DSP lideri: Hükümet istifa etsin

Güncelleme Tarihi:

DSP lideri: Hükümet istifa etsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 12:20

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, AKP hakkında açılan kapatma davasının sonuçlanana kadar hükümetin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Sezer, “Bir kamu görevlisi ile ilgili bir soruşturma bir dava yürütülüyorsa o kamu görevlisine görevden el çektirilir. Soruşturmanın ve davanın selameti açısından. Oysa Başbakan hükümet etmeye devam ediyor. Bunu anlayabilmiş değiliz. Hangi sağlıklı işleyen Batı demokrasisinde kendisiyle ilgili böyle bir dava varken, hükümet etmeye devam eden başbakanlar vardır” dedi.

Haberin Devamı

Zeki Sezer, DSP Parti Meclisi toplantısı öncesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Partilerin kapatılmasından mutlu olmadıklarını ifade eden Sezer, buna karşın herkesin yasa ve anayasaya uyması gerektiğine dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan’ın sürekli demokrasiden bahsettiğini hatırlatan Sezer, AKP hakkındaki kapatma davasının sonuçlanıncaya kadar hükümetin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Sezer, şunları söyledi:

“Bir dava yürüyor Anayasa Mahkemesi’nde bu davada doğrudan taraf olan milletvekilleri, bakanlar ve başbakan var. Bir kamu görevlisi ile ilgili bir soruşturma bir dava yürütülüyorsa o kamu görevlisine görevden el çektirilir. Soruşturmanın ve davanın selameti açısından. Oysa Başbakan hükümet etmeye devam ediyor. Bunu anlayabilmiş değiliz. Hangi sağlıklı işleyen Batı demokrasisinde kendisiyle ilgili böyle bir dava varken, hükümet etmeye devam eden başbakanlar vardır. Bunu Başbakana sormak istiyorum. Bu dava sonuçlanana kadar hükümet istifa etmelidir. Yine parlamentodan davaya konu olmayan taraf olmayan, kişilerden oluşacak bir Bakanlar Kurulu olması doğru olandır. Çok önemli yasalara imza atılıyor, çok önemli uygulamalara imza atılıyor. Toplumun tümünün geleceğini etkileyen bir sosyal güvenlik yasası çıkartılıyor. O yasa çıkartılırken Başbakan bir davanın tarafı ve siyaset yasağı talebiyle o dava açılmış durumda. Geri dönülemez onarılmaz yaralar açacaktır demokrasimizde bu durum. O yüzden hükümeti istifaya çağırıyorum. Bu durumdan devlet millet ilişkileri büyük yara alıyor.”

YARGI REFORMU ELEŞTİRİSİ

Hükümet yeni yargı reformunu eleştiren Zeki Sezer, “Yargı reformu için tasarı hazırlıyor. Tasarıyı Türkiye’de kimseye vermiyor. Barolar Birliği’nin haberi yok. Yarsav’ın haberi yok. Konuyla ilgili hiçbir kurumun haberi yok. Siyasi partilere bu verilmiyor. Ama AB’ye önce elikli olarak veriliyor” dedi. Tasarıyla yargıçların memurlaştırılmaya çalışıldığını ifade eden Sezer, “Son tartışmalarda yasama, yürütme, yargı erklerinin bağımsızlığının ne kadar önemli olduğu aslında ortaya çıkmışken, hükümetimiz yargıyı doğrudan siyasallaştırma girişimlerine bir yenisini eklemiş oluyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Yasanının yargı bağımsızlığını güvence altına alacak şekle dönüştürülmeden çıkmaması için DSP olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

SOLU YÜZDE 20’YE MAHKUM ETMEMELİYİZ

Haberin Devamı

Sezer, önümüzdeki yıl yapılması planlanan yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Sezer, “Solu yüzde 20’lere mahkûm etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye mutlaka hakkettiği yönetimi DSP öncülüğünde gerçekleştirecektir” dedi.

Zeki Sezer’e AKP Hükümeti'nin istifa etmesi durumunda CHP ile birlikte bir hükümet oluşumu içinde yer alıp almayacakları soruldu. Sezer, “Bunlar konuşulur. Siyasi partilerin hedefi iktidar olmaktır. Ama parlamentoda böyle bir çoğunluk ne yazık kı yok. Yargının sonucuna karışmak haddimiz değil, bunu dikkate alarak bu söylediğimin değerlendirilmesi lazım. Diyelim ki kapatıldı AKP ve belli milletvekillerine siyaset yasağı getirildi. Diğerlerinin milletvekilliği devam edecektir. O yüzden davada taraf olmayan milletvekillerinin kuracağı bir hükümet herhalde biz beğenmesek de yasal olur” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!