DoÄŸru ilaç kullanımının 7 kuralı

Güncelleme Tarihi:

Doğru ilaç kullanımının 7 kuralı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 18, 2003 13:00

Hastalıkların tedavisinde vazgeçilmez yere sahip olan ilaçların, doğru kullanılmadıkları takdirde sağlık için önemli tehdit oluşturabilecekleri bildirildi.

Haberin Devamı

Hacettepe Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Melih BabaoÄŸlu, ilaç kullanımı sırasında yapılan yanlışlıklar sonucu ortaya çıkan ciddi rahatsızlıkların, saÄŸlık sistemi geliÅŸmiÅŸ ülkelerde bile önemli bir sorun olduÄŸunu ve bunların bir bölümünün ölümle sonuçlanabildiÄŸini söyledi.Â

 

Doğru ilaç kullanımını, ''kişinin kendisine doktor tarafından reçete edilen ilacı, kendisi için önerilen miktarda, yeterli süre devam ederek ve toplum için en düşük maliyeti getirecek şekilde kullanması'' olarak tanımlayan Babaoğlu, bunun verilen kullanım talimatlarına uymakla sağlanabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

İlaçların doktorun bilgisi dahilinde ve kontrolünde kullanılmasının önemine işaret eden Babaoğlu, vitamin, ağrı kesici gibi kullanımı basit olarak görünen ilaçları kullanmadan önce mutlaka bilgi alınması gerektiğini kaydetti. Babaoğlu, ilaç kullanımı sırasında hataya düşülmesini önleyebilecek kurallar hakkında şunları söyledi:

 

''Doktorunuza muayeneye giderken kullandığınız tüm ilaçları ve önceki tedavi bilgilerinizi yanınızda bulundurunuz.


- Doktorunuzun bilgisi olmadan ikinci bir ilaca başlamayınız.


- İlaçları doktorunuzun anlattığı kullanım şekline uyarak kullanın.


- İlaç tedavisine başladıktan sonra gelişen yeni bir yakınmanızın ilaca bağlı olabileceğini daima aklınızda bulundurun.


- İlaç kullanımına gereksiz yere devam etmeyin ve önerilenden daha önce son vermeyin.


- İlaca bağlı gelişebilecek olumsuz bir durumda sağlık personeline bilgi verebilmek için, birlikte yaşadığınız yakınlarınızı ilaçlarınız hakkında bilgilendirin.


- Tedaviniz tamamlanınca artan ilaçlarınız varsa, maddi yetersizlik nedeniyle ilaç alamayan kişilere verilmek üzere doktorunuza verin.''

 

İlacın yanı sıra ilaç dışı tedavilere de önem verilmesi gerektiğinidile getiren Babaoğlu ''İlaçlar hastalıkların tedavisinde oldukça başarılı olabilse de çoğu kez istenen etkinliği tek başlarına sağlayamaz. Önerilen yaşam tarzı değişikliklerine uymak, tedavi başarısı artırır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!