Dolar 1.15'in de altına indi

Güncelleme Tarihi:

Dolar 1.15in de altına indi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 13:16

ABD para birimi doların kabusu sürüyor.

Haberin Devamı

Uluslararası piyasalarda neredeyse tüm para birimlerine karşı değer kaybeden dolar, içeride de çok kuvvetli destek seviyesi olan 1.15 YTL'nin altına sarktı. Dolar şu sıralar Kapalıçarşı'da 1.1480-1.1490 YTL'den el değiştiriyor.

Böylece dolar kurunun YTL ile bire bir seviyesine gelmesine 15 kuruştan da az kaldı.

Doların düşüşündeki en önemli etken, uluslararası piyasalardaki mortgage krizine bağlı dalgalanmalar ve ABD ekonomisine yönelik resesyon kaygıları. Uzmanlar, dolardan kaçışın devam ettiğine işaret ederken, doların uluslararası piyasalardaki 'güvenli liman' özelliğini de kaybetmeye başladığını belirtiyor. Dolar düşerken, yatırımlarını korumak isteyenler altına, euroya ve petrol başta olmak üzere diğer emtilara yöneliyor.

Dolar gelinen nokta itibariyle son 6.5 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

DOLARIN 2007 DRAMI

TABLO DEĞİŞEBİLİR

Öte yandan içeride kurların hızla gerilemesinin nedenlerinden biri olarak gösterilen doların uluslararası piyasalardaki kan kaybının 2008'de duracağı tahmin ediliyor. Uluslararası haber ajansı Bloomberg'de yılın ilk günlerinde yer alan ve 42 kur stratejistinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, dolar 2008 yılında euro karşısında yüzde 3,5 değer kazanarak 1,40 seviyesini görebilir.

Aynı ankete göre, geçen sene yüzde 14'ün üzerinde değer kazanan Türk Lirası, Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı bu yıl dolara karşı en azından 3.75 değer yitirecek.

2006 yılında dolara karşı değer kaybeden Türk Lirası 2007 yılında ise tarihindeki en iyi performansı gösterdi ve yüzde 17.7 değer kazandı. YTL bu artışla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolara karşı en çok yükselen para birimi ünvanını da almış oldu.

KORKAK DEĞİL CESUR YATIRIMCI KAZANDI

UZMANLAR NE DİYOR?

Dolarda çıkış olasılığı yüksek

Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek: Şu an, döviz satarak edinilen TL ile tahvile yönelim var. Bu hareket doların bu hafta gevşemesine neden oldu. Ancak bu durum, yıl boyunca sürmez. Doların şu anki seviyelerinde salındıktan sonra aşağıya gidemeden yukarıya doğru bir düzeltme hareketi yapma ihtimali daha yüksek.
 
Dolarda düşüşün sürmesi zor

Haberin Devamı

Abank Döviz Masası Şefi Sevgi Aytekin: Enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enflasyon tüm dünya ülkelerini zorlayacak. Ancak büyümenin düşmesi nedeniyle yılın ikinci yarısında enflasyon üzerindeki baskılar bir miktar azalabilir. Bu yıl oldukça dalgalı olacak. Doların yılı ortalama 1,20 YTL seviyelerinden tamamlamasını bekliyorum. Dolarda düşüşün sürmesi için ABD ekonomisine ilişkin kaygıların azalması gerekiyor. Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası'nın faiz indirimleri işlerin iyi gittiği mesajını verdiği için kurları yükseltmiyor.
 
Enflasyon MB'nin elini bağlıyor

TEB Yatırım Ekonomisti Sertan Kargın: Doların 1 YTL olmasının gerçekleşmesi çok güç. Önümüzdeki süreçte dolar için 1.20 YTL seviyesine gelmesi gerçeğe dönüşebilir. Doların 1.1 YTL'ye gelmesi için Türkiye'nin kredi notunun artması ve Halkbank satış sürecinin tamamlanması gerekir. Ancak Halkbank satış sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması ise doları 1.20 YTL'nin çok üzerine 1.30 YTL seviyelerine yükseltebilir.

Haberin Devamı

TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu: 2008'in bütününe bakıldığında, YTL'nin dolar karşısında herhangi bir şekilde pariteden bağımsız olarak değer kazanacağını zannetmiyorum. Dolar biraz daha zayıf gider, senenin büyük kısmında yerlerde sürünürse, o zaman dolar 1.1 YTL'yi görebilir. YTL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve 1 YTL'nin altına düşmesi için bunun dışında bir neden görmüyorum. Bunun olabilmesi içinse, büyük bir para akışının olması lazım.

Daha düşmez

Finansbank Faiz ve Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Ali Özenç: Doların şu anki seviyesi görülebilecek en düşük seviye. Yurtdışındaki bankalar zarar açıkladıktan sonra tekrar güvenilir hale gelir ve Türkiye'ye gelen paralar gidebilir. Bu da 2008'in içinde kesin olur. Yılbaşı ve üçüncü ay bilançolarında yabancıların kâr zararları ortaya çıkacak. Bu da çıkışa neden olur. 2008'de içerideki performansın da çok iyi olmayacağını bekliyoruz. Türkiye'ye carry trade ile para girmeye devam ediyor. Japon yeninden dolara, oradan da YTL'ye dönüldüğü için, dolardaki faizlerin dolar paritesini yukarıya atmaması bekleniyor. Şu anki seviyeler doların gelebileceği en düşük seviyedir.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!