'Dövülecek, hatta öldürülecekler'

Güncelleme Tarihi:

Dövülecek, hatta öldürülecekler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 15:47

Moskova’nın Domodedovo Havaalanı'nda yaşanan ve 35 kişinin hayatını kaybettiği patlama, Rusya’nın sıkıntılı Kuzey Kafkasya bölgesindeki radikal İslamcı isyancıların izlerini taşıyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Mart ayında Moskova metrosunda yaşanan iki bombalı saldırı, Dağıstan bölgesinden gelen iki kadın militan tarafından düzenlenmişti. Saldırının ardından, Moskova’da yaşayan Kafkas ve Orta Asya kökenli Müslümanlara yönelik ırkçı şiddet dalgası ortaya çıkmıştı.  


Domodedovo saldırısını henüz üstlenen olmadı ancak göçmen liderler düşmanlığın artacağı konusuna hemfikir. Moskova merkezli Rusya İslam Kültürü Merkezi’nden Ruslan Kurbanov, “Bu saldırı, Kafkasya ve Rusya’nın diğer bölgelerindeki insanların hissettiği dışlanma, korku ve hatta nefreti daha da güçlendirecek” dedi.

Haberin Devamı

 

Kurbanov, “Ruslar arasında Müslüman karşıtı eğilimler çok yaygınlaştı. Bunu sokaklardaki insanların yüzünden okuyabiliyorsunuz” dedi.

HER YEDİ KİŞİDEN BİRİ

Rusya'da her yedi kişiden biri Müslüman. Ülkede tansiyon şimdiden o kadar yükseldi ki, Rusya Başbakanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay yabancı karşıtlığını öne çıkaran milliyetçilikten kaçınılmasını istedi.

 

Putin'in açıklamasından birkaç gün öncesinde, Kuzey Kafkasya kökenli bir saldırgan tarafından öldürülen bir futbol taraftarını desteklemek için gösteri düzenleyen bir grup milliyetçi, Kremlin civarında faşist selamlar vermiş ve ırkçı sloganlar atmıştı.

 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Jamestown Foundation’dan Glen Howard, “Moskova’da yaşanan saldırılar, sağcı gösterilerin ateşlediği tansiyonu iyice artıracak. İleride, Kuzey Kafkaslar'dan gelen insanlara karşı planlı cinayetler yaşanabilir” dedi.

 

Geçmişte Çeçen militanlar benzer saldırılar düzenlemiş olsa da, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Putin, intihar saldırısının ardından doğrudan Çeçenistan’ı işaret etmedi.

Haberin Devamı

Nefret suçlarını takip eden Moskova merkezli insan hakları örgütü SOVA Cente’dan Galina Kozhevnikova, “Şu an için ortalığın sakin görünmesinin nedeni, saldırının sorumlusunun hemen belirlenmemiş olması” ifadesini kullandı.Kozhevnikova, “Eğer saldırının sonrasında ilk günlerde şiddet yaşanmazsa, gerisi de gelmez. En tehlikeli günler, insanların moralsiz ve endişeli oldukları ilk üç gün” dedi.

 

GÖÇMENLERLE BAŞ ETMEK

Ekonomik gerileme ve yüksek işsizlik, Rusya’da yaşayan göçmen işçilerin öfkelenmesine neden olurken, analistler, Rusya’nın kendi nüfusu erirken, ekonomik büyüme için orta vadede daha fazla göçmene ihtiyaç duyacağını belirtti.

 

İnsan hakları örgütleri ise Rus yetkililerin milliyetçilik ve yabancı düşmanlığına yeterince önem vermediklerini ifade etti. SOVA, geçtiğimiz yıl Rusya’da nefret suçlarından en az 60 kişinin öldüğünü açıkladı. Yetkililerin güvenlik boşluklarını doldurmak için önlemleri artırması ve Kafkaslardan geldiği izlenimi uyandıran insanlara yönelik gelişigüzel aramalar, Moskova’daki on binlerce göçmen için hayatın giderek zorlaşacağının göstergesi.

Tacik Göçmen İşçiler Sendikası başkanı Karomat Şaripov, “Saldırı yüzünden Orta Asya’da yaşayanlar acı çekecek. Onlar her zaman ilk zarar görenler… Dövülecek ve öldürülecekler. Bunlara rağmen buraya gelip para kazanmak zorundalar” dedi.

*Bu yazı, "Airport bomb may aggravate Russian ethnic violance" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!