'Dışişleri'ne sorun'

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerine sorun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2012 11:41

Dışişleri Bakanlığı dün duyurduğu Twitter açılımını bugün başlattı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı'nın twitter hesabı @TC_Disisleri adresine #disislerinesorun hashtag’i ile gönderilen sorular, Bakanlık Sözcüsü Selçuk Ünal tarafından twitter üzerinden yanıtlandı.

 

İşte Ünal’ın twitter kullanıcılarının sorularına verdiği yanıtlar:

 

IRAK:

Sn. Bakanımızın 1-2 Ağustos 2012 tarihlerinde Erbil ve Kerkük’ü ziyareti terörle mücadeledeki kararlılığımız hususunda IKBY’e gerekli mesajların verilmesi açısından yararlı olmuştur. IKBY yetkilileri ile temaslarımız sürmektedir. Evvelce bu çerçevede IKB Başkanı Barzani ve IKB Başbakanı Neçirvan Barzani kısa süre önce ülkemizi ziyaret etmişlerdi. Sayın Bakanımızın Kerkük’ü ziyaretleri ise, zengin kültürel çeşitliliği ile adeta Irak’ın bir nüvesini teşkil eden bu şehre ülkemizden uzun bir süreden beri gerçekleşen ilk resmi ziyaret olması bakımından tarihi önemdedir. Ziyaret Kerkük’te ve tüm Irak’ta etnik ve mezhepsel çeşitliliğin korunmasına ve farklı kesimler arasındaki uyum ve dayanışmaya katkıda bulunulmasına matuf barışçıl amaçlarla gerçekleştirilmiş; Kerkük halkı da bu ziyaretten memnuniyet duymuştur. Türkiye, Kerkük’te ve Irak’ın tamamında barış ve istikrarın tesisine büyük önem atfetmektedir. Kerkük’ün istikrarının tüm Irak’ın güvenlik ve istikrarı açısından önem taşıdığına ve Irak’ın istikrarının ise doğrudan ülkemizin ulusal çıkarlarını ilgilendirdiğine inanmaktadır. PKK terör örgütünün tüm dış bağlantılarının kesilmesi için çok yönlü girişimlerimiz öteden beri sürmektedir, sürecektir.

 

Haberin Devamı

SURİYE:

Türkiye Suriye halkının haklı reform taleplerinin gerçekleştirilmesi için uzun zamandan beri Suriye rejimini uyarmakta idi. Sayın Başbakanımızın ve Sayın Bakanımızın Suriye yönetimine telkinleri bilinmekte. Ancak maalesef daha fazla şeffaflık, hukuk düzeni ve hesap verilebilirlik yönünde gerekli adımlar atılmamış ve içinde bulunulan duruma gelinmiştir. Suriye rejiminin atması gereken adımlar belliydi, bellidir. Suriye yönetiminin öncelikle kendi halkına ateş etmeyi bırakması gerekir.

 

Haberin Devamı

Türkiye komşularına silahlı unsurlar sevk etmemektedir.

 

(İran’ın açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine) Suriye’nin gelecekte nasıl ve kim tarafından yönetileceğini belirleyecek olan Suriye halkıdır

 

(Tampon bölgeyle ilgili bir soru üzerine) Türkiye kendi güvenliği için her türlü önlemi almakta tereddüt etmez. Alınmış bir karar yoktur.

 

TÜRKİYE’YE SIĞINAN SURİYELİLER:

Dün gece ülkemize 1.316 sivil ile 12 asker (1'i Tuğgeneral) daha giriş yapmıştır. Son girişlerle birlikte ülkemizdeki barınma merkezlerinde yaşayan Suriyeli misafirlerimizin sayısı 47.500'e yaklaşmış durumdadır. Bu rakamlar ve diğer ülkelerde bulunan sığınmacıların sayıları Suriye'deki durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir.

 

Haberin Devamı

DÜŞÜRÜLEN TÜRK UÇAĞI:

Düşen uçağımız konusunda son açıklama Sayın Hükümet Sözcümüz ve Sayın Milli Savunma Bakanımız tarafından yapılmıştı. Uçağımızın diğer parçalarının çıkarılması bağlamındaki çalışmalar sürüyor.

