DP'de kongre bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

DPde kongre bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 18:05

22 Temmuz seçimlerinde alınan sonuçlar Demokrat Parti’de Mehmet Ağar’ın genel başkanlıktan istifasına yol açarken, partide şimdi de genel başkanlık ve olağanüstü kongre bilmecesi yaşanıyor. Tüzük gereği, genel başkanın istifası halinde yerine olağanüstü kongreye kadar görev yapacak bir ismin vekaleten atanması ve ardından da 45 gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekiyor. Ancak bugün toplanan DP GİK’ten beklenen sonuç çıkmadı.

Haberin Devamı

Gerek genel başkanın yerine vekalet edecek ismin belirlenmemesi gerekse de olağanüstü kongre kararının alınamamasının gerekçesini ise “Ağar’ın istifa dilekçesini genel merkeze henüz ulaştırmaması” oluşturuyor. Bu durumdan haberdar olan Ağar’ın ise istifa dilekçesini genel merkeze göndereceği bildirildi. Seçim sonuçlarını ve boşalan genel başkan yardımcılıklarının yerine yapılacak atamaları görüşmek üzere toplanan Genel İdare Kurulu’nda (GİK) ise, 15 Ağustos’ta yeniden toplanma kararı alındı. 15 Ağustos’ta yapılacak toplantıda tüzük gereği, kongreye kadar genel başkanlığı yürütecek ismi belirlemek üzere GİK ve Merkez Karar Kurulu’nun (MKK) ne zaman toplanacağı belirlenecek.

Genel seçimlerde alınan sonuçlar en ağır etkiyi Demokrat Parti’de yaratırken, partide şimdi de genel başkanlık sorunu ve olağanüstü kongreye gidilip gidilmeyeceği tartışılıyor. Ağar’ın istifasının yazılı olmadığı ve henüz parti genel merkezine ulaşmadığı kaydedilirken, bu durumun hem genel başkanlığa vekalet edecek ismin atanması hem de olağanüstü kongre sürecinin başlamasına engel olduğu belirtiliyor. Parti tüzüğüne göre ise genel başkanın istifası halinde yerine olağanüstü kongreye kadar görev yapacak bir ismin vekaleten atanması ve ardından da 45 gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekiyor. Ancak Ağar’ın istifasını yazılı olarak henüz partiye ulaştırmadığı, bunun da kongre sürecinin başlamasına engel olduğu görüşü ileri sürülüyor. Bu durumdan haberdar olan Ağar’ın ise istifa dilekçesini partiye ulaştıracağı bildirildi.

NEVZAT ERCAN’DAN ÖZELEŞTİRİ

Genel İdare Kurulu toplantısının birinci bölümünün ardından basın toplantısı yapan DP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, toplantıda seçim sonuçlarını değerlendirdiklerini kaydetti. Milletin 22 Temmuz’da siyasi tercihini ortaya koyduğunu ifade eden Ercan “AKP’yi tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz” dedi. Demokrat Parti olarak “sandığın öğreticiliğinden alacakları en büyük dersin DP’nin köklü, kalıcı, fedakar, cefakar, vefakar tabanına layık olacak yeni bir dönemi başlatmak” olduğunu dile getiren Ercan, son dört seçimdir kan kaybettiklerini, kendilerini yeterince anlatamamanın sancısıyla bugünlere geldiklerini kaydetti. Ercan şunları söyledi:

“Toplumu ve olayları anlamamıza rağmen yeterince doğru sonuçlara taşıyamamanın ve siyaseti yönetmeye engel arızi problemlerle boğuşmanın tedbirsizliği ile bu noktaya gelindi. DP’nin gönül dostlarına ve bize kızgınlığını, oyunu kullanmadan veya misafireten başkasına emanet ederek, bizim toparlanmamızı bekleyen tabanımıza ve halkımıza özür borçlu olduğumuzu ifade etmek isterim. Bunu telafi etmek ve size layık olmak boynumuzun borcudur. Tabanı ve teşkilatları göz ardı etmenin ceremesini mutlaka telafi edeceğiz. Konjonktürün ödettiği ağır faturada, payımıza düşeni fazlasıyla düze çıkaracak ve kaldığımız yerden ayağa kalkacak irade ve inanca Allah’a şükür fazlasıyla sahibiz.”

“ÜLKESİNİ SEVEN HERKESE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM”

Herkesi, yeni bir sayfa ve yeni bir heyecanla evin içini toparlamaya, kucaklaşmaya ve partiye sahip çıkmaya çağıran Ercan, devletin bölünmez bütünlüğü çerçevesinde siyaset yapan herkesle siyaset yapabileceklerini söyledi. Ercan, “Bir benzetme yapmak gerekirse lüks, konaklama ve barınma ihtiyacı için albenisi fazla bir konut değiliz. Ancak onarım ve bakımı ihmal edilmiş, köklü, tarihi, otantik ve estetiği muhteşem bir sarayın sahibiyiz. Yapılacak iş onarımımızı yapıp, farkımızı ortaya koymaktır” dedi. Nevzat Ercan, DP’nin bundan sonraki yol haritasını ise “siyasette demokratikleşme, sivil siyaset, katılımcı, şeffaf, tabana dayalı siyaset, demokrat parti misyonunun ruhuna uygun yeniden yapılanma” olarak açıkladı.

15 AĞUSTOS’TA YENİDEN TOPLANILACAK

Ercan, parti yönetiminden istifaların olduğunu da hatırlatarak yedek üyelere çağrıda bulunulacağını ve istifalarla boşalan genel başkan yardımcılıklarına atama yapılacağını bildirdi. Genel başkanlığa vekalet edecek isim üzerinde konuşulmadığını da kaydeden Ercan, bunun için tüzüğün 47. maddesine göre GİK ve MKK’nın ortak toplanması gerektiğini söyledi. Ercan’ın verdiği bilgiye göre DP GİK 15 Ağustos’ta bir kez daha toplanacak ve MKK ile ortak yapacağı toplantının tarihini belirleyecek. Yapılacak ortak toplantıda da genel başkanlığa vekalet edecek isim belirlenecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!