Diyanet'ten 'fal' hutbesi

Güncelleme Tarihi:

Diyanetten fal hutbesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2002 10:33

Diyanet İşleri Başkanlığı, ''Fal ve Falcılık'' konusunda hutbe hazırladı. Hutbede, vatandaşlara İslam dininin falı ve falcılığı yasakladığı, falcıların zayıf iradeli insanları aldattığı anlatılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ncahazırlanan hutbe, 8 Şubat Cuma günü camilerde okunacak. Bazı insanların yanlış yollara saptıkları, kahinlerden, medyumlardan ve falcılardan yardım beklemeye başladıkları belirtilen hutbede, en gelişmiş ve en medeni milletler arasında bile hala kahinlere, medyumlara ve falcılara inananlar bulunduğu kaydediliyor.

Falın, gelecekten haber vermek, kaybolanı bulmak, kader, kısmet açmak ve talihi anlamak için kahve telvesi, iskambil kağıdı, bakla ve benzeri şeylere bakarak anlam çıkarmak manasına geldiği kaydedilen hutbede, şöyle deniliyor:

''Falcılık da bu mesleği yapmaktır. Bu konuda İslam'ın hükmü kesindir. Dinimiz falı da falcılığı da yasaklamıştır. Çünkü, gaybı ancak Allah bilir. Falcıların, medyumların ve kahinlerin gaybı bilmeleri mümkün değildir. Falcılar ne yaparlarsa yapsınlar, neye bakarlarsa baksınlar, yaptıkları iş, söyledikleri söz, hiçbir zaman gerçeği yansıtmaz.''

FALCILAR, ZAYIF İRADELİLERİ ALDATIR

Fal baktıranların çaresiz, falcıların da hayalci kimseler olduğu vurgulanan hutbede, ''Falcıların söyledikleri doğru çıksaydı, bunlar başkalarına avuç açmaz ve üç beş kuruş menfaat için, falcılık yapmazlardı. Zaten falcılar, daha çok hayalden hoşlanan zayıf iradeli kimseleri aldatırlar'' görüşüne yer veriliyor.

Hutbede, fal açtırmanın, cin çağırmanın, kurşun döktürmenin, kahve telvesinde gelecek aramanın İslam'ın ve aklın reddettiği yanlış şeylerolduğu kaydedilerek şöyle denildi:

''Fal ve falcılık, çağımıza kadar ulaşmış olan hurafelerden biridir. Elimizde çağlara ışık tutan Kuran gibi mukaddes bir kitabımızvarken, onun onay vermediği ve hoş görmediği yanlış işleri yapmak akılkarı değildir. Sevgili Peygamberimiz, muhtelif hadislerinde bizleri, bu gibi işlere teşebbüs etmekten, böyle hayalcilere başvurmaktan ve insanları güven bunalımına düşüren her davranıştan sakındırmıştır.''

Devletin falcılık, medyumluk ve kahinlik gibi faaliyetleri 677 sayılı kanunla yasakladığı belirtilen hutbede, bu tür faaliyetlerin basın yayın yoluyla icra edilmesinin de 3984 Sayılı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kanunu ile men edildiğine dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!