 

AB İLE VİZE SORUNU:
Vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmelerine ilişkin süreç 21 Haziran'da Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşmasının paraflanmasıyla resmen başladı. Türkiye, AB Konseyinin Adalet ve İçişleri Komisyonuna vize muafiyeti görüşmeleri için yetki vermesini GKA’nın paraflanması için şart koşmuştu ve ülkemizin ilkesel tutumunun sonuç verdiği görüldü. Vize Diyaloğu Sürecinde Komisyonun ülkemize ileteceği Yol Haritası beklenmektedir. Yol Harita’sının ilgili makamlarımızca değerlendirilerek uygun bulunması halinde GKA imzalanacak ve vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahati konusunda önemli bir adım atılmış olacaktır. 2003 yılından bugüne toplam 50 Vize Muafiyeti Anlaşması (VMA) imzalanmıştır. 2012 yılı içerisinde ise şu ana kadar 6 VMA imzalanmıştır. Son olarak 1 Ağustos'ta Ukrayna ile 22.12.2011 tarihinde imzalanan VMA 1 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Makedonya ile VMA 15 Mayısta imzalanmıştı. Yakın zaman içerisinde Moldova ve Belarus’la gerçekleştirilen müzakereler olumlu sonuçlanmış ve anlaşma metni nihai hale getirilmiştir.

 

Haberin Devamı

YURTDIŞINDAKİ TÜRK ÖĞRENCİLER:
Halen yurtdışında 50.000 civarında öğrencimiz kendi imkanlarıyla eğitim görmekte. Bu öğrencilerle, Büyükelçiliklerimizin Eğitim Müşavirlikleri aracılığıyla temas halindeyiz. Büyükelçiliklerimizin ve Başkonsolosluklarımızın kapısı öğrencilere her zaman açıktır. Öte yandan mezun olduklarında öğrencilerin denklik işlemlerinde Bakanlığımız devreye girmektedir.

 

SIFIR SORUN POLİTİKASI:
Sıfır Sorun politikamız idealimizi yansıtmaktadır. Türkiye tüm komşularıyla ilyi ilişkiler kurmak istemiştir. Bu arzumuz sürmektedir. Ancak bazı komuşlarımızda ortaya çıkan gelişmeler, bu ülkelerdeki iç dinamiklerin sonucudur. Bu ülkelerdeki iç sorunları Türkiye çıkarmamıştır.

 

Haberin Devamı

MYANMAR:
Türkiye Myanmar'daki gelişmeleri yakından izlemektedir.Bu konuda ilk günden bu yana gelişmeleri izliyoruz. Sayın Bakanımız İİT Genel Sekreteri Sn İhsanoğlu ile hangi adımların atılabileceğini ele almıştı. Bilahare Bangladeş DİB ile görüşmüş, Myanmar Dışişleri Bakanı'na bir mektup göndermişti. Myanmar'daki Büyükelçiliğimiz 9 Mart 2012'de açılmış ve göreve başlamıştı. Büyükelçimiz bir grup diplomatik temsilci ile Arakan'daki kampları ziyaret etmişti. Sayın Bakanımızın Sayın Başbakanımızın refikaları ve kızının da dahil olduğu bir heyetle yarın Myanmar'a gitmesi planlanmıştır. Sayın Bakanımızın Sayın Başbakanımızın refikaları ve kızının da dahil olduğu bir heyetle yarın Myanmar'a gitmesi planlanmıştır. Myanmar makamları ile görüşmelerden sonra heyetimizin bölgeye gitmesi keza tasarlanmıştır. Böylelikle buradaki insani soruna dikkat çekmeyi de öngörüyoruz.


