Diyanet'e özerklik

Güncelleme Tarihi:

Diyanete özerklik
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Diyanet için özerk statü istedi. Yılmaz, Diyanet'in dini otorite olduğunu ve 65 milyonun hizmetinde olduğunu belirterek, mezhep ayrımcılığına izin verilemeyeceğini söyledi.

Dinayet İşleri Başkanlığı'nın kuruluşunun 75'inci yıldönümü, Kocatepe Camii Konferans Salonu'nda törenle kutlandı.

Kuranı Kerim ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Diyanet'in özerk ya da yarı özerk statüye getirilmesini isterken, Alevilerin temsiline karşı çıktı.

Yılmaz, İslamiyet'te dini otoritenin, en çok ve en iyi bilen kişiler olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

MEZHEP TEMSİLİ OLMAZ

‘‘Dini en iyi bilenler, devlet tarafından memur tayin edilmiştir. Bizde uygulanan model budur. Diyanet, dini anlatan bir kurumdur. Herhangi bir mezhep veya meşrep Diyanet'te temsil edilemez. (Diyanet'te Aleviler de temsil edilsin) diyorlar. Hz. Peygamber'in getirdiği ilahi mesajları kabul eden herkes Müslüman'dır. Diyanet, 65 milyon insana hizmet eden bir kurumdur. Hz. Ali, bütün Müslümanların ortak değeridir. Alevi-Sünni gibi ayırıcı konuşmaları yapmak bile doğru değildir. Alevi-Sünni yok, vahiye inananlar vardır. Bu tür ayırımlar ülkemize zarar verir. Geçmişteki kavgaları bugüne getirerek birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmaya kimsenin hakkı yoktur.’’

AYDIN DİN GÖREVLİSİ

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan da ‘‘Geçmişte olduğu gibi, ahlaki, evrensel değerleri kucaklayan, zararlı akımlar karşısında halkı uyaran, dini konularda toplumu aydınlatan, İslamiyeti gerçek hüviyeti ile anlatacak yetişmiş din görevlilerine ihtiyacımız vardır’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!