DTP kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

DTP kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 16:58

Anayasa Mahkemesi, “eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle, DTP'nin temelli kapatılmasına” oy birliğiyle karar verdi.

Haberin Devamı

İŞTE ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI / WEB TV     

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bugünkü toplantının ardından Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.   

Kılıç, DTP’nin terör örgütüyle olan eylemleri de değerlendirildiğinde devletin bütünlüğüne yönelik bir odak haline geldiğinin anlaşıldığından kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

  

 Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin 9 saat süren  toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 16  Kasım 2007 tarihinde DTP'nin kapatılması istemiyle dava açtığını anımsattı.
Kılıç, yapılan görüşmeler sonunda, DTP'nin, eylemleri yanında, terör  örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde, devletin ülkesi ve  milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak  haline geldiği anlaşıldığından, Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleriyle 2820 Sayılı  Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 103. maddeleri gereğince kapatılmasına karar  verildiğini açıkladı.

Kılıç, “davalı partinin bütün mallarının 2820 sayılı Siyasi Partiler  Kanunu'nun 107. maddesi gereğince Hazine'ye geçmesine, gereğinin yerine  getirilmesi için karar örneğinin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107.  maddesi uyarınca Başbakanlık'a ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına  gönderilmesine, 11 Aralık 2009 gününde oy birliğiyle karar verilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLLİKLERİ RESMİ GAZETEDEN SONRA DÜŞECEK

Anayasa Mahkemesinin DTP'nin kapatılması  kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Genel Başkan ve Mardin  Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un  milletvekillikleri sona erecek. Türk ve Tuğluk'un dokunulmazlıklarının  kaldırılması için TBMM'ye gönderilmiş fezlekeler bulunuyor.

DTP'nin kapatılmasına oy birliğiyle karar veren Yüksek Mahkeme,  aralarında milletvekilleri Türk ve Tuğluk'un bulunduğu 37 partili hakkında siyasi  yasak kararı verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partinin kapatılmasını ve  milletvekilleri Genel Başkan Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman  Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan  ile 211 parti üyesi hakkında siyasi yasak getirilmesini istemişti.

Anayasa Mahkemesi, 8 milletvekilinden yalnızca Mardin Milletvekili ve DTP  Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un  milletvekilliklerinin sona ermesine karar verdi.

Türk ve Tuğluk'un milletvekillikleri, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli  kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra sona erecek.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün “Siyasi  Partiler Kanunu'na aykırılık” suçundan dokunulmazlığının kaldırılması için  hazırlanan fezlekeyi TBMM'ye göndermişti.
Aysel Tuğluk ise Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince terör örgütünün  propagandasını yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış,  Tuğluk hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının “Siyasi Partiler Kanunu'na  aykırılık” suçundan hazırladığı fezleke de TBMM'ye gönderilmişti.

Haberin Devamı

ZANA VE SADAK DA 5 YIL YASAKLI

Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana ve Selim Sadak ile eski  DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş da siyaset yapmaları yasaklananlar arasında  bulunuyor.

Şırnak'ın Cizre İlçesi Belediye Başkanı Aydın Budak, Mardin'in Kızıltepe  İlçesi Belediye Başkanı Ferhan Türk de 5 yıl süreyle siyasetten yasaklandı.

Aydın Budak ve Ferhan Türk, parti kapatıldığı için bağımsız belediye  başkanı olarak görevlerini sürdürecek.
Siyasi yasak getirilen eski Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, eski  Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan  hakkında “suçu ve suçluyu övdükleri” gerekçesiyle açılmış davalar hala  sürüyor.

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Onursal Genel Başkanı ve eski  milletvekili Abdülmelik Fırat'ın oğlu Abdülkadir Fırat, DTP Mersin İl Başkanı Ali  Bozan, eski DTP Şırnak İl Başkanı İzzet Belge, parti üyeleri Hatice Adıbelli,  Kemal Aktaş, Ayhan Ayaz, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Mehmet Salih Sağlam, Orhan  Miroğlu, Sedat Yurttaş, Musa Farisoğulları, eski Gaziantep İl Başkanı Mustafa  Tuç, DTP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Veysi Dilekçi, Parti Meclisi Üyesi ve  eski Siirt İl Başkanı Murat Avcı, DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay siyasi  yasak getirilenler arasında bulunuyor.

Hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan dava  açılan DTP Genel Başkan Yardımcısı ve eski DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi  Aydoğdu, 2008 yılında 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Siyasi yasak getirilen ve halen tutuklu bulunan eski DTP Batman İl  Başkanı Ayhan Karabulut, “terör örgütüne yardım, yataklık” suçundan 9 yıl 3 ay  hapis, eski DTP Erzurum İl Başkanı Bedri Fırat, “terör örgütünün propagandasını  yaptığı” gerekçesiyle 2006 yılında 2 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hakkında yasak istenen parti üyesi Cemal Kuhak ise “terör örgütüne üye  olduğu ve silahlı eylem hazırlığında bulunduğu” gerekçesiyle 2007 yılında  tutuklanmıştı.

Deniz Yeşilyurt adlı partili ise halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Erzincan İl Başkanı Hüseyin Bektaşoğlu, “terör örgütü üyesi olduğu”,  eski Erzurum Karaçoban İlçe Başkanı Fettah Dadaş, eski DTP Van İl Başkanı İbrahim  Sunkur, Ağrı Belediye Meclis Üyesi Murat Daş “terör örgütüne yardım ve yataklık  ettikleri”, eski DTP Silopi İlçe Başkanı Hacı Üzen ve eski DTP Ceylanpınar İlçe  Başkanı Halit Kahraman, “terör örgütü propagandası yaptıkları” gerekçesiyle  çeşitli tarihlerde tutuklanmış ve hapis cezasına çarptırılmışlardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!