‘Dokundur’ yürüyüşü

Güncelleme Tarihi:

‘Dokundur’ yürüyüşü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dokunulmazlık için kırmızı oy kullanan milletvekilleri, halkı isyan ettirdi. ANAP'ın kitlesel eylem startı vermesi üzerine demokratik kitle örgütleri harekete geçti. 29 Kasım'da büyük bir yürüyüşle, ‘Retçiler’ protesto edilecek. Bazı ANAP'lılar da Meclis'te yatma eylemi yapacaklar.

Meydanlarda edilen yeminlere ve kürsülerde verilen tüm sözlere rağmen, dokunulmazlıklar için TBMM'de kırmızı oy kullanan milletvekillerine, temiz toplum isteyen halk isyan etti. Türkiye, 29 Kasım'da dokunulmazlıkların sınırlanması için ‘Büyük Yürüyüş’e hazırlanıyor. ANAP kitlesel eylem startı verirken, demokratik kitle örgütleri de harekete geçti. Parti liderlerine de protesto faksları yağıyor. ANAP ve DTP milletvekillerinin başlattığı beyaz kurdele eylemi de hızla yayılıyor.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, dokunulmazlık sınırlandırması için ikinci tur görüşmelerin 3 Aralık'ta yapılması halinde, gelecek hafta Türkiye'nin 80 ilinde sivil toplum örgütleriyle beraber, örgütlü yürüyüşler düzenleyeceklerini açıkladı. Okuyan, ‘‘3 Aralık'tan önce yapılsa dahi, biz yine, her koşulda yürüyeceğiz. Her yerde, herkesle birlikte Atatürk anıtlarına kadar yürüyerek, durumu protesto edeceğiz’’ dedi.

MECLİS'TE YATMA EYLEMİ

Okuyan, Meclis'te de halkın istemini yansıtan baskının oluşturulacağını vurgulayarak, bazı milletvekilleriyle birlikte ‘Meclis’te yatma eylemi' gerçekleştireceğini de söyledi. ANAP, bütün il ve ilçe örgütlerini telefon, faks, telgraf eylemi talimatı da veriyor.

BAYKAL: DESTEKLERİZ

CHP lideri Deniz Baykal da, dokunulmazlıkların sınırlandırılması için gelebilecek her türlü öneriye ve teklife açık olduklarını bildirdi. Baykal, sivil toplum örgütlerinin bu yöndeki eylemlerine katılmaya hazır olduklarını ifade etti.

DİSK DE YÜRÜYOR

DİSK Başkanı Rıdvan Budak, dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını öngören teklifin bu hafta da TBMM’den geçmemesi halinde, 8-16 Aralık günleri arasında İstanbul'dan Ankara'ya protesto yürüyüşü yapacaklarını söyledi.

Türk-İş ve TİSK Başkanları da dokunulmazlığın sınırlanmasına engel olanlara şiddetle karşı çıkacaklarını vurguladılar.

TOBB'DAN ULUSA SESLENİŞ

TOBB Başkanı Fuat Miras, en kısa sürede sivil toplum örgütleri olarak ulusa sesleneceklerini belirterek, ‘‘Önce siyasiler örnek olacak, fedakarlık yapacaklar ki, halk da kendini yenilesin. Oylama halk önünde eşit yapılmalı ve halk kimin ne oy verdiğini görmeli’’ diye konuştu.

ÖDP OYLAYACAK

ÖDP de dokunulmazlık tartışmalarını halka götürüyor. ÖDP salı günü tüm il ve ilçelerde sokaklara sandık kuracak ve halkı dokunulmazlık konusunda oy kullanmaya çağıracak.

HAK-İŞ BÖLÜNDÜ

Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise ‘‘Teoman Koman'a dokunulmadan, milletvekiline dokunulmasına karşıyım. Üniformalıların dokunulmazlığı da gündeme gelmeli. Sadece vekilin değil, asker-sivil herkesin dokunulmazlığı kaldırılmalı’’ diyerek, Genel Sekreteriyle ters düştü. Hak-İş Genel Sekreteri Recai Başkan, ‘‘Getirilen değişikliği halk benimsiyor. Milleti temsil eden vekillerin de tereddütsüz benimsemesi gerekir. Korkulacak şey yok’ desteğini verdi. Sivil toplum örgütü başkanlarının görüşleri özetle şöyle:

Bayram Meral (Türk-İş Başkanı) Milletvekilleri siyasetin üzerindeki bu sis perdesini kaldırmak zorunda. Milletvekili halkına örnek insan demek. Suç işlediyse, vatandaştan ayrıcalığı neden olsun. 2 Aralık'ta Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda konuyu ele alıp, gerekirse eylem kararı alacağız.

Refik Baydur (TİSK Başkanı) Sivil toplum örgütleri olarak, suç işleyen milletvekilinin yargılanması ve hak ettiği cezayı alması için her türlü girişimde bulunacağız. Kendine güvenen gider, kendini temize çıkarır, gelir yerine oturur. Bu konuya Cumhurbaşkanı da kayıtsız kalamaz. Gerekli girişimleri yapmak durumunda.

Fuat Miras (TOBB Başkanı) En kısa sürede sivil toplum örgütleri olarak ulusa sesleneceğiz. Oylama halk önünde açık yapılmalı ve halk kimin ne oy verdiğini görmeli.

Rıdvan Budak (DİSK Genel Başkanı) Halkın adi suç işleyen milletvekilinin bu zırha sığınmasına tahammülü yok. Halk, hırsızlıklarını, suçlarını gizlemek için dokunulmazlık olduğuna inanmaya başladı. Biz de böyle düşünüyoruz. Bu konuda RP'nin tavrı, yıpranmışlığını birkaç kez katladı. Halk bu yanlış tavrı ilk seçimlerde değerlendirecek. Biz halka anlatacağız.

Yıldırım Kaya (ÖDP Genel Başkan Yardımcısı) Salı gününden itibaren ÖDP'nin tüm il ve ilçe merkezlerine sandıklar kurulacak. Bunlar çetelere dokunamayacaklar. Artık biz dokunacağız. Hedef olan milletvekilleri için tek tek araştırma ve temsili yargılama yapacağız. Araştırma sonuçlarını da halka açıklayacağız.

KADINLARDAN KINAMA

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını öngören teklife ret oyu veren 217 milletvekilini ‘yüzsüz’ olarak tanımlayıp sert bir dille eleştirdi. 45 kadın kuruluşunu barındıran Kadın Kuruluşları Birliği adına dün yapılan açıklamada, halkın yüzde 82'sinin dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını istediği hatırlatılarak şöyle denildi:

‘‘Mustafa Kemal'in, Yüce Meclisi üzerine gölge düşürülmüştür. Bu gölge demokratik yöntemlerle bir an önce ortadan kaldırılmalıdır. Biz bundan böyle sadece temiz siyaset değil aynı zamanda temiz parlamento da istiyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!