Doların kan kaybı sürüyor, yen 15 yılın zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Doların kan kaybı sürüyor, yen 15 yılın zirvesinde
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 12, 2010 00:34

Dolar, ABD'nin beklenenden kötü gelen istihdam verisinin Fed'i yeni parasal gevşeme politikalarına daha fazla yaklaştırması ve hafta sonundaki IMF ve G7 toplantıların kur savaşına yönelik kaygıları dindirmemesi nedeniyle gerilemeye devam ediyor. Dolar/yen 81.37 ile 15 yılın en düşüğüne gelirken, dolar/TL de 1.41'de bulunuyor.

Haberin Devamı

Hafta sonu Washington'da bir araya gelen maliye bakanlarının küresel ekonomideki dengesizlikleri ortadan kaldıracak acil çözüm önerileri sunamaması, ucuz doların bir süre daha gelişmekte olan ülke varlıklarına ve emtia piyasalarına akacağını ortaya koydu.

Deutsche Bank Döviz Stratejileri Direktörü Alan Ruskin, "Faiz oranları birçok gelişmiş ülkede bir süredir düşük devam ediyor, büyüme oranları yüksek ve sıkılaştırma politikalarına gitmemiz gerekiyor. Bu da gelişmekte olan ülkelere doğru yaşanan fon akışının devam edeceğini gösteriyor" dedi.

YEN 15 YILIN ZÄ°RVESÄ°NDE
ABD doları da gelişmelere paralel olarak değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar, bugün yen karşında 81.37 seviyesini görerek son 15 yılın en düşüğünü gördü.
Doların daha sonra hafif toparlanmasıyla parite 82.00 seviyesine yaklaştı. İçeride ise dolar/TL 1.41 seviyelerinden işlem görüyor. Euro/TL ise 1.97 seviyesinin hemen altında bulunuyor.

Haberin Devamı

Japonya'da bugün piyasalar kapalı olmasına rağmen, yen de görülen değer artışı Japonya Merkez Bankası'ndan (BoJ) müdahale gelmesi yönündeki beklentileri de artırdı. Hafta sonundaki toplantılardan, BoJ'un daha önce başlattığı piyasaya yen satarak müdahale etmesi konusunda ciddi bir eleştiri gelmemesi de bu beklentinin oluşmasında önemli rol oynadı.

Doların gerilemesinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki dönemde parasal genişleme yönünde adımlar atacağı beklentilerinin artması da önemli rol oynuyor.

ABD'de Cuma günü açıklanan ve beklenenden düşük gelen tarım dışı istihdam verisinin Fed'in Kasım başında yapacağı toplantıda, ekonomiyi canlandırmak için parasal gevşeme yönünde karar alma olasılığını artırdığı belirtiliyor. Tarım dışı istihdam Eylül ayında 95 kişi azalırken, beklenti bu sayının 8 bin olacağı yönündeydi.

* Bu yazı Reuters'in, "Dollar falls to 15-year low against the yen" başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyorÂ

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:        Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                              Â

          Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!