DNA bankasına kodlanacağız

Güncelleme Tarihi:

DNA bankasına kodlanacağız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2008 00:00

AB’ye uyum çerçevesinde 2009 yılında Türkiye’nin de ’DNA Veri Bankası’ olacak. Türk vatandaşlarının tüm biyolojik bilgileri bu bankada toplanıp, kodlanacak. Gizli tutulacak bu kodların kullanılması için mahkeme kararı veya savcının talimatı gerekecek.

HÜKÜMET, AB’ye uyum çerçevesinde ’DNA devrimi’ yapma kararı aldı. Yenilenen ulusal programa, ’DNA verileri ve Türkiye Milli DNA Veri Bankası Kanunu’ da alındı ve hedef tarih olarak 2009 yılı belirlendi. AB’ye uyum kapsamında Başbakanlığa sevk edilen 53 maddelik taslakla, artık Türkiye vatandaşlarına ait tüm biyolojik bilgiler, DNA bankasında toplanacak, kodlanıp kaydedilecek ve gizli tutulacak.

Gönüllülerden açık rıza ile analiz

DNA analizi için bir suçun ortaya çıkarılması için mahkeme kararı veya Cumhuriyet savcısının talimatı gerekecek. Mahkeme, hakim veya Cumhuriyet savcısı, bir kişiye ilişkin DNA profilleriyle, sisteme kayıtlı olan DNA profillerinin karşılaştırılmasını isteyebilecek. Banka bünyesinde kayıtlı olan DNA profillerinden, bir soruşturma, kovuşturma veya özel hukuk uyuşmazlığında gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi veya kimlik tespiti amacıyla yararlanılabilecek.

Deney amacıyla kullanılamayacak

DNA analizleri, tıbbi etik kuralları çerçevesinde bir hastalığın teşhis ve tedavisi ile bilimsel araştırma ve deney amacıyla uygulanmayacak. DNA analizi yapılmak üzere laboratuvara gönderilen biyolojik örneklerin kime ait olduğu, analizi yapacak olan görevlilerden, kodlanmak suretiyle gizli tutulacak. DNA profilleri, banka bünyesinde oluşturulan sisteme de kodlanarak kaydedilecek.

Doğal afetlerde kimlik tespiti için

Analiz örnekleri Veri Bankası’nda saklanacak. Bu örnekler, doğal afetlerdeki ölüm olaylarında da kimlik tespiti için kullanılabilecek. DNA örneklerinin kime ait olduğu yetkililer dışında bilinmeyecek ve kod numarası ile arşivlenecek. DNA Veri Bankası’nda arşivlenecek olan örnekler, ihtiyaç duyulması halinde yine mahkeme kararı ile incelenebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!