Diyanet'te skandal

Güncelleme Tarihi:

Diyanette skandal
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Televizyon için, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu kararıyla hazırlanan 52 bölümlük dini eğitim programı, Kuran yanlış okunduğu gerekçesiyle arşive kaldırıldı. Milyarlara malolan program için soruşturma açıldı. Ancak, müfettişlerin bastırmasına rağmen konunun üzerine gidilmedi. Olaya el koyan CHP skandalı Meclis'e getirecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu başkan ve üyelerinin, televizyonlar için hazırladıkları 52 bölümlük paket programı, Kuran yanlış okunduğu için yayınlanmadan arşive kaldırdıkları ortaya çıktı. Hazine'yi 1993 birim fiyatlarıyla 448 milyon TL. zarara uğratan olay, müfettiş raporlarıyla da belgelenirken, İsmail Öner, Seyfettin Yazıcı ve Fahri Demir'e kademe ilerlemesi cezası verdi. Devlet eski Bakanı Nevzat Ercan döneminde meydana gelen ve yeni Bakan Hüsamettin Özkan'a da bildirilen, olay raporlara göre şöyle gelişti:

Din İşleri Yüksek Kurulu kararıyla 1993 yılında televizyonlar için, ‘‘Bir Ayet, Bir Yorum’’, ‘‘Bir Hadis, Bir Yorum’’, ‘‘Sorular ve Cevaplar’’ adlı 4 kasette, 52 bölümden oluşan bir paket program hazırlandı. Programla ilgili her türlü işlem bittikten sonra, yeni bir kurul kararıyla sözkonusu paket programların yayınlanması durdurularak, sadece arşivlenmesi sağlandı. Olayın ortaya çıkması üzerine konunun araştırılması için Devlet Bakanı Nevzat Ercan oluruyla, Diyanet İşleri Başkanlığı Başmüfettişleri'nden üç kişi görevlendirildi. Müfettişlerin hazırladıkları ilk soruşturma raporunda Kuran yanlış okunduğu için programların arşivlendiği, kurul başkan ve üyelerine ödenen telif ücretleriyle birlikte Hazine'nin o dönem birim fiyatlarıyla 448 milyon TL. zarara uğratıldığı tespit edildi. Bunun üzerine Başkanlık, üyelere paket programların arşivlenmesine neden olan eksik ve hatalı bölümlerin yeniden ele alınarak düzeltilmesi ve böylece meydana gelen zararın telafisi için süre tanıdı. Bu süre sonunda yeni bir karar alan kurul, Başkanlık makamına programların düzeltilerek zararın giderildiğini bildirdi.

SAHTE RAPOR İDDİASI

Ancak müfettişler yaptıkları inceleme sonunda programların tamamı düzeltilmeden ve kontrol edilmeden karar alındığını tespit etti. Alınan yeni kararı, ‘‘gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenleme’’ kapsamında değerlendiren müfettişler, durumu bir raporla Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bildirdi. Konunun bu yönüyle de incelenmesi ve ilgililer hakkında adli ve idari soruşturma yapılması için Devlet Bakanlığı oluruyla Ağustos 1997'de ikinci bir soruşturma açıldı. Kurul Başkanı İsmail Öner ile kurul üyeleri Prof. Dr. İbrahim Çalışkan, Mustafa Ateş, Prof. Dr. Şerafettin Gölcük, Prof. Dr. Mehmet Hatipoğlu, Yaşar İşcan, Hasan Şakir Sancaktar, Lütfi Şentürk, Seyfettin Yazıcı ve İrfan Yücel'in tek tek ifadeleri alındı. Kurul üyelerinin ifadelerinde yanlışlarını düzelttikten sonra karar aldıklarını, alınan kararın da gerçeğe aykırı olmadığını belirtmeleri müfettişlerce inandırıcı bulunmadı. Müfettişler sözkonusu kişilerin kademe ilerlemelerinin durdurulmasına karar verdi.

DOSYA İŞLEME KONMUYOR

Bu arada, hükümet değişikliğiyle Diyanet İşleri'nden sorumlu bakanlığa DSP'li Hüsamettin Özkan getirildi. Ocak 1998'e kadar raporlarıyla ilgili bir işlem yapılmadığını gören müfettişler, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na yeni bir yazı yazarak uyarıda bulundular. Ancak aradan 8 ay geçmesine rağmen hala bir işlem yapılmadığını söyleyen bir yetkili, aksine cezalandırılması istenen üyelerden İsmail Öner, Seyfettin Yazıcı ve Fahri Demir'in yurtdışı göreviyle mükafatlandırıldığını bildirdi. İlginç dosyanın peşine CHP'liler düştü. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen konunun kendilerine de yansıdığını belirtirken, Meclis'in açılmasıyla birlikte konuyu bir soru önergesiyle Meclis'e taşıyacaklarını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!