Diyanet'ten Ramazan genelgesi: Vaaz verirken siyaset yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Diyanetten Ramazan genelgesi: Vaaz verirken siyaset yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, haftaya bugün başlayacak Ramazan ayı öncesinde bir genelge yayımlayarak teşkilatı uyardı. Yılmaz, tüm valiliklerle yurtdışı din hizmetleri müşavirlik ve ataşeliklere gönderdiği ‘Ramazan ayı hizmetleri’ genelgesinde, dünyada ve Türkiye'de meydana gelen üzücü olayların Ramazan ayını daha anlamlı bir hale getirdiğine dikkat çekti. Yılmaz, öncelikli olarak ‘Halı, sarık ve cübbelerin temizlenmesini, elektrik, ısınma tesisatı ve ses cihazlarının elden geçirilerek noksanlıkların giderilmesini’ istedi. Yılmaz'ın Ramazan genelgesi şöyle:

Müftülüklerimiz ve yurtdışı din hizmetleri müşavir ve ataşelerimiz, Ramazan ayının kutsiyetine yaraşır bir program hazırlayacaklar ve hazırlanan bu programı görevlilerimizin eksiksiz uygulamalarını temin ve takip edecekler.

Sabah ve akşam ezanları Diyanet Takvimi'nde gösterilen imsak ve iftar vakitlerinde her camide aynı anda okunacak.

Ezanlar okunurken camilerde ses cihazları lüzumundan fazla açılmayacak, mikrofon ve hoparlörler kulağa hoş gelecek şekilde ayarlanacak.

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Camiler 5 vakit ibadete açık bulundurulacak, cami görevlileri, Ramazan ayının ve oruç ibadetinin varlığını hissettirecek derecede camiye, cemaate ve çevreye ilgi gösterecekler.

Vaaz ve irşad programı ile mukabele programı, cemaatin dikkatini çekecek ve takibini temin edecek şekilde ilan tahtasına yazılacak.

Vaaz ve hutbelerde yetkisiz kişiler görevlendirilmeyecek, birlik ve beraberliği pekiştirici üslup kullanılacak, yanlış anlamalara sebep olabilecek ifade ve yorumlardan kaçınılacak, siyaset ve şahsiyat yapılmayacak, bu konularda gerekli tedbirler alınacak.

Hatimle teravih namazı kılınacak camiler müftülüklerce önceden cemaate duyurulacak.

Zorunlu haller dışında hiçbir cami görevlisine bu ay izin verilmeyecek.

YETKİSİZ KİŞELERE DİKKAT

Ramazan ayı boyunca tüm görevliler bulundukları yerlerdeki hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvalarını ziyaret edecekler, ihtiyaç sahipleriyle ilgilenecekler.

Camilerde uygun olmayan tarzda ve yetkisiz kişilerce yardım toplanmasına kesinlikle izin verilmeyecek.

Zekât ve fıtra fiyatları zamanında ilan edilerek vatandaşlara duyurulacak.

İhtiyaç duyulan camilerde imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenlerinden imam-hatip, imam-hatip liselerinde okuyan imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık yapabilecek durumda olan öğrencilerden yararlanılması için okul müdürleri ile işbirliği sağlanacak. Köy ve kasaba camileri dahil hiçbir cami görevlisiz bırakılmayacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!