DTP’liyim diyen iltica oluyor

Güncelleme Tarihi:

DTP’liyim diyen iltica oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 01:00

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, dün kabul ettiği Fransa Raporu’nda, bu ülkeye iltica eden Türklerin, Iraklılar ve Kongolulardan bile fazla olduğunu tespit etti.

Raporda, PKK’lı veya DTP’li olduğunu söyleyen Türklerin iltica başvurularının daha rahat kabul edildiği, ancak son dönemde etnik gerekçelerin yerini ‘töre’nin aldığı belirtildi.

FRANSA’da yaşayan Türklerle ilgili incelemeler yapan alt komisyonun raporu, dün üst komisyon olan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda görüşülerek onaylandı. Raporda, 508 bin Türk’ün yaşadığı Fransa’yla ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:

Paris ve çevresindeki fast food lokantalarının yüzde 40’ı, inşaat sektörünün önemli bir kısmı, terzi ve tamirat atölyelerinin büyük bölümü Türk toplumu tarafından işletilmektedir.

Yıllık işsizlik oranının yüzde 7,3 olduğu Fransa’da Türk toplumu arasında işsizlik oranı yüzde 17 civarlarındadır.
Yüzde 80’i etnik köken

Türkiye’den yapılan başvuruların yüzde 80’i etnik kökene dayanmaktadır. Bu kişiler ‘Kürt partisi, özellikle DTP militanı’ olduklarını, PKK’yla ilintili olduklarını, Kuzey Irak’taki kamplardan geldiklerini beyan ederek iltica talebinde bulunmaktadırlar. Bu gerekçelerin iltica talebinin kabulünü kuvvetlendiren unsurlar olması dikkat çekicidir.

Başvurucular bu gerekçeleri kabul alabilmek için kendilerinin uydurduğunu kimi zaman itiraf etmektedirler.

OFPRA’nın 2008 raporunda, iltica talep eden PKK militanlarının sayısının giderek azaldığı beyan edilmiştir.
Töre gerekçesi artıyor

OFPRA’nın raporuna göre ikincil korumadan yararlanmak isteyen kişiler töre cinayeti, kan davası ve zorla evlendirme gerekçeleriyle koruma talep etmektedirler.

İkincil koruma talebi başvuru sayısı 2006’da 25, 2007’de 38 ve 2008’de 56’dır. Birincil korumaya göre az olmakla birlikte artış eğiliminde olduğu görülmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!