Diyanet'ten İKÖ'ye hac için acil toplantı çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Diyanetten İKÖye hac için acil toplantı çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 11:20

Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam Konferansı Örgütü’ne (İKÖ) hac da meydana gelen ölümler nedeniyle "acil toplantı" önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yaptığı açıklamada, 10 yıl içinde hac ibadetini yerine getirmek isteyen 1500 hacının yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Görmez, bu gidişe dur demek gerektiğini ifade ederken, hac mevsiminin bitiminde İKÖ'nün acilen toplanması ve hac da can güvenliğinin artırılması, aksaklıkların giderilmesi amacıyla belli kararlar alması gerektiğine işaret etti. Görmez, "İslam ülkeleri bu konuda ne görev düşüyorsa yerine getirmeli. Bu nedenle İslam Konferansı Örgütü’nü acil toplantı yapmaya davet ediyorum" dedi.

"HACILARIN KUTSAL TOPRAKLARDA GÖMÜLMELERİNİ AKRABALARI İSTEDİ"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman da, Diyanet’in hac da kurduğu hastanelerde ilaçların ve araçların korunduğu soğuk hava depolarının bulunduğunu, ancak yaşamını yitiren hacıların bekletilmesi için morg bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

"Bizim orada kurduğumuz hastaneler daha çok sağlık merkezi görevi görüyor. Bu nedenle yaşamını yitiren hacılar Suudi Arabistan hastanelerinin morglarında bekletiliyor" diyen Karaman, şu ana kadar yaşamını yitiren hacıların Türkiye’ye getirilmesi konusunda hacı akrabalarının muhalefetiyle karşılaşmadıklarına işaret etti.

Karaman, "Hacıları Türkiye’ye getirmek de bazı sıkınılar yaşanıyor. Bu nedenle kutsal topraklarda gömülüyorlar. Ama akkrabalardan herhangi bir muhalefet gelirse o zaman düşünürüz" dedi.

"ŞEYTAN TAŞLAMA FARZ DEĞİL"

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Osman Ateş ise, ölümlerin genellikle şeytan taşlama sırasında yaşandığını belirterek, hacda gerekli önlemlerin alınmasının hacıların yaşamını kurtaracağını söyledi. Ateş, "Şeytan taşlamak farz değil, sünnettir. Ama tabi ki hacılar bu görevi yerine getirmek isterse o zaman gerekli önlemlerin alınması gerekir. Zaten gidiş-geliş yollarında önlem alınsa 3 milyon değil, 10 milyon hacı rahatlıkla hac görevini yerine getirir" dedi.

Yaşamını yitiren hacıların Türkiye’ye getirilememesini de eleştiren Ateş, annesini, babasını, kardeşini ya da akrabasını Türkiye’de defnetmek isteyen kişilerin bulunduğunu, bu nedenle yaşamını yitiren kişilerin sadece kutsal topraklarda gömülmelerinin akrabaları açısından zulüm olduğunu ifade etti. Ateş, Türkiye Cumhuriyeti’nin konuya elatması gerektiğini kaydeden, Ataş bunun için Diyanet hastanelerine ya da ambulanslarına morg gerektiğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!