Dolmabahçe'yi kurtlar yiyor

Güncelleme Tarihi:

Dolmabahçeyi kurtlar yiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

TBMM yönetimi, Dolmabahçe Sarayı'nı kurtlardan kurtarmak için yapması gereken operasyonu, üç yıldan beri gerçekleştiremedi. Maliyetin yüksekliğinden çekinen TBMM eski Başkanı Yıldırım Akbulut, ‘‘Genel Kurul olayına dönmesin’’ dediği için, sarayın antika eşyalarını kurtlar kemirmeye devam ediyor.

TBMM Genel Sekreterliği bundan üç yıl önce, Dolmabahçe Sarayı'nın eşşis mobilyaları, antika tabloları ve ahşap kaplamalarında kurtlanma tespit etti. Tüm tarihi binaların başlıca sorunu olan ahşap kurdundan kurturmak için kollar sıvandı. Fransa'dan gelen ve haşareler konusunda uzman olan bir bilim adamı, sarayın fanus içerisine alınarak iki kez ilaçlanması gerektiğini bildirdi. TBMM yönetimi, bununla da yetinmedi, incelemeler yapmak için Fransa'ya heyet gönderdi.

Yapılan incelemeler sonunda, dünyanın en ünlü müzesi olan Louvre'da da aynı tekniğin kullanıldığı tespit edildi. Ahşap kurdu için ilaçlanma yapılmaması durumunda tüm antika eşyaların ve ahşap zeminlerin bir süre sonra kullanılamaz hale gelerek, eriyip gideceği saptandı. Heyet, TBMM Başkanlığı'na sunduğu raporda, Dolmabahçe Sarayı ve tüm tarihi saray ve kasırların aynı yöntemle ilaçlanması gerektiğini, geçikmenin büyük zararlar doğuracağını bildirdi.

AKBULUT'UN KORKUSU KURTLARA YARADI

Dünyada bu işi yapan üç firma belirlendi. Bu firmalara duyuru yapılarak ihaleye çıkılması kararlaştırıldı. Ancak dönemin TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, ihaleye çıkılması durumunda yaşanacaklardan korktu ve ‘‘Genel Kurul olayına dönmesin biraz bekleyelim’’ dedi. Aradan üç yıl geçmesine rağmen hiç bir şey yapılmadı. TÜBİTAK'tan yardım istenerek, yabancı firmalara gerek olmadan ilaçlamanın yapılıp yapılamayacağı soruldu. TÜBİTAK ise sözkonusu teknolojiye sahip olmadıklarını bildirdi.

Bu arada geçen zaman ahşap kurtlarına yaradı. Saraydaki antika eşyalar ve mobilyadaki çürüme biraz daha arttı. TBMM Genel Sekreterliği, Ömer İzgi'nin göreve gelmesinin ardından durumu kendisine ilettiler. İzgi, zaman kaybetmeden karar alırsa, ilaçlamanın bahar aylarında yapılması gerekiyor. Çünkü, ahşap kurtları her Nisan ayında yumurtluyor. Bu nedenle, ilk ilaçlamanın yumurtalar çatlamadan yapılması gerekiyor. İkinci ilaçlamada ise kurtçukların tamamı ölüyor. İzgi, karar almakta gecikmezse, Dolmabahçe Sarayı bu bahar kurtlardan kurtulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!