Diyarbakır'da telefon kaçakçılığı sanığına sigara kaçakçılığı cezası

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda telefon kaçakçılığı sanığına sigara kaçakçılığı cezası
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 10:10

DİYARBAKIR’da 2005 yılında motosikletinin arkasında 40 kaçak telefonla yakalandığı için yargılanan 35 yaşındaki H.Z., 'sigara kaçakçılığı' suçundan 10 bin 788 lira para cezasına çarptırıldı. Karara itiraz eden sanık, kaçak telefon ticaretinden dava açılıp, sigara kaçakçılığından cezalandırılmasına anlam veremediğini belirtti.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da 2005 yılında operasyon yapan polis ekipleri, 21 DF 552 plakalı motosikleti ile gümrük kaçağı cep telefonu satışı yapan H.Z.’yi yakaladı.

Motosikletin bagajında yapılan aramada 40 adet değişik marka gümrük kaçağı cep telefonu bulunması üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Soruşturmayı yürüten savcılık 2006 yılında H.Z. hakkında 'Transit rejim kurallarına aykırılık' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası istemiyle iddianame hazırladı.

YARGITAY 2 KEZ KARARI BOZDU

İddianamenin kabülünün ardından sanığın tutuksuz yargılaması Diyarbakır 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Dava ile ilgili olarak iki kez verilen para cezası kararı, sanık H.Z. ve Diyarbakır Gümrük Müdürlüğü avukatının temyiz etmesi üzerine Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi’nce bozuldu.

Haberin Devamı

Yargıtay’ın bozma ilamından sonra dosyanın gönderildiği yerel mahkeme geçtiğimiz günlerde yeniden yargılama yaptı. Duruşmada ifadesi alınan sanık H.Z., tanımadığı bir kişiden cep telefonları satın aldığını belirterek, bu telefonları seyyar olarak satmayı düşündüğünü belirtti. Gümrük Müdürlüğü avukatı sanığın cezalandırılmasını isterken, hazırlanan bilirkişi raporunda yakalanan telefonların IMEI numaralarının değiştirildiği ve klon cihaz statüsünde olduğu belirtildi.

Diyarbakırda telefon kaçakçılığı sanığına sigara kaçakçılığı cezası

SİGARA KAÇAKÇILIĞINDAN CEZALANDIRILDI

Davayı karara bağlayan mahkeme sanık H.Z.’yi 'sigara kaçakçılığı' suçundan, kaçak sigaraların gümrüklenmiş değerinin 3 katı olan 21 bin 576 lira adli para cezasına çarptırdı.

Suça konu sigaraların gümrüklenmiş değerinin suç tarihinde hafif olduğunu belirten mahkeme para cezasını 10 bin 788 liraya indirdi.

Kaçak cep telefonu satmaktan yargılanırken, sigara kaçakçılığından ceza aldığını öğrenen H.Z. kararı yeniden Yargıtay’a taşıdı.

Temyiz başvurusunda yerel mahkemenin haklı bir nedene dayanmaksızın karar verdiğini belirten sanık, "Gerekçeli kararda açıklanan nedenlerle alakam yoktur. Mahkeme tarafıma kaçak telefon ticareti yapmaktan ceza vermesi gerekirken, kaçak sigaradan hüküm kurmuştur. Kaçak telefon ticaretinden yargılanıp, sigara kaçakçılığından ceza almaya anlam veremedim. Bu karar yasa ve hukuka aykırıdır."




BAKMADAN GEÇME!