Diyanet: Yılbaşı kutlamasının sakıncası yok

Güncelleme Tarihi:

Diyanet: Yılbaşı kutlamasının sakıncası yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı, bütün dünyada gerçekleştirilen yeni yıl kutlamalarının dini bir yönünün bulunmadığını, ancak İslam dinince meşru sayılan ölçüler içerisinde ‘‘yeni yılı karşılamanın ve tebrikleşmenin herhangi bir sakıncası bulunmadığını’’ bildirdi. İçki ve kumarın İslam dinince hiçbir zaman hoş görülmediği vurgulanan açıklamada, iki yıldır Ramazan ayıyla yılbaşının aynı zamana rastladığına dikkat çekilerek ‘‘Alkol almış birinin alkolün etkisi geçince isterse oruç tutabileceği’’ hatırlatıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, son zamanlarda vatandaşların kişisel sorularına verdiği yanıtların farklı algılanmasından yakınıldı. Diyanet'in sorulara dinin asli kaynakları olan Kuran ve Peygamber'in sünnetini esas aldığı vurgulanan açıklamada, ‘‘Dinin temel kaynaklarına uygun olarak hiçbir baskı altında kalmaksızın hareket ettiği, belirtilen dini görüşlerin uygulamasını ise kişilerin tercihlerine bıraktığı’’ hatırlatıldı. Son iki yıldır yeni yılın Ramazan ayına rastlaması nedeniyle oruç ve yılbaşı ile ilgili bazı tartışmaların basında yoğunlukla yer aldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

‘‘Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de miladi takvim başlangıcının yeni yıl olarak yıllardan beri kutlandığı bilinen bir husustur. Hemen hemen bütün dünyada gerçekleştirilen yeni yıl kutlamalarının dini bir yönünün bulunmadığı da herkesçe bilinmelidir. Binaenaleyh, dinimizce meşru sayılan ölçüler içerisinde yeni yılı karşılamanın ve tebrikleşmenin herhangi bir sakıncası yoktur.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!