DTP’li olma şartı PKK’ya liyakat

Güncelleme Tarihi:

DTP’li olma şartı PKK’ya liyakat
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 07:00

Anayasa Mahkemesi’ne DTP’nin kapatılması hakkındaki görüşünü sunan Yargıtay Başsavcılığı, partiyi ’PKK’nın siyasi uzantısı, Öcalan’ın emir ve talimatıyla kurulup yönetilen şiddet yanlısı’ diye tanımladı. DTP’de milletvekili olma yolunun da PKK’ya gösterilen liyakata bağlı olduğu kaydedildi.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP davasında ’kapatma’ talepli esas hakkındaki görüşünü tamamladı ve dün Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Başsavcılık görüşünde DTP’nin, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın emri ile kurulduğu, partinin adını bile Öcalan’ın koyduğu belirtildi. 8’i milletvekili 221 DTP’li hakkında ’beyan ve faaliyetleri’ nedeniyle 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesi talep edildi.

VEKİLLİK DÜŞECEK Anayasa Mahkemesi, DTP’nin kapatılmasına karar verirse, DTP eski Genel Başkanı Mardin milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncer, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş ve Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’a 5 yıl siyasi yasak gelecek ve milletvekillikleri düşecek.

DEMİRTAŞ’A DA YASAK Siyaset yasağı getirilmesi talep edilen isimler arasında, sahte çürük raporu edeniyle halen cezaevindeki DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görevinden istifa eden Hakkári Belediye Başkanı Metin Tekçe ile kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak, Mahmut Alınak ve Sedat Yurtdaş da var.

DAĞLICA PKK ŞOVUYDU Görüşte, DTP’nin ’PKK’nın siyasi uzantısı, teröristbaşı Öcalan’ın emir ve talimatıyla kurulup yönetilen şiddet yanlısı bir parti’ olduğu savunuldu. DTP milletvekili ve yöneticileri, ’Öcalan’ın emirlerini harfiyen uygulamak ve örgüt propagandası’ yapmakla suçlandı ve Dağlıca baskınında da PKK şovu yapıldığı kaydedildi. DTP’nin PKK bağlantısının inkar edilmez bir gerçek olduğu vurgulandı. DTP’de milletvekili olma yolunun PKK’ya gösterilen liyakata bağlı olduğu, DTP’nin talepleri ile PKK’nın taleplerinin örtüştüğü, 22 Temmuz seçiminde DTP’nin bağımsız adayları için PKK’nın tehditle oy istediği vurgulandı.

ŞİMDİ NE OLACAK Başsavcılığın ’kapatma’ talepli esas hakkındaki görüşü DTP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Raportör raporunun hazırlanması ve sunulmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın belirleyeceği bir günde kapatma istemi esastan karara bağlanacak. Anayasa’ya göre DTP hakkında kapatmaya karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu, yani 11 asıl üyenin 7’sinin oyu gerekecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!