Dizayn, 1 dönüm tarlada 80 ton domates üretti

Güncelleme Tarihi:

Dizayn, 1 dönüm tarlada 80 ton domates üretti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 00:00

Dizayn Grup, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği "beyin göçüne karşı beyin gücünü teşvik ediyoruz " kampanyasıyla tarım sektörü için devrim niteliğinde bir projeyi tamamladı.

Bir önceki kampanyada desteklenmeye hak kazanan "miracle" projesi başarıyla sonuçlandı ve 1 dönüm tarlada yüzde 100 doğal 80 ton domates üretimi gerçekleşti. Proje Türkiye’nin tohumda dışa bağımlılığı da büyük ölçüde azaltacak. Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, ar-ge çalışmalarına çok önem verdiklerini belirterek, "Şu anda 84 patentimiz var. Beyin göçünü önlemek için yaptığımız kampanya kapsamında da destek verdiğimiz ve hayata geçirdiğimiz yeni projeler olacak. Grubumuz mühendisliğin limitlerini zorlayarak sera ortamında yeni bir proje gerçekleştirdi. Küresel ısınma dolayısıyla meydana gelecek kuraklık ve açlığa karşı, dünya tarım politikalarında yeni ufuklar açmak istiyoruz" dedi.

Normal tohumdan üretim

Miracle adı verilen proje ile her yerde satılan herhangi bir domates tohumundan, tamamen doğal şartlarda, hiçbir hormon kullanmadan daha az işgücü harcayarak, daha fazla verim elde edildi. Normal tarımda 1 dönüm tarladan 10 ton ürün elde edilebilirken bu projeyle 80 ton ürün alınabildi. İbrahim Mirmahmutoğulları bu sonucun tarım teknolojilerinde devrim niteliğinde olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu teknolojimiz sayesinde tohumu su içerisinde büyütüyoruz. Su içerisinde tohumun kök salıp büyüyebilmesi için de özel bir akış sistemi kuruyoruz. Tohumun fideye, fidenin ürüne dönüştüğü süreçteki tüm olup bitenler en ince noktasına kadar, hiçbir detay atlanılmaksızın, optimize ediliyor. Bir tohumun ihtiyaç duyduğu her şey ona veriliyor."

Diğer projler de hızla ilerliyor

Dizayn Grup’un sağlık alanında iki arge prjesi daha var. "Üre Saati" ve "Mikro Bio Sensör". "Üre Saati" Projesi ile üre rahatsızlığı çeken veya çekebilecek hastaların erken ve kansız teşhisi yapılabilecek. "Mikro Bio Sensör" projesi ise var olan sensörlerden çok daha küçük, kullanışlı duyarlı ve fonksiyonel bir sensör üretilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!