KIBRIS:
Kıbrıslı Rumların Doğu Akdeniz’de tek yanlı yürüttükleri doğalgaz/petrol arama/çıkarma faaliyetleri, bölgedeki tansiyonu tırmandırmaktadır. Türkiye’nin bu konudaki tutumu gayet nettir. Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs sorunu çözülmeden veya Kıbrıs Türklerinin onayı olmadan bu tür faaliyetlerde bulunmamalıdır. Kıbrıslı Rumlar, geçtiğimiz Mayıs ayında doğalgaz aramak ve çıkarmak için yeni bir uluslararası ihale açmışlardır. Bu ihalenin bir bölümü, hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türklerinin ruhsat sahalarını ihlal etmektedir. Biz ve Kıbrıs Türkleri, ilgili ülkelere ve uluslararası petrol şirketlerine, bu ihaleye itibar edilmemesi çağrısında bulunduk. Uluslararası toplumu uyardık. Kıbrıs Türklerinin muhakkak rızasının alınması gerektiğini söyledik. KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu’nun BM Genel Sekreteri’ne bu yönde verdiği öneriye destek verdik. GKRY’nin sözde ruhsat sahalarının bazıları, Ada’nın batısında kalan bölgede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Türkiye yabancı petrol şirketlerinin örtüşen bu alanlarda izinsiz petrol/doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetleri icra etmesine müsamaha edemez.

 

İSRAİL'LE İLİŞKİLER:

İsrail güçlerinin 31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım konvoyuna saldırısı sonrasında İsrail ile ilişkilerimizin geldiği aşama bellidir. Türkiye konuyu tüm uluslararası platformlarda ısrarla takip edecektir. İlişkilerimizin geldiği nokta, bizim değil, İsrail’in tercihidir.

 

BALKANLAR'DAKİ TÜRK VE MÜSLÜMAN TOPLULUKLAR:

Tüm dünyada olduğu gibi Balkanlardaki soydaş ve akraba topluluklarımıza ayrım yapmaksızın destek sağlamaya çalışıyoruz. Makedonya’da yaşayan "Torbeşlere" de başta kültür ve eğitim olmak üzere her alandaki ihtiyaçlarının karşılanması için gayret göstermekteyiz

 

ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER:

Türkiye, yakın çevresinde barış, güvenlik ve istikrar ortamının tesis edilmesine önem atfetmektedir. Ermenistan ile ilişkilerimizin normalleşmesi sürecini de bu anlayış ve irade ile başlattık. 10 Ekim 2009’da imzalanan Protokoller Kafkasya’da kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışın tesisi yönünde önemli bir aşama teşkil ediyor. Ermenistan, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın 22Nisan 2010 tarihli kararnamesi uyarınca Protokollerin onay sürecini durdurmuş halihazırda ülkemizle tüm diyalog kanallarını kapatmış olsa da normalleşme sürecinin daha da ileriye taşınması yönünde kararlıyız.

 

BAKANLIK'TA STAJ VE İŞ İMKANLARI:

Bakanlığımız web sayfasından ilanlarını takip edebileceğiniz, yaz ve kış okulu uygulamalarımız dışında Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığımız tarafından uzun süreli staj imkanları tanınabilmektedir. Uzun süreli stajlar konusunda başvurular Strattejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığımız tarafından kabul edilmektedir. Bakanlığımız Diplomatik Kariyer memuriyetleri ve B kategori memuriyetlerine alımlar tamamen KPSS sistemi dahilinde gerçekleştirilmektedir. Bakanlığımız sitesi duyurular bölümünden de takip edilebilecek Dış Temsilciliklerimizin Sözleşmeli Sekreter alımları KPSS gerektirmemekte. Bakanlığa giriş için sınavlarımızın örnek soruları sitemizde mevcut. Tüm arkadaşlarımızn eşit şansı bulunmaktadır. Sınavlar yoğun bir çalışmayı tabii ki gerektirmektedir. Üniversitelerimizin uluslararası ilişkiler bölümleriyle yeni çalışmalar başlattık. Bakanlığa giriş şartlarını ve mesleğimizi aktarmak üzere üniversitelerimizde Bakanlığımızı, kendimizi anlatıyoruz. Ayrıca "Hariciye Şehrinizde" programı ile değişik vilayetlerimizde, üst düzey yetkililerimiz genelde kendi memleketlerinde Bakanlığımızı ve dış politikamızı anlatıyorlar. Bu program çerçevesinde şu ana 28 vilayetimizi ziyaret ettik.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!