Döviz karşılıkları adımını faiz artırımı izleyecek

Güncelleme Tarihi:

Döviz karşılıkları adımını faiz artırımı izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 13:41

Yabancı analistler, Merkez Bankası'nın döviz karşılıklarını yükseltmesinin ardından çıkış stratejisinde bir sonraki adımın faiz artırımı olacağını tahmin ediyor.

Haberin Devamı

TCMB, bugün çıkış stratejisi çerçevesinde yabancı para zorunlu karşılık oranı 0.5 puan artırarak, yüzde 9.5'e yükseltti. Bu artışla piyasadan yaklaşık 700 milyon dolarlık bir döviz likiditesi çekilmesi amaçlanıyor.

Döviz karşılıklarının artırılması genel olarak piyasada beklenen bir gelişme olarak yorumlandı. Yabancı analistler, bu adımı faiz artışlarının takip etmesini beklediklerini dile getiriyor.

İtalyan UniCredit bankasının gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Ferrazzi Matteo, “Bu sabah lira güçlendi. Bu da yatırımcıların bu kararı, çıkış stratejisinin önemli bir adımı olarak gördüklerine işaret ediyor" dedi.

Bundan sonraki adımın faiz artışı yönünde olmasını beklediğini ifade eden Matteo, büyümenin güçlü olması nedeniyle hem faizlerin artacağını hem de liranın güçleneceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Matteo, “Türk ekonomisi hızlı bir şekilde iyileşmeye hazır. TCMB faizleri yükseltecek ancak bütün bunların yılın ikinci yarısında gerçekleşmesini bekliyorum. Türkiye, Avrupa Birliği’nin diğer üyeleri gibi likiditeyi geri çekmeye başlayacak” dedi.

ÇIKIŞ STRATEJİSİNİN İKİNCİ ADIMI  

Royal Bank of Scotland analistlerinden Timothy Ash de Merkez Bankası’nın çıkış stratejisi çerçevesinde repo ihalaleriyle fonlama yönteminde de değişikliğe giderek likiditeyi kısma yönünde adım attığını anımsattı.

Ash, “Merkez Bankası'nın döviz karşılık oranını yüzde 9.5’e çıkarması, para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceği anlamına geliyor” dedi.

Ash aynı zamanda piyasaların faiz oranlarında artış beklediğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!