini savunan Belen, iddianamede yer alan eylemlerin soruşturma aşamasındayken iddianamede yer almasının hukuksal olmadığını öne sürdü.

Tekay da “Kürtler ne zaman siyaset yapmak istese önlerinin tıkandığını” ileri sürerek, Kürtlerin kurduğu tüm partilerin kapatıldığını, bunun da adalet duygusunun zedelenmesine yol açtığını savundu.

“Kürt sorunu, devletin tabu sorunu ve hepimiz bu tabunun içinde doğduk, bundan etkilendik” diyen Tekay, herkesin yaşananlardan ders çıkardığını ve DTP'nin “üniter devlet yapısı içerisinde sorunlara çözüm aradığını” ileri sürdü.

Haberin Devamı

“Kürtler siyaset yapamayacaksa ne yapsınlar?” diye soran Tekay, Anayasa Mahkemesi'nin kardeşçe yaşanabilecek bir ülkenin önünü açacak bir karar vermesini umut ettiklerini söyledi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Haberin Devamı

DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa, siyasi parti kapatma kararlarının nitelikli çoğunluğun oyuyla verilebileceğini öngörüyor. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!