Doğum izni kaç gün oldu? Doğum izni nasıl hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Doğum izni kaç gün oldu Doğum izni nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 16:28

Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar, 21 Haziran 2018 tarihinde yayımlanan kararla değişti. Değişikliklerden biri de doğum izninin süresi oldu. Peki, yeni yasayla doğum izni kaç gün oldu? Doğum izni nasıl hesaplanır?

Haberin Devamı

Çalışan anne adaylarının en çok araştırdığı konulardan biri de doğum izni oluyor. Evlik izni, doğum izni, süt izni gibi pek çok konuda bu yıl değişiklik yapıldı. Haziran ayında kamuoyunu bilgilendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yaptıkları düzenlemeyle 4/B'lilerin (sözleşmeli personel) izin sürelerinde önemli iyileştirmelerin hayata geçirildiğini bildirdi. Peki, doğum izni kaç gün oldu?

Eşi doğum yapanların izni 2 günden 10 güne çıkarıldı. Evlilik ve doğum hallerinde verilen izin 3 günden 7 güne yükseltildi. Süt izni ilk altı ay için 1,5 saatten 3 saat oldu. Doğum öncesi kullanılamayan analık izin süresinin doğum sonrası kullanılması sağlandı. 10 gün mazeret izni getirildi. Evlat edinenlere 8 hafta ücretli izni hakkı verildi. 3 aya kadar refakat izni hakkı getirildi.

DOĞUM İZNİ NE ZAMAN ALINMALI?

Çalışan anne adaylarının hamilelik süresi 40 hafta üzerinden baz alınır. Doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Ancak doğum izninde doktorların raporu esas alınır. Çalışan kadınlar doktorlarından aldıkları "37. gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır." şeklindeki benzer raporlar ile doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!