Diyarbakır'da 15 kişinin kemikleri bulundu

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda 15 kişinin kemikleri bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 17:35

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, İçkale Mevkii’nde sürdürülen kazılarda bugüne kadar 15 insana ait olan kafatası ve çok sayıda kemik bulunduğunu açıkladı.

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii’nde bulunan ve 1990’lı yılarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası çıkması üzerine, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı kazılara el koydu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, yazılı açıklama yaparak, kazılarda bugüne kadar 15 kişiye ait kafatası ile bunlara ait çok sayıda kemik çıkarıldığını bildirdi. Karaca, 11 Ocak günü İçkale Mevkii’nde bulunan eski cezaevi yanında Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından kanalaltı yapılan kazılar sırasında 8 insan kafatası ile insana ait olduğu düşünülen çok sayıda kemiklerin bulunması üzerine savcılığın soruşturma başlattığını belirtti. Elde edilen 8 kafatası ile insana ait olduğu düşünülen kemiklere, usulüne uygun numaralandırılıp el konulduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Soruşturma kapsamında kazı çalışmalarının başladığı günden bu yana 15 kişiye ait kafatası ve bunlara ait çok sayıda insan kemiği çıkarılmıştır. Kazı çalışmalarının ilk günlerinde elde edilen kemikler ’DNA’larının tespitinin mümkün olup olmadığı ve ölüm tarihlerinin belirlinmesi’ için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderilmiştir. Daha sonraki günlerde elde edilen kemikler ise Cumhuriyet Başsavcılığımızca muhafaza altına alınmış olup, bunlarında bilahare Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderilmesi planlanmaktadır."

Savcı Karaca, olay yerinen SİT alanı ilan edilmiş olması nedeniyle iş makineleriyle çalışma imkanı bulunmadığını, bu yüzden kazıların kazma ve küreklerle hassas bir şekilde yürütülmeye çalışıldığını belirtti. Karaca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ancak kazı yapılacak yerin geniş bir alandan oluşması nedeniyle bu şekilde çalışmaların sürdürülmesi halinde, kazı işinin aylarca süreceği, soruşturmanın etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesinin de mümkün olamayacağı, bu süre boyunca olay mahallinde sürekli güvenlik önlemlerinin alınmasında da güçlükler olabileceği değerlendirilmiştir. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün olağanüstü gündemle toplanarak, olay mahallinde iş makineleriyle kazı yapılması yönünde karar aldırılması için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nden talepde bulunulmuştur. Yine kazı çalışmalarında görevi işçi sayısının yetersiz olması nedeniyle, kazı çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettirilip, neticilendirilmesi bakımından, kamu kurumlarında çalışan yeter sayıda personellerin görevlendirilmesi için Diyarbakır Valiliği’nden talepte bulunulmuştur. Soruşturma halen Cumhuriyet Başsavcılığımızca devam etmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!