DTP’nin, bir soykırım demediği kalmıştı

Güncelleme Tarihi:

DTP’nin, bir soykırım demediği kalmıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 00:00

1980 askeri darbesi hem Kürt halkı için, hem de bir bütün Türkiye için eşi benzeri görülmemiş siyasi, sosyal ve kültürel soykırıma neden oldu. PKK bu darbeye hazırlık ve soykırım ortamında doğdu, büyüdü. Geçtiğimiz, özellikle son 10 yıl içerisinde çok önemli gelişmeler yaşandı.

İdam cezası, OHAL, 301 kalktı. Demokratik siyaset alanları açılır inancı gelişti. Ancak, Kürt sorununu çözme konusundaki iradesizlik hiç bir zaman değişmedi. Sıra Kürtlere gelince demokrasi lafları rafa kalktı. Yine imha, inkar, baskı şiddet politikaları ve bunun sonucu savaş devam etti. Bugün ise tam bir kaos ortamı yaşanmaktadır.

Bugün bizleri buraya toplayan neden PKK lideri Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan fiziksel şiddettir. Ne yapılmak istendiğini sorguluyoruz. 2006 yılında zehirlenerek yavaş yavaş öldürülmek istendiği ortaya çıktı. Bunun tehlikeli bir oyun olduğu konusunda çağrılarımız oldu. Bu durumun önü alındı. Görüşüne uzun aralıklarla izin verildi. Zaten hücrede kalıyor olmasına rağmen, sürekli hücre cezaları aldı. 2008 yılının başında bu kez saçları zorla kazıtıldı. Halk yine aynı refleksi gösterdi ve biz yine uyardık. Bugün ise yönelimler fiziksel şiddet boyutuna çıkarılmıştır. Bir sonraki adım ne olacak? Saldırıyı yapan bir görevlinin de belirttiği gibi ölüm mü?

Kürtler 80 yıllık uygulamalar nedeniyle bugün PKK lideri Abdullah Öcalan’a ilişkin yapılan açıklamalara güvenmiyor. Bizler de açıklamaları samimi bulmuyoruz. Çözüm için öncelikle şiddet politikalarından ve siyasi literatüre hakim olan şiddet dilinden vazgeçilmelidir. İmralı Cezaevi’ne biran önce DTP’nin de dahil olduğu bir heyet gönderilmeli. İmralı Cezaevi sistemi ve uygulanan tecrite son verilmelidir. Sosyal ve siyasal yaşama dahil olabileceği bir ortam yaratılmalı ve onur kırıcı davranışlardan vazgeçilmelidir.

Kürt coğrafyası yanıyor

Ahmet Türk, dünkü grup toplantısı öncesi milletvekilleriyle objektikflerin karşısına geçti. Erdoğan’ı eleştiren Türk, "20 Ekim 2008 tarihinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı coğrafyada tüm Kürtler ayaktaydı. Özellikle Diyarbakır’da. Ve aynı gün Başbakan Erdoğan yol boyu uğradığı bütün protesto gösterilerini yaşayarak Diyarbakır’a geldi. Cayır cayır yanan Kürt coğrafyasının ortasında bu durumu görmezden geldi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!