Dişli: Müzakerenin amacı tam üyeliktir

Güncelleme Tarihi:

Dişli: Müzakerenin amacı tam üyeliktir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 17:35

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, AB ile müzakere sürecinin yegane hedefinin tam üyelik olduğunu belirterek, başka türlü seçeneklerin kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) “Türkiye- Avrupa Birliği: Nasıl Bir Müzakere Süreci” konulu bir panel düzenledi.

Ankara Üniversitesi Ataum Konferans Salonunda yapılan panelde konuşan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dişli, AB ilişkilerinin 43 yıldan bu yana Türkiye'nin gündeminde olduğunu söyledi.

Dişli, Türkiye'nin bu uzun sürecin ardından kısa bir zamanda büyük adımlar attığını ifade ederek, “Adeta sessiz bir devrim gerçekleşti” diye konuştu.

Sivil toplum örgütleriyle birlikte siyasi, ekonomik ve sosyal çerçevede çalışmalar yaptıklarını ifade eden Dişli, hükümetin bu konuda taviz vermeden çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Dişli, müktesebat sürecinin uzun soluklu bir yol olduğunu, bu süreci yapıcı kararlı bir şekilde yürüteceklerini belirterek, ”Müzakerelerin yegane hedefi tam üyeliktir. Başka türlü seçenekler kabul edilemez. Katılım sürecinin gerektirdiği çalışmaları tek başına hiçbir kurum yapamaz. Bu anlamda koordinasyon büyük önem taşımaktadır. Hükümetimiz reform sürecini takip ediyor. Sivil toplum örgütleri ve toplumun tüm öğeleri de bu çabaya el ele destek vermeli. AB'ye katılım süreci zorluklarla dolu olan ancak ülkemizi çağdaş düzeye kavuşturacak yoldur” dedi.

Dişli, Türk halkının bilinçlendirilerek desteğinin canlı tutulması gereğini de vurgulayarak, reform sürecinin destek görmesinin Türkiye'yi başarıya götüreceğini anlattı.

SALİH KILIÇ'IN SÖZLERİ

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da, AB müzakere sürecinde yapılan reformların Türkiye'nin yararına olduğunu belirterek, ”Türkiye'nin uyum sürecinde yerine getirdiği kriterler çağdaş demokrasi anlayışının gereğidir” diye konuştu.
Müzakere sürecinin resmen başlamasının önemine değinen Kılıç, AB hedefinin özgüvenlik ve adaletin sağlanması olduğunu kaydetti. Özgürlükler, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün AB açısından önemli olduğunu belirten Kılıç, bu anlamda AB yolunda Türk-İş'in elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.
Salih Kılıç, AB uyum sürecinde sendikal haklarla ilgili gelişmelerin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade ederek, AB müktesebatının önemli kısmını çalışma hayatıyla ilgili kriterlerin oluşturduğuna dikkati çekti. Kılıç, AB yolunda bugüne kadar sendikal haklarla ilgili önemli yol kat edildiğini ifade ederek, ancak buna rağmen, AB komisyonunun 9 Kasım 2005 raporunda sendikal haklar ve sosyal politika konusunda önemli eksikliklerin göze çarptığını hatırlattı.

“TÜRKİYE KIBRIS RUM KESİMİNİN PEŞİNE TAKILAMAZ”

Kılıç, Türkiye'de örgütlenme, toplu görüşme, grev konularında ciddi sınırlamalar olduğunu ileri sürerek, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesine AB sürecinde ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. AB'nin çağdaş bir model olduğunu kaydeden Kılıç, “Ancak 40 yıldan beri bu işe gönül vermiş Türkiye Kıbrıs Rum kesiminin peşine takılamaz” diye konuştu.

Kılıç, genç nüfus yapısı nedeniyle AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu savunarak, Avrupa konusunda pozitif bir tartışma süreci başlatılmasının önemine işaret etti.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ise üniversitelerin AB'ye uyum sürecini tamamladığını belirterek, ”Üniversiteler açısından AB Üniversiteler Birliği standartlarına uyumda problem kalmadı” dedi.

Prof. Dr. Aras, üniversitelerin bilimsel anlamda yakaladığı özerkliğin, idari ve mali özerklikle desteklenmesi gerektiğini
söyledi. Üniversitelerde yeterli bilimsel çalışma yapılmadığına

Haberin Devamı

ilişkin iddiaların kabul edilemez olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aras, eldeki kıt kaynaklara rağmen Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmaların küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

TOBB AB Uyum Komisyonu'ndan Osman Kocaman da Türkiye'de siyasi reform sürecinin sürdüğünü hatırlatarak, TOBB' un Avrupa'daki odaların hizmet kalitesine erişme çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

AB sürecinde akademisyenlerle, bilim dünyasıyla işbirliğini sürdürmek üzere projeler oluşturduklarını ifade eden kocaman, AB ile ilgili bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. AB'nin sağladığı kaynak aktarımından nasıl yararlanacağına ilişkin bir çalışma başlattıklarını belirten Kocaman, “Türkiye'nin değişik şehirlerinde AB konusunda eğitimler düzenliyoruz. Firmalara müzakere uyum sürecinde karşılaşabilecekleri zorluklar nelerdir konusunda eğitimler düzenliyoruz” dedi.

Kocaman, medyanın bilgi akışını göz önünde bulundurarak, bir iletişim projesi başlattıklarını da sözlerine ekledi.
AB Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burçak Çullu ise AB uyum sürecinde genç sivil toplum örgütlerinin proje yaratmasını isteyerek, Türkiye ulusal gençlik konseyi kurulmasını istedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!