Diskoda ölüme müebbet hapis

Güncelleme Tarihi:

Diskoda ölüme müebbet hapis
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 09:02

ASKERLİK görevini yaparken, “disko” diye nitelendirilen disiplin koğuşunda gördüğü ağır işkenceler sonucu hayatını kaybeden Uğur Kantar davasında karar çıktı. Girne Askeri Mahkemesi “işkence” suçundan sanıklar Fırat Keser ve Ayhan Aslan’ın “müebbet hapis” cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, diskoda kalan diğer askerlere yönelik eylemleri için de iki sanığı toplam 100’er yıl hapis cezasına da makum etti.

Haberin Devamı

KKTC’de vatani görevini yapan Uğur Kantar, 2011 yılında aldığı disiplin cezası nedeniyle disko diye tabir edilen disiplin koğuşunda, “tekme, tokat, yumruk, sandalyeye kelepçeli olarak güneşin altında bırakma” şeklinde gördüğü işkenceler nedeniyle hayatını kaybetti. Sanıklar Ayhan Aslan ve Fırat Keser hakkında “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan, Cezaevi Müdürü Ayhan Şentürk, Özkan Belmen ve Ahmet Yurdusevdi hakkında da “görevi ihmal” suçundan dava açıldı.

İŞKENCE YAPTILAR
Askeri Savcı geçen Eylül ayında mahkemeye sunduğu mütalaasında sanıklar Ayhan Arslan ve Fırat Keser hakkında, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Savcı, “Mağdur Uğur Kantar’ın 12 Ekim 2011 tarihinde vefat etmesinden dolayı, müteveffanın ölümünün sanık Ayhan Arslan ve Fırat Keser’in fiilleri neticesinde meydana geldiği anlaşıldığından, sanıkların neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış işkence suçunu işledikleri, sanıkların eylemlerine uyan TCK’nın 95’inci maddesinin 4’üncü fıkrası (İşkence sonucunda ölüm meydana gelmişse, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur) uyarınca cezalandırılmalarına talep edilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

İŞKENCEYİ SEYRETTİLER
Askeri Savcı mütalaasında, diğer sanıklar Sülayman Özdoğan, Özkan Belmen ve Ahmet Yurdusevdi’in, Kantar’ın, işkenceye maruz kalmasına müdahale etmedikleri, bu duruma seyirci kaldıkları ve cezaevi müdürüne bildirmedikleri için görevi kötüye kullanma suçundan ceza talep etti.

İŞKENCEYE MÜEBBET, YARALAMAYA 100’ER YIL
Davanın karar duruşması dün yapıldı. Girne Askeri Mahkeme’deki duruşmaya baba Aydın Kantar ile avukatı Senem Doğanoğlu ile sanıkların avukatları hazır bulundu. Mahkeme, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan Fırat Keser ve Ayhan Aslan’a önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra sanıkların geleceği üzerindeki olası etkilerini gözönünde bulundurarak cezayı müebbet hapise çevirdi. Mahkeme, sanıklar Keser ve Aslan’a, diskoda kalan diğer askerlere yönelik eylemleri yönünden de “basit yaralama suçundan” toplam 100’er ay hapis cezası verdi.

Haberin Devamı

MÜDÜRÜN CEZASI ERTELENDİ
Askeri Mahkeme, görevi ihmal suçundan yargılanan Cezaevi Müdürü Ayhan Şentürk’e de 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme Şentürk’e verilen cezayı ertelerken, diğer sanıklar Süleyman Özdoğan, Özkan Belmen, Ahmet Yurdusevdi’nin de beraatlarına hükmetti.

KARAR ÖNEMLİ AMA
Kantar ailesinin avukatı Senem Doğanoğlu Hürriyete, “Cezasızlığın hakim olduğu bir ortamda iki sanığa işkence suçundan ceza verilmiş olmasını önemsiyoruz. Ancak burada işkence eylemleri Cezaevi Müdürü’nün gözetiminde, teşvikiyle gerçekleşmiştir. Bu nedenle Cezaevi Müdürü Ayhan Şentürk’ün ve diğer sanıkların da işkence suçuna iştiraktan cezalandırılması gerekiyordu. Bu nedenle kararı temyiz edeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!