Diyanet-cemaat Efdalzáde savaşı

Güncelleme Tarihi:

Diyanet-cemaat Efdalzáde savaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2008 00:00

İstanbul’un göbeğinde devletin resmi kurumu Diyanet ile Selefi inancına yakın bir cemaat arasında "imam atarsın-atayamazsın" savaşı yaşanıyor. Diyanet’in imamını engellemeye çalışan cemaat Devlet Bakanı Yazıcıoğlu’na atamayı şikayet eden bir mektup yazdı. Yazıcıoğlu da durumu Diyanet’e sordu ve "Gereğini yapın" dedi.

DİYANET İşleri Başkanlığı (DİB), Selefi inancına yakın bir cemaatin işgal ettiği İstanbul Fatih İlçesi’nde bulunan Efdalzáde Camisi’ni kurtarmak için harekete geçti. Ancak Cemaat, medrese olarak niteledikleri Efdalzáde Camii’ne atanan imamın çalışmalarını engellemeye başlayınca Diyanet ile çatışma içine girdi. Bedii Süleyman Vakfı altında faaliyetlerini sürdüren cemaat, durumu bir mektupla Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’na şikáyet etti. Mektupta, "Vatandaşlarca talep edildiği halde birçok camiye Diyanet tarafından imam-hatip atanması karşılanamazken böylesi küçük bir mescide kadro verilmesinin gereği anlaşılamamıştır" denildi. Yazıcıoğlu, kendisine ulaşan şikáyet mektubuyla ilgili olarak Diyanet’in bilgisine başvurdu. Diyanet, cemaatin taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığını, geri adım atmayacaklarını bildirdi. Yazıcıoğlu da Diyanet’e destek vererek, "Gereğini yapın" dedi.

Gerekirse polis zoruyla

Diyanet, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve resmi kurumlara karşı saygısızca tutum ve davranışlarda bulunmalarıyla tanınan bir cemaat" tanımlaması yaparak, işgal ettikleri medrese ve camiyi terk etmeleri uyarısında bulundu. Diyanet, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Bedii Süleyman Vakfı’na medresenin "ön tahsisi" kapsamında aldığı karara da itiraz etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne de konuyla ilgili bilgi veren Diyanet, cemaatin, gerekirse polis zoruyla medrese ve camiden çıkartılmasını istedi. İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, "Diyanet olarak kadromuz elverdiği ölçüde, tüm camilere imam atamak zorundayız. Biz de yasanın emrettiği adımı attık. Oraya ilk etapta sözleşmeli bir arkadaşımızı atadık. Ancak, bir süredir Efdalzáde Camii ve medresesine yerleşmiş olan bu cemaat, müftülük çalışmalarını engellemeye çalışıyor" dedi. Çağrıcı, "Üstelik, mevcut yasalara göre bu tür dini yerlerin denetimi ve kullanımı Diyanet’e devredilmek zorunda. Konuyla ilgili girişimlerde bulunduk. Aksi halde cemaatin oradan çıkartılması için ne gerekiyorsa yapılacak" bilgisini verdi.

Bunlar oradan çıkartılacak

İstanbul
Valisi Muammer Güler de konuyla ilgili olarak, Hürriyet’in sorularına şu yanıtı verdi: "Bedii Süleyman Vakfı’na tahsis edilmiş bir yerdi orası. İl Denetim Kurulu’nun denetimlerinde bazı aykırılıklar saptadık. Emniyetin de burayla ilgili bazı tespitleri oldu. Bunların tahsis süresi de zaten bitmek üzere. Yasaya aykırı medrese içinde bazı tadilatlarının da olduğunu belirledik. Önümüzdeki hafta kanunun gereği yapılacak. Bunlar oradan çıkartılacak. Tahsisleri iptal edilecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!