GeriGündem Domuz çiftliklerinde denetim yapıldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Domuz çiftliklerinde denetim yapıldı

İstanbul Gaziosmanpaşa Hacımaşlı Köyü'ndeki domuz çiftliğinde, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla İstanbul Sağlık ve Çevre müdürlükleri tarafından denetim yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri, Tarım İl Müdürlüğü'nce dün kesimhanesi mühürlenen Hacımaşlı Köyü Domuzdere mevkiindeki Fomar Gıda Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi'ne ait domuz çiftliğine geldi. 

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Zeki Kaplan, dün Tarım İl Müdürlüğü'nce yapılan denetimlerde bin 126 olarak belirlenen domuz sayısının, kendilerine daha önce 5 bin olarak beyan edildiğini söyledi.  Domuzların yılda 2 kez doğum yaptığını hatırlatan Kaplan, bu domuzların kontrolsüz olarak kesildiğini ve nerelere dağıtıldığının  belli olmadığını ifade etti.

İl Sağlık Müdürlüğü Gıda, Kontrol ve Çevre Sağlığı Şube Müdürü İrfan Yılmaz da, domuz çiftliğinin çevreyi ve suyu kirlettiğini dile getirdi.  Çiftliğin koşullarının hayvan kesimine uygun olmadığını anlatan Yılmaz, soğuk hava depolarının bile yeni inşa edilmekte olduğunu ifadeetti.

Domuz çiftliğinin, atıklarını, İstanbullular'a içme suyu temin eden Sazlıdere Barajı'na su boşaltan Türkköse Deresi'ne bıraktığının tespit edildiğini kaydeden Yılmaz, İSKİ gerekli arıtımı yaptığı için  İstanbullular'ın içme suyu konusunda telaşlanmamaları gerektiğini söyledi.

Yılmaz, buna karşın derede tutulan balıkların, buradan su içen hayvanların ya da bu sularla sulama yapılan tarım alanlarının çeşitli hastalıklara neden olabileceğini bildirdi.   Bu arada, işçiler de çiftlikte her gün 10-15 domuzun kesildiğini, ancak nerelere dağıtıldığını bilmediklerini söyledi.

ÇİĞ KÖFTE SATAN İŞYERLERİ DENETLENDİ

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, ''Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok, vatandaşlarımız güvendikleri yerlerden çiğ köfte alıp yiyebilirler'' dedi.

İzmir'de çiğ köfteciden aldıkları ürünleri tüketenlerde trişinellozis hastalığına rastlanmasının ardından, Gaziantep'te de Sağlık İl Müdürlüğü Çevre Sağlığı görevlileri, açıkta ve tezgahlarda çiğ köfte satışı yapan işyerlerini denetledi.  İncelemede ekipler 3 işyerinin hijyen kurallarına uygun çalışmadıklarını tespit ederek, uyarıda bulundu.

Denetimlerin ardından açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Yıldırım, Türkiye'de çiğ köftenin en çok tüketildiği illerin başını Gaziantep'in çektiğini, İzmir'de başlayan tartışmalar sonrasında Gaziantepli çiğ köfte satıcılarına yönelik bir denetim yapmak istediklerini söyledi.

İlde gerek işyerlerinde gerekse de evlerde çiğ köftenin sadece koyun etinden yapıldığını, ilde zaten domuz etinin satılmadığını kaydeden Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:

''İlimizde domuz yetiştiriciliği ve domuz eti de bulunmadığı için vatandaşlarımızın paniğe kapılmalarına gerek yok. Vatandaşlar temiz, hijyenik, kaliteli et ve malzeme kullanan güvendikleri işyerlerinden çiğ köfte alıp yiyebilirler.''


Yorumları Göster
Yorumları Gizle