DİSK Genel Sekreteri ifade verdi

Güncelleme Tarihi:

DİSK Genel Sekreteri ifade verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 18:04

1 Mayıs'ı kutlamak için çağrı yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile TTB Merkez Konseyi üyesi Hüseyin Demirdizen, haklarında "Kitleleri izinsiz gösteri yürüyüşüne ve suça azmettirmek" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında ifade verdi.

Haberin Devamı

Çerkezoğlu ve Demirdizen, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılarından Adem Meral'e "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi. 1 Mayıs'ı tarihsel sürecine uygun olarak Taksim Meydanı'nda kutlamak üzere çağrı yaptıklarını, ancak bunun da polis tarafından engellendiğini belirten Çerkezoğlu ve Demirdizen'in, savcılık ifadelerinde, Taksim'e çıkmak isteyen kişilerle polisler arasında yaşanan olaylar ya da suç konusu olaylar ile ilgilerinin olmadığını söyleyerek, suçlamaları reddetti. 

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na avukatlarıyla birlikte gelen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, ifadelerinin ardından adliye önünde bir basın açıklaması yaptı.

"SAVCILIĞA ÖNCEKİ BERAAT VE TAKİPSİZLİK KARARLARINI SUNDUK"

Avukat Nejdet Okcan, 1 Mayıs 2015'teki kutlamalar hakkında İstanbul Emniyeti'nin yaptığı suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DİSK, KESK ve TTB'nin temsilcileri hakkında "Halkı kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşüne çağırmak" ve "Halkı suç işlemeye tahrik etmek" suçlamalarıyla soruşturma başlattığını hatırlattı. Okcan, "Biz bir kez daha savcılık makamına, bu konuda verilmiş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, Anayasa Mahkemesi kararlarını, 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nin geçen yıl verdiği beraat kararını ve diğer savcılıklarca verilmiş kovuşturmaya yer olmadığına dair kararları tekrar sunduk" dedi.

Haberin Devamı

ÇERKEZOĞLU: 1 MAYIS VE TAKSİM MEYDANI BİZLERİN MÜCADELEMİZLE KAZANMIŞ OLDUĞUMUZ BİR HAKTIR

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da, yaptığı açıklamada, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında 1 Mayıs kutlamalarını Taksim Meydanı'nda yaptıklarını vurgulayarak, "Son 3 yıldır da, yasaklamalara karşın 1 Mayıs ve Taksim irademizi devam ettiriyoruz" dedi. Geçen yıllardaki davalardan beraat ettiklerini, ancak 2015 yılı 1 Mayıs'ı için 3 kurum temsilcisi olarak haklarında yeniden soruşturma başlatıldığını ve bugün de savcılığa ifade verdiklerini belirten Çerkezoğlu, "Biz bir kez daha söylüyoruz. 1 Mayıs ve Taksim Meydanı bizlerin mücadelemizle kazanmış olduğumuz bir haktır. Taksim Meydanı, 1 Mayıs alanıdır. Bugüne kadar olduğu gibi, 1 Mayıs'larımızı Taksim'de kutlamaya, orada yitirdiğimiz arkadaşlarımızı anmak ve işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele, dayanışma gününü Taksim'de kutlama kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DEMİRDİZEN: BUNUN HAKKINDA İŞLEM YAPMAK ASLINDA HUKUKSUZLUKTUR

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen de, idare ve idare adına hareket eden kolluk kuvvetlerinin hukukun verdiği kararları yok saydığını savunarak, önceki yıllarda izinli olan ve olmayan 1 Mayıs kutlamalarında da benzer soruşturmaların açıldığını, ancak birçoğunun takipsizlikle sonuçlandığını söyledi.

Bu davaları uluslararası mahkemelere de götürdüklerini belirten Demirdizen, "AİHM dedi ki, 'Ülkenin herhangi bir meydanı, haklarıyla ilgili açıklama yapacak insanlara yasaklanamaz'. Dolayısıyla, tabii ki Taksim alanı ve 1 Mayıs'ın bir önemi var. Herhangi bir meydanın da bu anlamda yasaklanamayacağını söylemişti. Bu kararlar ve görüşler neticesinde, geçen yıl hukuk dedi ki, 'Burada hakkın kullanımıyla ilgili bir haklılık vardır. Bunun hakkında işlem yapmak aslında hukuksuzluktur' dedi. Ama ne yazık ki aynı şeyle karşılaştık. Biz en azından bu 1 Mayıs soruşturmasının bu anlamda bir son olmasını diliyoruz" diye konuştu.

Aynı soruşturma kapsamında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yarın talimatla Ankara'da savcılığa ifade vereceği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!