Dört çocuğu elinden alındı

Güncelleme Tarihi:

Dört çocuğu elinden alındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 12:56

Norveç'te yaşayan Konyalı Hatice Duman'ın, Akdeniz anemisi olan kızının da aralarında bulunduğu dört çocuğu kamu kurumları tarafından elinden alınarak, iki Norveçli aileye verildi.

Haberin Devamı

Norveç'in Stavanger kentinde yaşayan Hatice Duman, Mart başından bu yana dört çocuğuna kavuşmak için mücadele ediyor. Üç evliliğinden altı çocuğu bulunan anne Hatice Duman'a sosyal hizmetler kurumundan Akdeniz anemisi hastası çocuğuna bakamadığı ve değişik okullarda eğitimlerine devam eden diğer üç çocuğunun okuldaki devamsızlıklarının fazla olması nedeniyle uyarı geldi.

Okul yönetimlerinin ve sosyal hizmetler kurumunun Hatice Duman'ın savunmalarından tatmin olmaması üzerine Duman'ın çocukları Murat Duman, Sibel Duman, Emirhan ve Selim Azat evlerinden alınarak, geçici süreliğine iki Norveçli ailenin yanına yerleştirildi. Hatice Duman'ın 19 ve 18 yaşlarındaki diğer iki çocuğu, yaşları büyük olması dolayısıyla alınmadı.

Çocuklarına kavuşmak için hukuk mücadelesi başlatan Hatice Duman, avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurarak, çocuklarının yeniden kendisine verilmesi için itirazda bulundu. Yaşadığı sorunları AA'ya anlatan Duman, üçüncü evliliğini yaptığı eşinden de ayrıldığını ve çocuklarıyla yalnız yaşadığını kaydetti.

"BENİ KELEPÇELEYİP BAŞKA BİR ARABADA BEKLETTİLER"
Norveç sosyal hizmetler kurumunun, bir süre önce çocuklarına bakamadığı gerekçesiyle kuruma verilmesini teklif ettiğini belirten Duman, “Ben kesinlikle böyle bir durumu kabul etmeyeceğimi onlara bildirdim. İsterlerse bana yardımcı olacak bir görevlinin evime gönderilebileceğini kendilerine söyledim. Ben çalışıp çocuklarıma bakabiliyorum. Ben bu görüşmeyi yapıp evime döndüğüm sırada evime gelen görevlilerin çocukları alıp arabayla götürmek üzere olduklarını gördüm. Görevlilere itiraz edince beni kelepçeleyip başka bir arabada beklettiler ve çocukları alıp buradan bir saat uzaklıktaki Norveçli iki ailenin yanına yerleştirdiler” diye konuştu.

"KIZIM HASTANEYE KALDIRILDI"
12 yaşındaki kızı Sibel'in Akdeniz anemisi olduğunu ve sürekli tedavi altında tutulması gerektiğini kaydeden Hatice Duman, Norveçli ailenin kızı ile ilgilenmediğini öne sürdü. Kızının devamlı kendisine telefon açtığını ve eve dönmek istediğini söylediğini belirten Duman, “Aileyi ve görevlileri arayıp çocuğumun tedavisi için hastaneye yatırmalarını istedim. Şimdi hastanede tedavisi devam ediyor. Ben arada yanına gidebiliyorum. Ancak fazla kalma hakkım bulunmuyor. Hepsini çok merak ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

13 yaşındaki oğlu Murat'ın da hiperaktivite sorunu olduğunu söyleyen Hatice Duman, 4 ve 7 yaşındaki çocuklarının da anne sevgisine ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, “Çocuklarımı bana versinler. Yardım etmek istiyorlarsa evimde ya da okullarında yardım etsinler. Ben bunu onlardan rica ettim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kendisinin ve çocuklarının Müslüman, ancak ailelerin Norveçli olduğunu söyleyen Duman, “Çocuklarımı geri alana kadar mücadeleme devam edeceğim” dedi.
Hatice Duman, iki ailenin yanında kalan çocuklarını telefonla arayabildiğini, ancak çok kısa süre görüşmesine izin verildiğini, Türkçe konuşmasına ise izin verilmediğini söyledi.

Hatice Duman'ın itirazı üzerine mahkeme 15 Haziran'da çocukların nerede kalacağına karar verecek.

Norveç'te benzer durumda olan çok sayıda ailenin çocuklarını kaybettiğine dikkati çekiliyor.

Bu arada Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği görevlileri konuyla ilgileniyor ve Norveçlilerden bilgi alıyor.

Avrupa ülkelerinin birçoğunda olduğu gibi Norveç'te de aile içinde en ufak şiddet olayı ve ilgisizlik karşısında çocuk aileden alınıyor ve başka bir aile ya da kuruma veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!