Diyarbakır Cimbom'a hazır

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır Cimboma hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘Doğunun Paris’’i tanımlaması ilk kez Diyarbakır için yapıldı. Ancak terörün uzun bir süre etki alanı içerisinde kalan Diyarbakır'ın adı ‘‘korkulan şehir’’ olarak hafızalara kazındı. Yakın zamana kadar sokaklarında infazların yaşandığı Diyarbakır, eski günlerine geri dönüyor. Işıltılı caddeleri, onarılan yolları, süslenen meydanlarıyla yenileniyor. Ve sanki Galatasaray'a evsahipliği yapmaya hazırlanıyor.

DOĞUNUN ROCK'ÇILARI

Şair Cahit Sıtkı Tarancı'yı bağrından çıkaran Diyarbakır'ın modern yüzünde rock müziğine de yer veriyor. Öz be öz Diyarbakırlı Cihat Hekimoğlu ve Güney Yılmaz tarafından kurulan Grup Karizma, modern doğu kentinin önemli rock temsilcilerinden. Tarancı sokakta karizma adındaki

mağazalarında her türlü müzik aletinin yanısıra t-shirt ve rock aksesuarları satıyorlar. Akşam saatlerinde gençlerin önemli buluşma merkezlerineden biri olan mağazada, ayrıca gitar dersleri de veriliyor.

KOLLARI GALATASARAY İÇİN SIVADILAR

Galatasaray'ın antrenmanlarını ve maçlarını Diyarbakır'da

yapması olasılığı duyulunca, önce gençler sevindi. Üniversite sınavlarında çok büyük başarılara imza atan Özel Amid Okulu öğrencileri, şimdi de kollarını Galatasaray için sıvadılar. Futbol devinin kentlerine gelmesi için İnternet dahil olmak üzere her türlü iletişim aracıyla kamuoyunu futbol şölenine hazırlıyorlar.

MODERNLEŞEN KENT

Surların dışında kurulan Ofis semti, modern binaları ve alışveriş merkezleriyle, Diyarbakır'ın en hareketli yerlerinden biri. Ünlü markaların mağazalarının yer aldığı caddelerde hummalı bir faaliyet görülüyor. Birbirinden şık Diyarbakırlılar'ın yürüdüğü kaldırımlar yeniden düzenleniyor. Başka kentlerden gelen Dicle Üniversitesi öğrencileri, son derece özgür olan kent yaşamında, sosyal yaşamı kısıtlayan hiçbir geleneksel baskının olmadığını söylüyorlar.

ŞIKIR ŞIKIR KAPALIÇARŞI

Kent güvenliğinin en iyi göstergelerinden biri de şehirdeki

kuyumcu dükkanlarıdır. Tarihi Kapalıçarşı'da onlarca mücevher mağazası var. Diyarbakır'ın eski şaşaalı günlerine dönüşünü en iyi yansıtan görüntülerden biri de vitrinlerdeki altınların pırıltısı.

GALATASARAY'I DESTEKLİYORLAR

Galatasaray'ın kente gelmesiyle birlikte yeni bir stada ve futbol altyapısına sahip olma özlemi, Galatasaray'ın kentte taraftar

sıkıntısı çekmeyeceğini gösteriyor. ‘‘Hangi takımı destekliyorsunuz?’’ sorusuna hemen hemen aynı yanıtlar veriliyor: ‘‘Beşiktaşlıyım ama Galatasaray'ı destekliyorum, Fenerbahçeli'yim ama Galatasaray'ı tutuyorum’’ gibi...

DİYARBAKIRLILARIN SIĞINAĞI

Beş yıldızlı oteller kervanına katılmak için inşaatlar tamamlanmaya çalışıladursun Kervansaray Oteli de çehresini Diyarbakır'ın yeni yüzüne uydurabilmek için kollarını sıvamış. Avlusundaki yüzme havuzu sıcak havaların pervasızlaştığı günlerde Diyarbakırlılar'ın sığınağı olarak biliniyor. Ve havuzun suları bile Galatasaray'a şimdiden alışmış durumda.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ ÇOĞALIYOR

Giderek daha fazla soluk alan bir kent haline gelen Diyarbakır'da, eski ve yeni şehir arasındaki bölgeye, yavaş yavaş içinde kafeler, lokantalar olan büyük alışveriş merkezleri de kuruluyor. Ünlü markalar buralardaki yerlerini de çoktan almaya başlamış.

CAFE GREEN HOUSE

İstanbul'daki mekanlara taş çıkaracak görüntüsüyle Cafe Green House, Ekinciler Caddesi üzerindeki önemli soluklanma merkezi. Silahların konuştuğu günlerde açıldığı zaman ‘‘burada yürümez’’ diyenler, şimdi müdavimi olmuşlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!