Doğal vitaminler otlarda saklı

Güncelleme Tarihi:

Doğal vitaminler otlarda saklı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 12, 2004 12:56

Doğada kendiliğinden yetişen ve yenebilen birçok otun E, A, C, B2 ve B6 vitaminleri bakımından zengin olduğu bildirildi. Havaların ısınmasıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen madımak, ebegümeci, kuzukulağı, ısırgan otu ve yemlik gibi otlar çoğalıyor.

Haberin Devamı

Erciyes Ãœniversitesi Atatürk SaÄŸlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde görevli Dr. Nurten Budak, havaların ısınması ve nisan yaÄŸmurlarının baÅŸlamasıyla birlikte doÄŸada kendiliÄŸinden yetiÅŸen madımak, ebegümeci, kuzukulağı, ısırgan otu ve yemlik gibi otların çoÄŸaldığını hatırlattı.Â

 

SaÄŸlık açısından oldukça faydalı vitaminler barındıran bu otların, Anadolu'nun birçok bölgesinde bahar aylarında yaygın olarak tüketildiÄŸini bildiren Budak, doÄŸada kendiliÄŸinden yetiÅŸen bu otların uygun koÅŸullarda tüketilmesinin saÄŸlığa faydalı olduÄŸunu vurguladı.Â

 

Bu otların vitaminlerin yanı sıra demir ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin bir içeriÄŸe sahip olduÄŸunu kaydeden Budak, ÅŸu bilgileri verdi:Â

Haberin Devamı

 

''Doğada kendiliğinden yetişen madımak, ebegümeci, kuzukulağı, ısırgan otu ve yemlik gibi otlar E, A, C, B2 ve B6 vitaminleri, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Bu vitamin ve minerallerin yetersizliği kansızlık, cilt bozuklukları, sindirim ve sinir sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir.

 

Bu nedenle doÄŸada bol bulunan bu otların tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bu otlar içeriklerindeki vitamin ve mineraller ile çeÅŸitli hastalıklara, ilaçlara, bazı kimyasal maddelere ve hava kirliliÄŸine karşı vücudun direncini artırırlar, ısı deÄŸiÅŸimlerine karşı vücudu korurlar. Böylece vücudun savunma mekanizmaları güçlendirilmiÅŸ olur.''Â

   Â

GEBE VE ANNELER İÇİN DAHA ÖNEMLİ

   Â

Otların içeriklerinde bulunan A vitamininin depolanabilme özelliÄŸine sahip olduÄŸunu da belirten Budak, A vitaminlerinin bitkilerde bulunan karatoneidlerin depolanarak vücutta uzun süre kullanıldığını ve bu vitaminlerin hücreleri koruyucu özelliÄŸi olduÄŸunu söyledi.Â

 

Haberin Devamı

Otların içeriÄŸinde bulunan folikasitlerin ise gebe ve anneler için daha büyük önem taşıdığını ifade eden Budak, ''Otların içeriÄŸinde bulunan folikasit de beslenme açısından oldukça önemli bir vitamin çeÅŸididir. Gebeler ve anneler diÄŸer insanlara göre günlük olarak daha fazla folikasit tüketmelidirler. Bu açıdan otlar, gebeler ve anneler için de önemli bir besin kaynağıdır'' diye konuÅŸtu.Â

   Â

OTLARIN TÃœKETÄ°M ÅžEKLÄ°

   Â

DoÄŸadan toplanan otların tüketilmeden önce temizliÄŸinin iyi ÅŸekilde yapılması gerektiÄŸine dikkati çeken Budak, şöyle devam etti:Â

 

''Otların içeriğindeki folikasit ve C vitamini suda erime özelliğine sahiptir. Bu nedenle pişirilerek yenecekse otların pişirme suları dökülmemelidir. Bu otların ıspanak gibi yemeği yapılabilmesine rağmen daha çok taze olarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Taze tüketimin yanısıra ısırgan otunun böreği, madımağın bulgurlu yemeği veya kuzukulağının salatası yapılabilmektedir. Bu otların kurutularak yenmesini tavsiye etmiyoruz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!