Dragos artık sit alanı

Güncelleme Tarihi:

Dragos artık sit alanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

İlk kez bir mahalle girişiminin çabasıyla, bir semtin tamamı yasal koruma alanı içine alındı. Dragos semti, Dragos Doğayı Koruma Derneği'nin Kültür Bakanlığı'na başvurusuyla doğal sit alanı ilan edildi.

Maltepe ve Kartal ilçeleri arasında, adalara doğru uzanan bir tepede kurulan Dragos semti, Kültür Bakanlığı tarafından ‘‘doğal sit alanı’’ ilan edildi. Karar, Dragos Doğayı Koruma Derneği'nin bakanlığa yaptığı başvurunun dikkate alınması sonucu çıktı.

Son on yılda bu seçkin semtin çevresi sanayi alanları ve çok katlı yapılarla kuşatıldı. Beş yıl önce de Maltepe Belediyesi bir ‘‘emsal artış planı’’ yaparak, Dragos'un içinde çok katlı yapılaşmaya izin verdi. Bunu fırsat bilen rant çevreleri, Dragos'un Maltepe tarafında yüksek katlı apartmanlar dikmeye başladı. Semtin yavaş yavaş elden gitmeye başladığını gören Dragoslular biraraya gelerek, ‘‘Dragos Doğayı Koruma Derneği’’ni kurdu.

Çok sayıda inşaat için Adliye’den yürütmeyi durdurma kararı alan Dernek geniş bir dosya hazırlayarak 22 Aralık 1997'de Kültür Bakanlığı'na başvurdu.

Dernek üyeleri, kaçak yapılaşmaya karşı yasal bir üst koruma kalkanı istiyorlardı. Hazırladıkları dosyanın içine, bölgenin özellikleri hakkında üniversiteden bilirkişilerin raporlarını ekleyen Dragos Derneği, bakanlıktan semtin doğal sit alanı ilan edilmesini istedi. İstanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yapılan başvuru sonucu alınan karar, 11 Kasım 1999'da Resmi Gazete'de yayınlandı.

Karara göre Dragos Tepesi'nde bulunan ormanlık alan birinci, bu alanın güneybatısındaki kesim ile tepenin güneyindeki sahil boyu uzanan alan ikinci derecede, bunun dışında kalan yerler ise üçüncü derecede sit alanı olarak ilan edildi.

Kaçak inşaat sürüyor

Dragos Doğayı Koruma Derneği Başkanı Hülya Göksel, bu kararın, yasadışı yapılaşmada kararlı olanlar açısından çok büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Ancak Göksel Sema Eğitim Öğretim ve Sağlık AŞ'nin otel inşaatını kaçak olarak sürdürdüğünü söyledi.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, Maltepe Belediyesi'nin bir oldu bittiyle yürürlüğe koyduğu 9.50 metre yüksekliğinde olan evlere ruhsat verme işlemlerini durdurmasını istedi. Ancak, Maltepe Belediyesi inşaatlara göz yumuyor.

NELER YAPILMAYACAK

Birinci Derece Sit Alanlarında: Kesin yapı yasağı var. Ancak, resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu olan alanlarda, teknik altyapı hizmetleri, koruma kurulunun uygun görmesi halinde yapılabilecek. Yine koruma kurulunun izniyle açık rekreasyon amaçlı günübirlik tesisler yapılabilecek. Doğal ömrünü tamamlamış ağaçlar dışında tek bir ağaç bile kesilemeyecek, ek ağaç dikilebilecek. Taş, toprak, kum alınmasına izin verilmeyecek, curuf, çöp, sanayi atığı vb. dökülmesine kesinlikle izin verilmeyecek.

İkinci Derece Sit Alanlarında: Turizm tesisleri ve hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemeyecek. Kullanıma açılacak bölgelerde, koruma kurulunun oluru alınmak şartıyla, çevre peyzaj düzeni ve imar planı dikkate alınarak, arazinin silueti muhafaza edilerek, ‘‘Koruma Amaçlı İmar Planı’’ kriterleri dikkate alınarak işlem yapılacak.

Üçüncü Derece Sit Alanları: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin özellikleri gözönünde tutularak konut kullanımına açılacak.

ÜNLÜLERİN SEMTİ

40-50 yıl önce sayfiye yeri olarak kurulan Dragos, üç katlı evleri ve bahçeleriyle ünlüydü. Burası, yakın tarihimiz açısından da önem taşıyan özelliklere sahip bir belde. Burada İsmet İnönü, Hasan Ali Yücel, Can Yücel, Nihat Erim, Lütfü Kırdar, Vehbi Koç, Halil İnalcık, Melih Esenbel, Ali Sami Yen ve Muhsin Ertuğrul gibi ünlü sanat, spor ve siyaset adamları oturdu.

Ayrıca semtin ortasında kurulan koruluk alan, İstanbul'un en nadide ağaçlarını barındırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!