DSP'de komisyon telaşı

Güncelleme Tarihi:

DSPde komisyon telaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP, tek başına azınlık hükümeti kurmanın sıkıntısını, TBMM grup yönetimi ile komisyonlarında yaşıyor. DSP'li 10 milletvekili, 14 ihtisas komisyonunda görev yapacak. Grup Başkanvekili seçilecek kişiler de komisyon üyesi olacaklar.

Boşalan grup başkanvekillikleri için Ali Günay ve Fikret Uzunhasan'ın adı geçiyor.

Komisyonlar konusunda ise ilk önce Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sorun aşıldı. Bu komisyonda 25 iktidar milletvekilinin görev alması gerekiyor. Bu komisyonda görev alacak milletvekilleri, TBMM İçtüzüğü gereği başka komisyonda görev alamayacaklar.

PLAN VE BÜTÇE

DSP yönetimi, bu komisyon üyeliği için Necdet Tekin, Yavuz Bildik, Mehmet Büyükyılmaz, Tamer Kanber, Cafer Tufan Yazıcıoğlu, Mustafa Karslıoğlu, Kazım Üstüner, Ali Rahmi Beyreli, Abdülbaki Gökçel, Mehmet Aydın, Osman Kılıç, Zerrin Yeniceli, Erol Karan, Çetin Bilgir, Hadi Dilekçi, Halil Çalık, Cihan Yazar, Hasan Gülay, Hayati Korkmaz, Yaşar Ünal, Tahsin Boray Baycık, Tahir Köse, Ayhan Gürel, Atila Mutman ve Bayram Fırat Dayanıklı'nın adını bildirdi.

Bakanlar Kurulu'nda görev yapan 22 DSP'li ile TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan ve İdare Amiri Hakan Tartan, içtüzük gereği başka görev üstlenemeyecekler.

ÇOK GÖREV

DSP Grubu'nda geriye kalan 10 milletvekili, birden fazla komisyonda görev yapmak zorunda kalacak. Emin Karaa, Ali Günay, Yalçın Gürtan, Teoman Akgür, Fikret Uzunhasan, Erdoğan Toprak, Necati Albay, Sema Pişkinsüt, Turan Bilge ile İhsan Çabuk, en az 3, en fazla 5 komisyona üye olacak.

TBMM İçtüzüğü'nün 21. maddesi, siyasi partilere, komisyonlarda kendilerine düşen üyeliklerden vazgeçme olanağı da tanıyor. Ancak komisyonlarda çoğunluğu kaybetmemek için, DSP'nin bu yola başvumayacağı belirtiliyor.

Gazetecinin adaylık tercihi DSP

18 Nisan seçimleri için milletvekili ve belediye başkan aday adayı olarak çok sayıda gazeteci çeşitli partilere başvuruda bulundu. Gazeteci adayların çoğunluğu DSP'yi tercih ediyor.

DSP'den Genel Başkan Bülent Ecevit'in yanı sıra Ahmet Tan, Hakan Tartan, Uluç Gürkan, İsmail Cem gazeteci kökenli milletvekilleri olarak siyasete devam etmeyi planlıyorlar.

İlk kez aday olmayı düşünen gazetecilerin önemli bölümü de DSP'yi tercih etti. DSP'ye başvuran gazeteciler, Tayfun Talipoğlu, NTV'den Mustafa Vuran, Akşam’dan Mehmet Öztoprak, Sabah’tan Şamil Tayyar oldu.

Hürriyet Gazetesi'nden Erdal İzgi de DSP'nin İzmir Konak İlçesi belediye başkan adayı oldu.

Bu arada Meclis’teki gazeteciler ANAP'lı Yılmaz Karakoyunlu, Rüşdü Saraçoğlu ve Yaşar Okuyan, CHP'li Altan Öymen ve Yılmaz Ateş ile DYP'li Metin Işık'ın da yeniden aday olması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!