Diyarbakır'da 11'nci kafatası bulundu

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda 11nci kafatası bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 15:44

Diyarbakır’da bir dönem jandarmanın istihbarat ve terörle mücadele merkezi binası ile Diyarbakır Cezaevi ile Adliye Sarayı’nın bulunduğu Saraykapı Mevkii’nde restorasyon çalışmaları sırasında yapılan kazılarda toplam 11 kişiye ait kafatası ve kemikler bulundu.

Haberin Devamı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, bölgenin SİT alanı olması nedeniyle sadece kazma- kürek ile çalıştıklarını, bölgede iş makinesi ile kazı yapmak için çözüm aradıklarını söyledi. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı olan Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Abdulselam Uluçam, sorunu çözmek için gerekirse kurulun olağanüstü toplanabileceğini söyledi.

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi Saraykapı Semti’nde bulunan ve 1990’lı yılarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası çıkması üzerine, bölgedeki kazı çalışmalarına devam ediliyor. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın el koyması ardından bir savcı gözetiminde sürdürülen kazılarda, bugüne kadar insanlara ait 11 kafatası ile bazı kemik parçaları bulundu. Bölgenin SİT alanı olması nedeniyle iş makinelerinin sokulmadığı alanda çalışmalar kazma, kürekle sürdürülüyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, bölgenin sit alanı olması nedeniyle etkin bir kazı çalışması yapamadıklarını, sadece arkeolojik kazı standardında işçilerin kazma ve kürek ile kazı yaptıklarını söyledi. Karaca, şöyle dedi:

"Daha etkin ve sağlıklı bir kazı yapmak için çözüm arıyoruz. Bölgeye iş makinelerini sokup bunlarla daha hızlı kazı yapmak için çözüm bulacağız ya da işçi sayısını artırarak 10 ayrı noktada birden kazı yapmaya çalışacağız. Bu konuda çözüm bulmaya çalışıyoruz. Kazılar bittikten sonrada kazılarda çıkan kemikleri Adli Tıp Kurumu’na göndereceğiz."

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı olan Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdulselam Uluçam, sorunu çözmek için gerekirse kurulun olağanüstü toplanabileceğini söyledi. Prof.Dr. Uluçam, "Savcılığın başvurması halinde kurul üyeleri olağanüstü toplanarak bu soruna çözüm bulunabilir. Ya da bakanlığın bu konuda çözüm bulması gerekir" dedi.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici’de kazılarda şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında savcılıktan bilgi alacaklarını ve bölgenin birçok noktasında kazı yapılmasını isteyeceklerini söyledi. Bilici, "Şimdiye kadar bize kayıp yakını 18 kişi başvuruda bulundu" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!