Doğal afetler geçen yıl 19 bin can aldı

Güncelleme Tarihi:

Doğal afetler geçen yıl 19 bin can aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 14:00

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan 2015 Yılı Afet Raporuna göre, dünya genelinde geçen yıl doğal afetlerde 19 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de ise geçen yıl yaklaşık 22 bin deprem meydana geldi.

Haberin Devamı

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından hazırlanan rapora göre, doğal afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı geçen yıla göre yaklaşık 2 kat artarak, 19 bin kişiye ulaştı. Can kayıplarının yüzde 50'si deprem, yüzde 25'i aşırı sıcak hava dalgası, kalan yüzde 25'i ise fırtına, sel, heyelan ve soğuk hava koşulları nedeniyle gerçekleşti.

Rapordaki AFAD verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 22 bin deprem meydana geldi. Türkiye ve yakın çevresinde 219 4,0 ve üzeri deprem meydana geldi. Aynı dönemde 5,0 ve üzerine ise 11 deprem gerçekleşti.

39 ÖNEMLİ FIRTINA

Rapora göre, ölümcül depremlerin yaşanmadığı Türkiye'de daha çok iklim kaynaklı afetler egemen oldu. Avrupa Şiddetli Hava Koşulları Bilgi Bankası verilerine göre ülke genelinde 39 önemli fırtına yaşandı. Aşırı yağışların özellikle kentlerde sele ve felakete dönüştüğü 52 olayda 20 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Avrupa'da 492 Türkiye'de 43 hortum Türkiye’nin son dönemde tanışmaya başladığı hortum afeti, 2015'te de kendini gösterdi. Avrupa Şiddetli Hava Koşulları Bilgi Bankası verilerine göre 29 Akdeniz ve Avrupa ülkesinde karada ve denizde 492 hortum oluştu. Avrupa sıralamasına bakıldığında Rusya 121 hortumla birinci, Yunanistan 86 hortumla ikinci, İtalya 62 hortumla üçüncü, Türkiye 43 hortumla dördüncü, Almanya 37 hortumla beşinci sırada yer aldı.

Raporda, yüzme mevsiminin başladığı yaz aylarında özellikle dalga rejiminin düzensiz olduğu kıyılarda oluşan çeken ya da rip akıntılarının bilgisizlik ve ilgisizlik nedeniyle ölümlere neden olmaya devam ettiği belirtildi. Raporda, ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre her yıl ortalama 643 kişinin boğularak hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!